Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-08 09:00:00

Kérik, hogy otthonuk megmaradhasson a továbbiakban is

Kétezer szelet kenyér a képviselőknek

Civil szervezetek által ellátott fogyatékosok tiltakoznak az új civil törvény egyes elemei ellen december 8-án és 9-én. Az akció keretében minden ellátott egy-egy szelet kenyeret küld az Országgyűlésnek.

Az Otthon XVI. Alapítvány vezetője, Bisztricsány Andrea a tiltakozó akció egyik résztvevője a mindennapinak elmondta: a fő probléma, hogy a civil szervezetek intézményei a normatív támogatás harmadát, negyedét kapják meg az önkormányzati vagy az állami fenntartású intézményekhez képest. A normatív támogatás diszkrimináció, hiszen a civil szervezeteknek ugyanazt az állami feladatot, a fogyatékosok ellátását a támogatás harmadáért, negyedéért kell elvégezniük, mint az állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményeknek.

A fogyatékosokat ellátó otthon vezetője szerint a civil szektor eddigi kommunikációjának eredményeképp a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) részéről egy 500 millió forintos költségvetési kiegészítést kaptak volna, azonban ezt a költségvetési módosító javaslatot visszavonta a kormány. A civil szervezetek álláspontja szerint ezt azért tették, mert a kormány úgy gondolja, hogy eddig is „túlélte” valahogy a civil szektor, és nem akarják elfogadni azt a tényt, hogy már nincs miből megoldani a forráshiányt, hiszen a tartalékok elfogytak. A normatív támogatás összegét 2005 óta nem emelték, a jelenlegi normatíva így a civil fenntartású intézmények költségvetésének 40-50 százalékát fedezi, jövőre pedig csődbe mehetnek a fogyatékosokat ellátó civil intézmények.

A tiltakozó akció lényege, hogy egyszerre egy napon minden ellátott felad egy szelet kenyeret borítékban az Országgyűlésnek, ez körülbelül kétezer szelet kenyeret jelenthet. „A kenyér szimbolizálja azt, hogy itt tartunk, a legalapvetőbb dolgot kérjük, a normális élethez való jogot, ami minden embernek, minden fogyatékos embernek jár” – fűzte hozzá az otthon vezetője, hangsúlyozva: ezt a fajta tiltakozást azért választották, mert a fogyatékosok nem tudnak kimenni a parlament elé élő láncot alkotni.

A kenyér mellé levélben üzennek majd az ellátottak és az őket gondozó civil szervezetek, amelyben kérik, hogy otthonuk megmaradhasson a továbbiakban is. A levélben feladott kenyerek várhatóan egyszerre érkeznek meg a parlamentbe december 8-án, illetve 9-én.

A kenyér mint biblilai szimbólum
A kenyér mint igazi, bibliai szimbólum számos jelentés-árnyalatot hordoz: sokszor jelenti képes értelemben a táplálékot (1Móz 3,19; Mt 6,11). A szent sátorban és a templomban az asztalra helyezett kenyerek az Úr jelenlétére utaltak népe közt. „Az igazi mennyei kenyér” (Jn 6,32) Jézus, Aki a kereszten az Ő „testét” adta a világ életéért (Jn 6,51).

 

P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.