Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-12 13:57:00

Kiderült: az Időjárás-jelentés radarképe közérdekű adat

Irreális díjszabás tette lehetetlenné az időjósokat

Az adatvédelmi biztos szerint nem kérhet pénzt radarképeiért az OMSZ. A privát időjósok saját időjárási radarhálózatot is fejlesztenek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2009 októberében díjfizetéshez kötötte a meteorológiai radarképek üzleti célú felhasználását, óriási felzúdulást keltve az időjárás-jelentéseket, előrejelzéseket készítő magáncégek között. Az OMSZ által a központi költségvetés által biztosított forrásokból mért meteorológiai alapadatokra támaszkodó privát időjárás-előrejelző szolgáltatók akkor azt mondták, hogy a díjszabás irreális módon lett megállapítva, az állami szolgáltató tönkre akarja tenni a versenytársait. Eközben az OMSZ honlapján, a www.met.hu portálon „a lakosság” számára továbbra is ingyenesen elérhetőek maradtak a radarképek és az OMSZ riasztásai, veszélyjelzései.


Így mér az OMSZ

Az OMSZ országos kompozit időjárási radarképe három radarállomás, Pogányvár (Kis-Balaton), Pestszentlőrinc (Budapest) és Napkor (Nyíregyháza) méréseinek összeillesztéséből készül. A doppler-radar elektromágneses hullámok segítségével működik, a célzottan kisugárzott 5,6 GHz-es impulzusok visszaverődésének erősségéből és idejéből lehet következtetni a csapadéktömbök helyzetére és erősségére.


A magánszolgáltatókat padlóra tették

Az internetes időjárás-előrejelző magánportálokat, például az Időkép.hu-t vagy a Köpönyeg.hu-t különösen sújtotta a radarképek másodközlését korlátozó rendelkezés, mert tőlük még a kereskedelmi televízióknál is magasabb előfizetési díjat követelt az OMSZ. Az állami meteorológiai szolgálat illetékese akkor azt nyilatkozta, hogy azért volt szükség a korlátozásra, mert több cég üzletelni kezdett az OMSZ adataival, radarképeivel. Bár az OMSZ állami intézmény, költségvetésének jelentős részét ki kell gazdálkodnia ahhoz, hogy fenn tudja tartani mérőhálózatát.

A magán-időjósok és az OMSZ között hosszú évek óta vita van a meteorológiai alapadatok és a radarképek másodközléséről. 2005 előtt az állami szolgáltató csupán 6 óránként hozta nyilvánosságra a radarképet, azonban az akkori adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila állásfoglalása és az ennek nyomán megszületett kormányrendelet kötelezte a radarképek közzétételére és a szabad másodközlés engedélyezésére. A magáncégek szerint ennek az OMSZ ezután sem tett teljes mértékben eleget, kicsinyített és rontott minőségű radarképeket közölt, és más adatokat is visszatartott piaci előnyének megőrzése érdekében.

A magáncégek által irigyelt radarhálózat egyébként milliárdos érték, három doppler-radarból áll, amelyek nagy pontosságú mérésre alkalmasak. Az OMSZ 2009-ben a mérőhálózat fenntartási költségeivel indokolta az adatokra vonatkozó újabb korlátozásokat, és úgy vélekedett, hogy az időjárási radarok képe nem közérdekű adat. Ezt jogi szakértők már akkor is vitatták, hiszen ha egy portál az alapadatokból generál térképet plusz információkkal, a törvény ebben a kérdésben egyértelműen fogalmaz, és térítésmentes adatszolgáltatásra kötelezi az állami időjárás-intézetet, ezekre az adatokra nem vonatkozhat a szerzői jog.


Jogot sértett az országos szolgálat

A magánkézben lévő internetes időjárás-előrejelző portálok 2009-ben újfent az adatvédelmi biztoshoz fordultak az OMSZ általuk jogsértőnek tartott döntése miatt. Jóri András adatvédelmi biztos most levélben tájékoztatta a bejelentőket, hogy „az Országos Meteorológiai Szolgálat az Ecomet belső ajánlása alapján nem kötheti a radarképek más honlapon való folyamatos megjelenítését díjfizetéshez, jelenlegi gyakorlata törvénysértő”. Az adatvédelmi biztosi ajánlásnak megfelelően a magánkézben lévő szolgáltatók a radarképeket április eleje óta ismét megjelenítik és terjesztik weboldalaikon.

Az Időkép.hu, miközben szintén újra megjeleníti a hivatalos radarképeket, saját privát radarhálózatát is fejleszti a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel együttműködve. Az első radart tavaly üzemelték be a Budapest melletti Tétényi-fennsíkon, a másodikat és a harmadikat idén telepítették Szolnokon, illetve Keszthelyen. A magánvállalkozásban létrehozott időjárási radarhálózat Magyarország területének 95 százalékán HD minőségben, percenkénti felbontással képes követni a zivatarok mozgását.

 

Bodoky Tamás 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.