Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-30 19:30:00

Egyre több az építész, egyre kevesebb az építeni való

Hódít külföldön a BME-s diploma

Fiatal építészek tömegei kerülhetnek az utcára, ha nem sikerül visszaszorítani a friss diplomások arányát az építőiparban. A BME-s oklevél még népszerű külföldön.

Az angolszász országok felmérései szerint fiatal építészek tömegének kell szembenéznie az állásszerzés és karrierépítés nehézségeivel, ráadásul munkájukért sem fizetik meg őket. Ez a folyamat egyre csak romlani fog, hacsak az iskolák nem találnak megoldást arra, hogyan csökkentsék az egyre növekvő frissdiplomások számát a következő generációkban.

Hamarosan a diplomás építészeknek elenyésző része fog valóban szakmájában dolgozni. Ha egy területen egyre többen dolgoznak, az kihat az egész szakma minőségére, még
ha ez az egyes szakmabeliek számára nehezen észrevehető is, mert a változások nem egy
emberöltőn belül mennek végbe. Míg ötven, száz ével ezelőtt hatalmas elismerés volt építészmérnöknek lenni, mára már, az egyre több diplomás miatt, nem igazán értékes. A másik nagy probléma a források hiánya, pontosabban a gazdasági hanyatlás miatt az építőipar bevételei is visszaestek.

Az építészek száma gyorsabban nő, mint ahogyan be tudná őket fogadni az amúgy is küszködő építőipar. Emiatt a bevételek fokozatosan csökkennek. Sok frissen végzett építész pedig inkább más, jobban jövedelmező szakmát választ az építészet helyett. Sokakat már az sem érdekli, hogy regisztráltassák magukat a kamarában. A helyzet hazánkban is hasonló. A már gyakorló építészmérnökök is csak nehezen kapnak munkát, az Építészkamara honlapján pedig háromszáz álláskeresőre egy állásajánlat jut.

Sokan lemondanak a tervezésről, és inkább a diploma nélkül is végezhető számítógépes látványtervezéssel foglalkoznak, azonban ez a szakma is szép lassan telítődni látszik. Egyre elterjedtebb szokás az is, hogy a fiatalokat egy-egy épp aktuális projektre alkalmazzák. Ennek ellenére sok építésziroda fix havi bérért alkalmaz frissdiplomásokat, akiket hétvégén is dolgoztatnak, majd amint elkészültek a tervekkel, elbocsátják őket. Az egyetemekről kikerülők egy része külföldön, főként Nyugat-Európában keres munkát. A BME diplomáját még mindig nagyra becsülik Európában, több országban például értékesebb, mint saját egyetemeik képzése.

 

-mi-

 Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.