Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-08 15:08:00

A Fidesz rejtélyes idézete az amerikai kémfőnöktől

Egy halott beszól a szocialistáknak

A Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai külügyi dokumentumok szerint a mindenkori magyar kormányok keresték a kapcsolatot az aktuális amerikai nagykövettel.

A Fidesz.hu – a Fidesz hivatalos portálja – rövid közleménnyel reagált Eleni Tsakopoulos Kounalakis nyilatkozatára. A közlemény hamarosan a Fidesz.hu legolvasottabb cikke lett.
A pontos szöveg a következő:

„FIDESZ.HU > Hírek
A Fidesz reagálása az amerikai nagykövet Népszabadságnak adott interjújára
William Odom amerikai tábornok és kémfőnök: „A szocialistáknak bűntudatuk van, és gazsulálnak nekünk. Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni.”

A közleményt az MTI és a hirado.hu is közölte.

Az idézet forrását a Fidesz.hu nem adja meg, az OrulunkVincent blog azonban gyorsan kiderítette, hogy nem közvetlen forrásból, hanem Charles Fenyvesitől származik, akinek az Orbán-kormányt érő kritikákat elemző írását a Heti Válasz közölte. Fenyvesi nem ad meg forrást, így nem tudni, honnan idézett, de cikke szerint „Gyurcsány előtt” az amerikaiak jobban szerették a szocialistákat.
 

William Odom 1988-ban vonult vissza az aktív katonai szolgálattól. A nyolcvanas években katonai tanácsadóként jelentős szerepe volt abban, hogy Reagan elnök a Carter-korszak után jóval agresszívabb politikát folytatott a Szovjetunió ellen. Odom megjósolta, hogy ez a szovjet gazdaság összeomlásához vezet majd. Mindvégig kapcsolatban maradt Zbigniew Brezinskivel, Reagan politikai főtanácsadójával, akinek szintén jelentős szerepe volt a keleti blokkal szembeni kemény amerikai fellépés politikájának alakításában. Nyugdíjba vonulása után egyetemeken oktatott, de az iraki háború legélesebb bírálójaként jelen volt az amerikai közéletben is. Odom 2008-ban hunyt el.

A Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai külügyi dokumentumok szerint a mindenkori magyar kormányok keresték a kapcsolatot az aktuális amerikai nagykövettel.

A George W. Bush által delegált April Foley nagykövet diplomáciai beszámolói alapján az amerikai nagykövetségnek igen rossz benyomása alakult ki a Gyurcsány-kormányról. Orbán Viktor véleményük szerint szuverén politikus, aki „pajkosan" szólt a nagykövethez.

Az Origo szerint Orbán részletesen beszámolt 2007-es terveiről a Bush által kinevezett nagykövetnek, April Foley-nak, és azon reményének adott hangot, hogy Járai Zsigmond segítségével „építi fel újra” az amerikai kapcsolatokat. Ugyancsak az Origo szerint az amerikai diplomácia igen rossz véleménnyel volt Gyurcsány Ferenc kormányzásáról.

A Magyar Nemzet szintén idézi a Wikileakset. Az idézett rész szerint Foley azt írta a Fideszről a 2010-es választások előtt, hogy „egyre mérsékeltebb, önálló és atlantista, míg ellenlábasa megosztott, védekező, és egyre inkább arra törekszik, hogy minimalizálja vereségének arányát a következő választáson”. A Magyar Nemzet arról is beszámol, hogy „az amerikaiak megjegyzése szerint a Fidesz sokat dolgozott azért, hogy igazolja atlantista elhivatottságát, és hogy elfoglalja a jobbközép pozíciót a politikai térben (...) ez lelkiismeretes döntés volt, és kényes egyensúlyozást kíván egy olyan szavazótábornál, amely lehet oroszellenes anélkül, hogy Amerika-párti lenne”.

fidesz.hu - orulunkvicent.blog - origo.hu - mno.hu - mi
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.