Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-03 09:00:00

Civilek lepték meg a Jobbikot Hejőszalontán

A Jobbik nem tud cigánybűnözés nélkül élni

Fáklyás felvonulással demonstrált a Jobbik szombaton este Hejőszalontán, az LMP és több civil szervezet viszont a Jobbik megmozdulása ellen tiltakozott ugyanott.

"A cigányok által elkövetett bűnök, a hozzájuk köthető terror" ellen demonstrált fáklyás felvonulással a Jobbik szombaton este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőszalontán. A helységben március 22-én megöltek egy 50 éves nőt, a Jobbik szerint a tettes cigány származású.

A demonstráción a Jobbik több országgyűlési és térségi képviselője részt vett, valamint sok száz, a párttal szimpatizáló tüntető, akik közül többen a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájához hasonlító öltözetben jelentek meg. A szombat délutáni tüntetésen a gyöngyöspatai előzménnyel szemben ezúttal polgárőrnek nevezett gárdistákat nem lehetett látni. A megyei rendőrség vezetői ugyanis az Index információi szerint az egyeztetéseken egyértelművé tették, nem tűrik a masírozást formaruhában és alakzatban. A kötelező militáns hangulati aláfestést így a focipályánál egyedül a Nemzeti Őrsereg kilencfős alakulata biztosította.

A rendezvényen a Jobbik felszólalói azt mondták: a kormány nem hajlandó a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei emberek problémáival foglalkozni. Szerintük "sokadik gyilkosság köthető cigányokhoz", ezért követelik a kormánytól, hogy végre vegye komolyan az itt élők problémáit, és "járjon le az a két hét", amit a rendteremtésre ígért a kabinet. A Jobbik képviselői azt is követelték, hogy a rendőrség kezdjen statisztikát vezetni a bűnelkövetők etnikai hovatartozásáról.

Hejőszalontán, a település cigányok lakta részén civilek vették körbe a romák házait, védve a benne élőket a Jobbikos demonstrációtól. Ott voltak a jogvédő Amnesty International képviselői, valamint az LMP képviselői, aktivistái is. Megjelentek a Facebook közösségi portálon szerveződött szolidaritási akció résztvevői is.

Az LMP az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta: a kormány Gyöngyöspata után még egyszer nem hagyhatja cserben a rá bízott ország egyetlen négyzetcentiméterét sem, és szolidaritásukat fejezték ki a helyi roma közösséggel, amelyet a Jobbik bűnbakként kezel és erődemonstrációval akar megfélemlíteni.

A rendőrség már kora délutántól nagy erőkkel volt jelen Hejőszalontán, a demonstrációkra érkezőket igazoltatták. A községben feszült volt a hangulat, de rendbontás nem történt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen március 22-én történt gyilkosság elkövetőjét és társait a rendőrség elfogta.

mti, mindennapi

Kapcsolódó cikkünk:
a-gyilkos-szine-avagy-hungarian-history-x/2011-04-02/2427
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Cigányság
  • Cigányok között az egykori neonáci (riport)
  • Csak a bűnöző cigányok kerülhetnek a médiába?
  • Láthatatlan cigányok
  • Miért utáljuk a cigányokat?
  • A jezsuita atya bírálja a romapolitikát
  • Mit csinálnak a cigányok karácsonykor?
  • Életet mentenek a gyerekrajzok
  • Miért zaklatják az édesanyákat?
  • Hazugság miatt égették fel a cigánytelepet (videó)
  • Adventi road-movie Borsodban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.