Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-23 07:32:00

Kínai, orosz és vietnámi

A Nagy Testvér figyeli a sokszínű Magyarországot

Az októberi népszámlálás legkényesebb pontja az országban élő etnikai és vallási kisebbségek „feltérképezése.” Az elmúlt hetek azt mutatták,hogy a kisebbségek az etnikai hovatartozás megjelölése mellett bontottak zászlót.

Egészen a legutóbbi napokig ellentmondásos hírek jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) támogatja, illetve ellenzi-e a zsidóság etnikummá nyilvánítását, illetve a népszámláláskori etnikai “színvallást.” Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója szerint a magyarországi zsidó szervezetek, és általában a magyar zsidók kilencven százalékának egységes véleményét tükrözi az a meggyőződés, hogy a zsidóság ne mint etnikum, hanem mint vallás szerepeljen a mindenkori népszámlálási kérdőíveken, vagyis ellenzi, hogy törvényi szinten nemzetiséggé nyilvánítsák a zsidóságot. Az ellenkező híresztelések tehát valótlanok. Ezzel együtt minden magát zsidónak valló, illetve a zsidó vallást gyakorló állampolgárt bátorítanak arra, hogy ezt jelölje is meg a kérdőíven.


A számlálóbiztost sem muszáj beengedni

Mivel a tíz évvel ezelőtti népszámláláskor még 30.000 holokauszt túlélő élt közöttünk, senkiben sem merült fel, hogy a zsidóság felvállalásával kéne kampányolni. Ezek az emberek természetesen és érthetően féltek volna bevallani zsidó származásukat a számlálóbiztosoknak - mondja Zoltai. Ma már más a helyzet, a fiatalabb generációkban kevesebb a félelem. Ezért az "Én is magyar zsidó vagyok" elnevezésű MAZSIHISZ által kezdeményezett, és a legtöbb zsidó szervezet által támogatott kampány azt célozza, hogy a népszámlálás során minél többen vállalják zsidó vallásukat, de ha valaki úgy érzi, hogy zsidó nemzetiségű, akkor arról is nyilatkozzon. A zsidó vallás mint választási lehetőség a kérdőíven szerepel, míg a nemzetiségi hovatartozás megjelölése az egyéb kategóriában lehetséges.

A kampány során a MAZSIHISZ és a kapcsolódó szervezetek minden templomkörzetben, illetve a zsidó kulturális színtereken internetpontokat állítanak fel, ahol bárki kitöltheti a népszámlálási kérdőívet, és így a kitöltési igazolással a birtokában már nem lesz köteles beengedni a népszámláló biztosokat sem. “Igen, van még bizalmatlanság az emberekben, ezért is hozzuk létre az internetpontokat, de ezen kívül gimnazista és rabbi képzős aktivistáink laptopokkal felszerelve felkeresik majd az idős otthonokat és kórházakat is, hogy senki se maradhasson ki” - ismerteti a tervet Zoltai.


Sokszínű Magyarország

Általában a magyar társadalom sem egységes egyetlen kérdés mentén, természetesnek tekintjük, hogy a romák körében is különböző álláspontok fogalmazódnak meg a népszámlálással kapcsolatban - fogalmaz Setét Jenő, a “Sokszínű Magyarország” elnevezésű, a romák etnikai színvallását szorgalmazó kampány főkordinátora. Ugyanakkor a társadalmi célú és civil együttműködési hálózatunk érzékelhető támogatást élvez, hiszen a kampány elindítását megelőzően több száz roma közösségi vezetővel konzultáltunk és jelenleg mind a 19 megyében és 110 kistérségben vannak szervezőink. Lényegileg tehát a jelentős roma platformok mindegyike érintettje, résztvevője e civil kampánynak – árulja el Setét.

A kisebbségi hovatartozás megvallása a népszámlálás aktusa során minden kisebbségi közösségnek fontos. Erre láthatunk példákat, hiszen velünk párhuzamosan a kisebbségben élő magyar közösségek hasonló kampányt folytatnak mind Szlovákiában, mind Romániában. De a hazai 13 elismert nemzetiség is igyekszik válaszadásra bírni tagjait saját közösségük felmutatása érdekében - fejti ki a főkordinátor. A kampánynak tehát az elsődleges előnye a közösségi összetartozás, kohézió és nem utolsó sorban az identitás erősödése.


Van mitől félni?

Szabó Máté Dániel, az Eötvös Károly Intézet ügyvezető igazgatója a Community közösségi oldalon napokban megjelent írásában viszont amellett érvel, hogy az indokolatlan és meggondolatlan etnikai adatkezelések a legtöbb területen nemhogy javítanák, hanem súlyosbítanák a cigányok helyzetét, ráadásul óriási mértékben megnövelnék az államnak a polgárok feletti hatalmát.

“Az etnikai adatkezeléssel az egyének felett nagyobb hatalmat szerző állam rászolgált arra, hogy bizalmatlanok legyünk vele, ne adjunk feleslegesen a kezébe olyan eszközöket, amelyekkel könnyű visszaélni. Nemcsak a náci Németország, hanem az Amerikai Egyesült Államok is élt már vissza népszámlálásokon gyűjtött származási adatokkal: a nácik a zsidók deportálásánál felhasználták az 1933-as népszámlálás adatait, az amerikai katonai vezetés pedig szintén népszámlálási adatok segítségével gyűjtötte össze az országban élő japán származású amerikaiakat” – írja Szabó Máté Dániel.

Nincsenek hasonló félelmei azonban Setét Jenőnek, aki a válaszadás anonimitását és önkéntességét hangsúlyozza, valamint azt a tényt, hogy az adatfeldolgozás és megsemmisítés folyamatában a KSH által jelentős számban megszólított civilszervezetek kontrollt gyakorolhatnak. Egyébként ilyen irányú garanciákat nyújtanak a népszámlálási és az adatvédelmi törvény rendelkezései is. Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy nagy bizonyossággal állítható: a cigányok lélekszámára vonatkozó, a valósághoz közelítő adatok hiánya, az elmúlt évek során az elsődleges eszköze volt a cigányok társadalmi újraelosztásból való kiszorításának - emeli ki Setét.

A kérdőíven egyébként a tizenhárom, törvényben elismert nemzeti és etnikai kisebbségen kívül az a négy közösség szerepel név szerint, amelyről a KSH úgy becsli, a legnépesebbek a fenti tizenhármon kívül Magyarországon. Így került fel a listára az arab, a kínai, az orosz és a vietnámi hovatartozás is.
 

Kanaki Anna
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Cigányság
  • Cigányok között az egykori neonáci (riport)
  • Csak a bűnöző cigányok kerülhetnek a médiába?
  • Láthatatlan cigányok
  • Miért utáljuk a cigányokat?
  • A jezsuita atya bírálja a romapolitikát
  • Mit csinálnak a cigányok karácsonykor?
  • Életet mentenek a gyerekrajzok
  • Miért zaklatják az édesanyákat?
  • Hazugság miatt égették fel a cigánytelepet (videó)
  • Adventi road-movie Borsodban
  • További cikkek Zsidóság
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Javítják a cikket: Orbán nem zsidó
  • Új holokauszttól fél a budapesti főrabbi
  • Honnan származnak a zsidók?
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Divat a jiddis
  • Holokauszt-túlélők tiltakoznak ultraortodox zsidók ellen
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.