Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-04 07:05:00

Faji alapon regisztrálná a bűnelkövetőket a radikális párt

Hejőszalonta: lopták az áramot a Jobbik rendezői (riport)

Rendkívüli rendőri jelenlét kísérte a radikális párt rendezvényét Hejőszalontán. A polgármester reménykedik, hogy a viszály magvait nem sikerült elültetni a faluban.

Szombat, langymeleg kora délután, legjobb idő tüntetésre. A Blaha Lujza téri parkolóban úgy húsz-harmincan várakozunk, a hangfoszlányok szerint élénk a politizálás, a tavaszi szellő sűrű vizelet szagot hoz. Mondják, kevés a nyilvános WC Budapesten. Hát most igazán érzékelni a hiányt. A csoportosulás, aminek résztvevői gyakorlott tüntetők a liberális oldalról, külföldi és magyar társadalom-kritikus fiatalok, szociális munkások, jóérzésű civilek és újságírók, lassan autókba szerveződik és elindul Hejőszalonta felé. A település felé, ahol a közelmúltban, cigány fiatalok kegyetlenül megöltek egy idős asszonyt és most a Jobbik a helyi romák elleni kollektív felelősségre vonásra készül.

Az alig ezres, borsodi falu mostanra hírhedt lett. De nem a gyilkosság borzalma miatt, hanem a bűntény köré szerveződő politikai marketingnek köszönhetően. Ezen a kora estén, a fővárostól másfél órányira, jog- és fajvédők készülnek farkasszemet nézni, közben pedig bármekkora figyelmet kicsikarni a médiából. A tömegtájékoztatás, hála az autopálya közelségének, most nem is marad el.


Bal-jobb, bal-jobb, jönnek a ...


Megérkezünk, már a falu határában impozáns a rendőri jelenlét. Beigazolódik a sejtés: minden autót ellenőriznek, ami Hejőszalontára megy. Igazoltatás, összerezzenünk. Ezt nem lehet megszokni, még akkor sem, ha szinte naponta megtörténik - mondja egy budapesti roma útitársunk. Pedig a rendőrök most igazán megnyerőek, készségesen terelgetik a mindenfelől érkező jobbik szimpatizánsokat és a fővárosi ellentüntetőket a falu két távoli végébe. Kizárólag rendőri felvezetéssel lehet behajtani.

Leparkolunk a cigányok utcájában. Telefonszámcsere, biztos, ami biztos, majd mindenki megy a dolgára, este találkozunk. Közben a Blaha Lujza téri konvoj kiegészül már elhíresült roma polgárjogi aktivistákkal és újdonsült parlamenti képviselővel, nemzetközi jogvédő szervezet munkatársaival és a fővárosi underground kultúra ismert arcaival. Lehetnek vagy két-háromszázan.

A romák többnyire a kerítések mögül, bátortalanul szemlélik az inváziót. A csomagtartókból előkerülnek a nekik szánt alkalmi szeretet, vagy inkább lelkiismeret csomagok. Mindenki elégedett lehet önmagával... A gyerekek örülnek a sok édességnek. A szatyrokban van zöldség is, ami furcsa, hiszen egy nagyvárosból csak a hülye visz zöldséget és gyümölcsöt vidékre. Kivéve persze Magyarországon. Itt hagyjuk a pestieket, hadd ismerkedjenek a báránykáikkal.


A másik oldalra törjünk át...

Az utca végén fémkorlátok és kommandósok sorfala, de a sajtóigazolványnak nem tudnak ellenállni. Mehetünk a sportpályára, ahol már hangol a Jobbik. Idős bácsi is siet, le ne késse az eseményt. Viszi a kiváncsiság. Azt mondja a régi cigányokkal nincs semmi baja, se neki, se másnak. De ezeket az újakat nem kellett volna betelepíteni. Hogy kik az újak, nem tudni. Húsz év távlatából beszél róluk. Meg a szocialista polgármester is hibás, mondja az öreg, túlságosan rendes a cigányokkal, könnyen ad nekik segítséget. A magyaroknak is segít, de azok nem kérik úgy, válaszolja. És a magyarok nem szülnek annyit, minek is szülnének, teszi hozzá. Jobbikosok, szerinte, nem igen vannak a faluban, de az öreg arcán látszik, hogy nincs ellenére a mostani jelenlétük.

Előttünk a focipálya, az is kordonnal körülvéve. A környék tele újságírókkal, kamerákkal; országos hírcsatorna és a rendőrség nagy erőkkel rögzíti az eseményt. A helyiek még csak szállingóznak errefelé és inkább a kerítésen kívül bámészodnak, csoportokba verődve. A beszédek később kezdődnek, addig megnézzük a templomot. A KDNP-s polgármesterrel is abban az irányban találkozhatunk, igazít útba egy fotós.
 

