Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-16 17:57:00

A nőszervezet védi a közerkölcsöt

Ékes Ilona harcol a pornó ellen

Eddig 66 magyarországi és határon túli civil szervezet támogatását élvezi az a nyilatkozat, amelyet a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnökének, Szalai Annamáriának.

"Az asszony legtermészetesebb hivatása az életadás és anyaság, mely a családban teljesedhet ki. A nő, mint a családi tűzhely őrzője, a társadalom formálásának nélkülözhetetlen pillére. Ezért a média részéről feltétlenül szükséges lenne a női méltóság iránt tanúsított tisztelet, a házasság, a család, az anyaság értékének megerősítése" – olvasható a kommünikében.

Az asszonyszövetséget dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna elnök, valamint Ékes Ilona alapító, tiszteletbeli elnök, országgyűlési képviselő, míg az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesületet Illéssy Mátyás elnök képviselte.

Elfogadhatatlannak nevezik "a házastársi hűtlenségről, a válásokról, a szabad szexuális életről, a pornográfiáról szóló, megengedhetetlenül pozitív véleményalkotást, valamint a gyermekek jogainak semmibevételét." A hatóság elnökének figyelmét arra hívja fel a dokumentum, hogy az NMHH-nak "kötelessége számon kérni, szükség esetén megbüntetni a szabálysértéseket".
"Annyira súlyosnak ítéljük meg a helyzetet, hogy azonnali határozott intézkedést sürgetünk!" – hangsúlyozza a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége.

Illéssy Mátyás katolikus plébános, az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület elnöke szerint a médiának védenie kell a közerkölcsöt, s a tömegkommunikációs csatornákon sugárzott reklámoknak nem szabad kereskedelmi célokra felhasználniuk a gyermekeket és a fiatalokat. Szükségesnek tartaná kiterjeszteni a törvény hatályát a világhálón megjelenő közösségi kommunikációra is, hiszen – mint fogalmazott – a mostani gyermekek és kiskorúak számára a tájékozódás fő forrását már elsősorban a megosztott közösségi tartalmak jelentik.

Szalai Annamária kifejtette, a közösségek védelme nem lehetséges nélkülük, azonban a civil szervezetek ritkán adnak hangot a véleményüknek. Hangsúlyozta: a két szervezet által védendőnek nyilvánított értékek és intézmények az egész társadalom tartóoszlopai. Az NMHH, illetve a Médiatanács hatás- és feladatköre a médiatörvény érvényre juttatása; a jogszabály szerint köteles eljárni, és így is tesz majd.

Bár a szabályozás nagyon fontos, elengedhetetlen feltétele annak, hogy a kívánt, a közösség számára optimális állapotot elérjék, a civil szerveződések munkája, aktív részvétele nélkül ez sokkal nehezebben sikerülhet - mondta Szalai Annamária, majd hozzátette, bizonyos médiatartalmakra a hatóság jogköre nem terjed ki, ám az NMHH más hatóságokkal is együttműködik, és szükség esetén a panaszokat továbbítja az illetékes szervnek.
 

 (os)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.