Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-23 13:10:00

Nem a lelkesedéssel, az anyagiakkal van baj

Iskolák az egyházak keblén: na de miből?

Az új törvényi szabályozás értelmében a rossz anyagi helyzetben levő önkormányzatok egyházaknak adhatják át az iskoláikat, ám sok felekezet nem repes az örömtől.

A tavaly nyáron elfogadott törvény után számos iskola kerül át az egyházakhoz. Ha az önkormányzat átad egy oktatási intézményt, nem kell még öt évig állnia a működési különbözetet. A felekezetek ráadásul nagyobb normatívát kapnak az iskolafenntartásra. A rendszer iránya egyértelmű: ha egy település nem képes fenntartani az iskoláját, azt átadja az egyháznak- írja a Világgazdaság.

A Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata a lapnak elmondta: aggályosak azok az irreális elvárások, amelyekkel az egyházakat megkeresték a nehéz anyagi helyzetben levő kistelepülések önkormányzatai. Elmondták: az oktatási intézmények tömeges átvétele miatt nem tudnának megfelelő anyagi körülményeket teremteni. Mint mondták: a törvény változhat, de erre alapozni veszélyes volna.

Az evangélikus egyház öt pontból álló szempontrendszert juttatott el a Világgazdaságnak, ez alapján vizsgálják, hogy melyik oktatási rendszert érdemes átvenni. A legkisebb, 3500 fősnél kisebb településen nem vállalnak szerepet az oktatásban, ott ugyanis nem lennének képesek gazdaságosan működtetni az intézményeket. Az is fontos, hogy hány fő jár oda: az ajánlás szerint egy óvodánál 75, egy általános iskolánál 300, egy középiskolánál 600 fő az a létszám, amely gazdaságos.

Nagy a valószínűsége, hogy a legtöbb iskolát a katolikusoknak ajánlják fel az önkormányzatok. A katolikus egyháznak azonban nincs központi ajánlása az átvételekről, és egyelőre nem adott ki információt erre vonatkozóan a püspöki konferencia sajtószolgálata.

Abban az esetben, ha egy egyház visszautasítja az önkormányzat iskolaátadási ajánlatát, a település vezetői dönthetnek úgy, hogy a megyének adják át az intézményt. A megyének pedig kötelessége átvenni azt- írja a Világgazdaság. Ha a tanulókat áthelyezik megyei fenntartású intézménybe, akkor az épület bezárásával lehet pénzt megtakarítani. Azonban  a megyék sincsenek rózsás anyagi helyzetben, így könnyen bedőlhet a szorosra vett költségvetésük, ha át kell venni az iskolákat.


(mi, világgazdaság)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.