Két idős hölgy jön szembe, talán ismerték az áldozatot. Kiderül, hogy igen. A szegénységet okolják a történtekért. Terike is azért fogadta be hetekkel ezelőtt a nem is idevalósi roma fiatalokat mert kellett neki az albérletből befolyó pénz. Kezességet vállalt, végül neki kellett törleszteni az adósságot. Most politikáról van szó, mondják, a Jobbik kihasználja a helyzetet, állítólag Hornyák Terézt is a párt temettette el. A hölgyek szerint eddig nem volt baj a cigányokkal, bár ők is régi és új családokról beszélnek, de csak homályosan, és a polgármesterről, aki fideszes és azért költözteti ide a romákat, hogy azok rá szavazzanak.

A református templom felállványozva, a lelkész a szomszéd faluban. Ott lakik. A polgármestert, aki szintén külsős, viszont megtaláljuk. Azonnal rendelkezésünkre áll, munkatársaival együtt. Először is tisztázzuk pártállását: független, a KDNP támogatásával. A képviselőtestület is függetlenekből áll. A falu vezetése egyébként nem tükrözi a parlamenti papírformát. Itt a Fideszt a Jobbik támogatta, mondja Anderkó József. Szerinte a radikális pártnak jelenleg csupán öt-hat aktív szimpatizánsa van a településen. Értetlenül, de éberen figyeli a Jobbik megmozdulását. Láthatóan aggasztja, ami történik és visszautasítja, hogy cigány terror lenne akár Hejőszalontán, akár az országban. Ami pedig a temetést illeti, azt a hivatal intézte, reagál a szóbeszédre a polgármester.


Akkor most van vagy nincs?

Gyorsan távozunk, vissza a pályára. Nem akarunk lemaradni, hátha olyat hallhatunk, amit eddig nem. Mintha jelmezbálba kerültünk volna, a szónokokon és a nézők egy részén is letűnt kor öltözete, újraértelmezve. A beszéd összhangban van látvánnyal. A politikus éppen Horthy korszakát követeli vissza, a garanciát erre pártjában látja. A tömeg éljenez, pedig az átlag életkor max. negyven. A többség egy percet sem élt a harmincas években, nem is ismerik azt, amire vágynak.

Gyorsan sötétedik, indul a fáklyás felvonulás Hornyák Teréz házához. A kétszáz főnyi kemény maghoz csatlakoznak még falubeliek. A menet a duplájára duzzad. Lassan elérik a cigányok lakta utcákat. A kommandósok tartják a frontot. Az összecsapás a hús szintjéről magasabb minőségbe csap át: a menetet kísérő indulók hangosítását a civilek és jogvédők csoportja a Himnusz hangjaival próbálja legyőzni. Jelentős sikerrel. Ekkor a menetben Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő emberi közelségbe kerül, a romák elleni gyilkosságsorozat büntetőperére vonatkozó kérdésünkre készséggel válaszol. Szerinte magyarok ezrei váltak cigányok áldozataivá az elmúlt években. Legalábbis ez derül ki a Kurucinfo és más portálok híradásaiból, állítja a képviselő. Ezért a Jobbik faji alapú bűnelkövetői nyilvántartás bevezetését kezdeményezi, a Scotland Yard mintájára, tette hozzá a politikus. Ennek híján azonban Sneider Tamás kénytelen volt elismerni: lehet, hogy nincs cigánybűnözés Magyarországon.

Mégis van cigánybűnözés, mégis van cigánybűnözés! - skandálta a tömeg az áldozat házánál. Úgy látszik ők még nem értesültek vezetőjük pár perccel korábbi nyilatkozatáról. Eközben a másik táborban Balogh Adrienn, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke döbbenten figyelte, hogy "a fél falu ott vonul a menetben". A fiatal politikus hejőszalontai dajkákat és óvónőket is látott. Ezután az anyák riadtan kérdezték tőle, mi lesz hétfőn a gyerekekkel az óvódában. Erre a kérdésre a polgármester sem tudta a választ, aki az események hatására beszédet rögtönzött a cigányok között. Az evangéliumot követve, ahogy fogalmazott. Ami pedig a jobbikos rendezők áramlopását illeti, Anderkó József megtette azt, amit ilyen esetben szokás.


-mesi
-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Cigányság
  • Cigányok között az egykori neonáci (riport)
  • Csak a bűnöző cigányok kerülhetnek a médiába?
  • Láthatatlan cigányok
  • Miért utáljuk a cigányokat?
  • A jezsuita atya bírálja a romapolitikát
  • Mit csinálnak a cigányok karácsonykor?
  • Életet mentenek a gyerekrajzok
  • Miért zaklatják az édesanyákat?
  • Hazugság miatt égették fel a cigánytelepet (videó)
  • Adventi road-movie Borsodban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.