Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-26 14:00:00

Vissza akarja szerezni az ország gazdasági függetlenségét

Eddigi legnagyobb kihívása előtt áll Orbán

Interjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel a The Wall Street Journal (WSJ) című vezető amerikai gazdasági napilap európai kiadásának csütörtöki száma.

A WSJ alcímben azt emelte ki, hogy Orbán „felhagy a harcias retorikával", és közli, hogy kormánya hajlandó egyes törvények és a politikai irány megváltoztatására, a pénzügyi támogatás elnyerése érdekében. Az interjú felvezetőjében a szerzők „békülékeny hozzáállásnak" minősítették a kormányfő által mondottakat. Idézték Orbán Viktortól azt, hogy még maradtak nézeteltérések, de ő maga derűlátó, és úgy gondolja, hogy „most már nagyon közel vagyunk a céljainkhoz".

A WSJ szerint Orbán – a jegybanktörvény módosítására vonatkozó készség kinyilvánítása mellett – azt is jelezte, hogy „hajlandó megfontolás tárgyává tenni" az adózással és az államadóssággal kapcsolatos törvényi változtatásokat. A lap beszámolt a miniszterelnök keddi brüsszeli tárgyalásairól, arról, hogy az Európai Bizottság szóvivője „bátorítónak" tartotta a magyar részről jelzett változtatási hajlandóságot, valamint hogy a pénzügyi piacok is üdvözölték a zsákutcából való kijutás előjeleit.

Orbán Viktor szerint a magyar törvényhozás február végére végezheti el az összes szükséges jogi módosítást, a pénzügyi támogatás ügyében pedig március végéig nyélbe üthető a megállapodás – írta a WSJ. A lap visszatekintett arra, hogy a magyar kormányfő arról beszélt, vissza akarja szerezni az ország gazdasági függetlenségét. Azóta „unortodox" politikát folytatott annak érdekében, hogy a deficitet az EU által előírt szint alatt tartsa, s ugyanakkor minimalizálja az ország eladósodott háztartásaira nehezedő terheket.

A gazdaságpolitikai bírálat mellett Orbán Viktor jelentős kritikát kapott mind bel-, mind külföldön politikai ügyekben is – írta az amerikai lap, és hozzátette: a bírálók szerint az új alkotmány „túl sok hatalmat ad a kormány kezébe, és aláássa a demokráciát". A WSJ kitért az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásokra, és arra, hogy Orbán Viktor közölte: hajlandó megváltoztatni az adatvédelmi törvényt. „Megvédte azonban Magyarország azon döntését, hogy 70-ről 62 évre csökkentette a bírák visszavonulási korhatárát. Az EU azt mondja, hogy ez a lépés, amely mintegy 300 bírót távolít el a pulpitusról, veszélyezteti a bírói függetlenséget". Orbán azonban a nyugdíjkorhatár általánossá tételével magyarázta a döntést, és elutasította a demokrácia hitelességét ért bírálatokat – írta a lap.

Az írás kitért arra is, hogy a Magyarország által igényelt „elővigyázatossági készenléti" pénzügyi támogatás kérdésében továbbra is fennmaradtak komplikációk, majd ismertette, hogy a jegybankkal kapcsolatban milyen változtatásokra hajlandó a kormány. „Politikai pályám legnagyobb intellektuális kihívása előtt állok" – idézte a The Wall Street Journal Orbán Viktort. „Olyan gazdaságpolitikát kell összeállítanom, amely megfékezi az eladósodottságot, három százalék alá nyomja a költségvetési hiányt, miközben sok EU-országban recesszió van, idehaza pedig alacsony a növekedés" – mondta a lapnak a magyar miniszterelnök.


mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.