Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-12 14:00:00

A gazdasági válság miatt növekszik az öngyilkosok száma

Ismét több ezer pszichiátriai beteg kerülhet utcára

A pszichiáterek szerint a jól felkészített banki alkalmazottak nemcsak az új hitelterméket „árulhatják”, de életet is menthetnek.

Bevált a lélektannal foglalkozók sötét jóslata, több évtizedes csökkenés után az utóbbi időszakban ismét nőtt az öngyilkosságok száma. Noha a riasztó statisztikák hátterében egyértelműen a gazdasági válság áll, egyre több szakember állítja, hogy a recessziónak nem törvényszerű következménye a társadalom mentális állapotának romlása.

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke a mindennapi.hu kérdésére elmondta: számos külföldi példa van arra, hogy a banki alkalmazottakat különböző tréningeken, továbbképzéseken megtanítják arra, miként „kezeljék” azokat az ügyfeleket, akiknek a hiteltanácsadásnál jóval többre van szükségük. Kurimay Tamás szerint a kezdeti tapasztalatok azt mutatják, hogy a bedőlt hitelük miatt súlyos anyagi és lelki állapotban lévők többirányú támogatása a bankok és az ügyfelek számára is eredményes. A lelki stabilitásukat visszanyerő adósoknál kimutathatóan nőtt a fizetési hajlandóság, de ami még ennél is fontosabb: a válságból vezető kiutat nem az öngyilkosságban, hanem egy konstruktív megoldásban találják.


Megtérülő befektetés

– Itthon egyelőre nem, hogy a devizahitelesek szorongásaira nincs gyógymód, de a „regisztrált” betegek kellő ellátása is veszélybe került – figyelmeztet Kurimay Tamás. A társaság a szakmai kollégiummal karöltve a Lelki Egészség Világnapja apropóján állásfoglalást adtak ki, amelyben meglehetősen komor jövőt vázolnak fel. A jövő évi költségvetés tervezete alapján a szűkített büdzsé miatt két-három ezer pszichiátriai és szenvedélybeteg kerülhet ki a közösségi gondozásból. Az e célra fordítható központi támogatás mértékének 40 százalékos csökkentésének hatásai a Lipót bezárásához hasonlóak lesznek – állítja a társaság elnöke.

A gazdasági válság hazai következményei kapcsán a szakember rámutatott: a problémamegoldás képtelensége egyfajta hungarikum és ahogy az egyén folyamatosan „leépül”, ugyanez a folyamat jellemzi a munkahelyeket is, amely azonban visszahat az egyén állapotára. Ez egy speciális ördögi kör, amelyből nagyon nehéz úgy kitörni, hogy senki nem ismeri a kiutat. Ezen pedig csak úgy lehet segíteni, ha a dolgozók mentális állapotára odafigyelnek a vállalati illetékesek. Némi prevencióval nemcsak az alkalmazottak lelki egyensúlya garantálható, de a cég működése és jövőképe is kedvezőbb.

A társaság elnöke uniós vizsgálatok megállapításait ismertetve hangsúlyozta: egy százalékos munkanélküliség-növekedés körülbelül 0,8 százalékkal növeli az öngyilkosságok számát. Szintén vizsgálatok igazolták, hogy az eladósodás – például devizahiteleseknél – is növeli a mentális rendellenesség kialakulásának az esélyét. Ezek miatt a zavarok miatt viszont nő a táppénzben töltött napok száma, csökken a gazdaság teljesítőképessége. Kimutatták ugyanis, hogy az unió országaiban átlagosan körülbelül 3-4 százalékos bruttó nemzeti termék veszteséget okoznak a mentális zavarok.


Megfelezni az öngyilkosok számát

Kutatások bizonyítják, hogy bizonyos intézkedések megtételével, „a lelki egészségbe történő beruházásokkal” mérsékelni lehetne a gazdasági válság mentális egészségre gyakorolt negatív hatásait. Például aktív munkaerő-piaci programokkal meg lehet felezni az öngyilkosságok számában bekövetkező növekedést. Segíteni lehet a családokat támogató programokkal, az alkohol árának és hozzáférhetőségének kontrolljával, vagy adósságkönnyítő programokkal is.

Molnár Károly, az MPT főtitkára portálunknak az alkoholfogyasztással összefüggő kockázatokról beszélt. Mint mondta, a házi pálinkafőzés törvénybe foglalásának és kormányzati „reklámozásának” súlyos mellékhatásai lehetnek. Az égetett szeszek fogyasztása ugyanis kis mennyiségben is káros az egészségre. A szervezet illetékese emlékeztetett arra is, hogy a válság következtében változtak az alkoholfogyasztási statisztikák. Az 1999-es adatokhoz képest az alkoholfogyasztás mennyisége (literben) némileg csökkent, ám míg a borfogyasztás visszaesett, addig a sör és a tömények tekintetében jelentős emelkedést tapasztaltak. Az égetett szeszekből 10 százalékkal többet ittunk az utóbbi időszakban.

 

Zavarodott Európa
A legfrissebb adatok szerint az európaiak több mint 38 százaléka, körülbelül 164 millió ember szenved valamilyen mentális zavarban, sőt az arány még ennél is nagyobb lehet, hiszen nem mindegyik beteg jut el az orvosig. A zavarok persze sokfélék lehetnek. A leggyakoribb a szorongás, amely 69 millió embert érint, 29 millió ember szenved álmatlanságban, 30 millió depresszióban. Csaknem 17 millió ember alkohol- vagy drogfüggőségben szenved, a fiatalok 5 százaléka hiperaktivitással vagy valamilyen figyelemkoncentrációs zavarral küzd, a 85 év feletti idősek csaknem harmada pedig az időskori elbutulással, azaz demenciával.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.