Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-11 18:30:00

Occupy Budapest – 11.11.11. 11:11h

Budapestet elfoglalták az aktivisták – riport

A nemzetközi mozgalom elért Budapestre. A hideg idő ellenére lelkes aktivisták és lelkes médiamunkások lepték el a Bank Center előtti teret. Nyilvános átalakulás, erőszak nélkül.

Két srác érkezik a bank felől a térre, a szájukra ragasztva fénymásolt húszezres bankó.
– Bementünk keringeni a forgóajtón, és a biztonsági őr közölte, hogy ha folytatjuk, leállítja az ajtót. Mi meg beragadunk – nevetnek a ragasztott műbankjegy mögött. Valóban, a legjellemzőbb kép ez lett volna talán a demonstrációról: az emberellenes működés ellen játékpénzzel demonstráló aktivisták az üvegpalota foglyaiként végzik.


Emberközpontúság a bankközpont előtt

– Célunk a fenntartható fejlődés. Mert a mostani gazdasági, ökológiai rendszer az összeomlás szélén áll. Emberközpontú társadalmat szeretnénk a pénzközpontú helyett. Jelenleg emberek ezrei, százezrei kerülnek az utcára világszerte, mert az anyagi érdekek előbbre valóak, mint az  életminőség – mondja Bálint, az egyik szervező.

Körülbelül harmincan-negyvenen lehetünk a Bank Center előtti téren, a fele újságíró, a fele aktivista. Hideg van. Pont mára hűlt le annyira az idő, hogy igazán érezzük a bőrünkön a hőmérsékletváltozást.

– Az egyik legnagyobb probléma nem a bankrendszer, hanem a pénzügyi rendszer felépítése. Látjuk, hogy nem egy, hanem több gazdasági válság van, és a kapitalista rendszer ebben a formájában nem működik. A versenyhelyzet a kizsákmányolásra sarkallja a gazdaság szereplőit. A  megélhetés mindenhol egyre rosszabb, az eladósodás egyre nagyobb. Azok a cégek akiknek dollármilliárdjai vannak és egyre gazdagabbak, meg tudják fizetni a törvényhozókat és beindul az ördögi kör. A pénzügyi rendszert alapvetően kellene megváltoztatni ahhoz, hogy ez egy élhető világ legyen mindannyiunk számára – folytatja a srác.


Élhető világ mindenki számára

Magassarkú csizmában, hosszú hajú riporterlányok faggatják a részvevőket, kézberagasztott kamerával operatőrök követik őket. Idősebb hölgy áll be a demonstrálók közé, feje elé egy arcméretű Széchenyi-portrét tart, olyat, ami az ötezresen van.


Foglald el a teret!

– Mi vagyunk a rendszer. Te meg én, meg rajtunk kívül még másik hétmilliárd ember – mondja el Bálint kérdésünkre, hogy az ilyen megmozdulások mennyiben tudják a rendszert megváltoztatni. – A politikának mindennapos dologgá kell válnia, a teljesen hétköznapi emberek számára. Nem kiváltságosoknak kell művelni, hanem mindenkinek. Mindenkinek ki kell állnia a saját érdekei mellett, és mindenkinek a véleménye számít. Nem az a megfelelő demokrácia ahol ötvenegy-százalék lenyomja negyvenegy százalék torkán az akaratát, hanem az, ahol mindannyian konszenzusra tudunk jutni. Amiben nincs konszenzus, az valakinek szenvedést fog okozni. És ez nem megengedhető.

Foglald el a teret! – áll a szórólapon, amit egy lány nyom a kezembe, aki Anonymous maszkban, rózsaszín bakancsban, bokavédővel, skótkockás szoknyában, nyakig gombolt kabátban suhan az érdeklődők között. Öltönyös juppik elegáns kabátokban, szemlesütve vagy érdeklődő arccal vágnak át a téren, nem állnak meg, ez nem az ő bulijuk. Zöld sátrak állnak felverve a tenyérnyi zöld területen, szemben a bank hatalmas épülete, körülöttünk mindenhol beton.


A zöldterület elfoglalása

– Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy váltásra van szükség. A képviseleti demokráciával megspékelt kapitalizmus működésképtelen, nem fenntartható. Új keretekről kell gondolkoznunk ahhoz, hogy normális életet tudjunk kialakítani – mondja a másik szervező. Az elsődleges célunk az, hogy az emberek nagyobb felelősséget vállaljanak, jobban részt vegyenek a döntéshozatalban.
 

Alulról felfelé

Két kutya kering, játszanak egymással a maszkos emberek között, néha megugatják a résztvevőket, az újságírókat és a bank bejáratánál álló biztonsági őröket is. Biztos a hideg miatt, de nagyon kevesen vagyunk itt.

– Annyi a célunk, hogy a magyar emberekhez eljusson a hír: nincsenek egyedül. Hogy nem csak itt, hanem a világon mindenhol hasonló megmozdulások vannak. Hogy jöjjenek ki az emberek hozzánk, mondják el a véleményüket, szeretettel várunk mindenkit. Ébredjenek rá, hogy senki nem fogja az érdekeiket képviselni önmagukon kívül. Én is jó szándékú ember vagyok, de nem tudom az érdekeidet képviselni, mert nem tudom, hogy te mit szeretnél – mondja Bálint. Egy másik fiú is nyilatkozik, mielőtt elindulnak a bank elé kézen fogva sorban állni a szebb jövőért: – Ez egy alulról felfelé építkező mozgalom. Igyekszünk feszegetni a kerteket, hogy hagyjanak helyet az embereknek a részvételre, és legyenek demokratikus platformok, ahol van lehetőség a beleszólásra is. Az Occupy Wall Streetet, az Indignadost és az Anonymoust lehet egy ilyen hármasnak tekinteni, amelyek nemzetközileg segítik ezeket a folyamatokat.


Minden összefügg mindennel

– A nemzetközi Anonymousnak egyéves akcióterve van, három szakaszra osztva. Az az elképzelésük, hogy rövid időn belül lehetséges megváltoztatni a világot. Utópiának tűnik, de nagyon érdekes, hogy az Anonymous akciótervéből eddig minden megvalósult – mondja a hírhedt hackerszervezet egyik magyar tagja, aki szimpatizánsként vesz részt a megmozduláson. Mindenközben tüntetők foglalták el a józsefvárosi polgármesteri hivatalt a tervezett szabálysértési törvény ellen tiltakozva. Bár nincs közvetlen kapcsolat a két esemény között, lehet, hogy tényleg minden összefügg mindennel?

Az Occupy Budapest  ma, holnap és holnapután egész nap várja az érdeklődőket, szimpatizánsokat, mindazokat akik részt vennének az Emberek Tanácsán, a budapesti Bank Center előtt.


KV
fotók: Vörös Szilárd

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek OccupyWallStreet
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Adóztassuk meg jól a gazdagokat!
  • Vesztésre áll az OWS Amerikában?
  • Brit félelem és reszketés az euró összeomlása miatt
  • Kapitalizmus: kell, vagy nem kell?
  • Svájci Occupy: egyháziakkal a bankárok ellen
  • Semmi nem némíthatja el az Occupy tüntetőket
  • Mire képes az Occupy-mozgalom?
  • A kapitalizmusnak most tényleg annyi?
  • Pszichopaták a gazdasági elitben?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.