Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-08 21:03:00

Londoni elemzők: 20 milliárd eurós IMF-program hiteles lenne

350 Ft lesz az euró

A Goldman Sachs elemzői közölték: az euró forintárfolyamára szóló 3 és 6 havi távlati előrejelzésüket az eddigi 320 forintról 340, illetve 350 forintra módosítják.

Ugyanakkor 320 forintra visszaerősödő és e szint környékén stabilizálódó árfolyamot várnak arra az esetre, ha megszületik a megállapodás a valutaalappal és az EU-val.Magyarország jövőbeni finanszírozási igényei alapján egy 20 milliárd euró körüli összértékű IMF/EU-program lenne hitelesnek tekinthető segítség piaci szempontonból - vélekedtek hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által befektetők számára összeállított részletes áttekintés szerint a külső finanszírozási igényeket "nagyon leszűkített perspektívából" tekintve - vagyis csak a közeljövőben esedékessé váló kormányadósság-törlesztési kötelezettségeket figyelembe véve - a magyar kormány megengedhet "valamelyes késést" a tárgyalások során, az idén ugyanis csak néhány - igaz, nagy összegű - szuverén devizaadósság-hányad jár le.

A ház szerint azonban - tekintettel a külföldi befektetők jelentős arányára a helyi kötvénypiacon, és a tőkemenekítés kockázatára, valamint a magánszektor, főleg bankok nagyon magas külső finanszírozási igényeire - az ország egésze már az előtt is finanszírozási válsággal kerülhet szembe, hogy a kormány kifogyna a pénzből. Ráadásul ha több kötvényaukció is sikertelenül zárulna, az nagyon kedvezőtlen jelzés lenne a kötvénybirtokosok számára, és valószínűleg másodpiaci eladási hullámhoz és tőkemenekítéshez vezetne - vélekedtek hétvégi helyzetértékelésükben a Goldman Sachs londoni elemzői.

IMFA cég szerint ahhoz, hogy az új IMF/EU-program hiteles legyen, teljes mértékben fedeznie kell a program időtartama alatt, illetve utána kialakuló potenciális finanszírozási réseket. A Goldman Sachs elemzőinek számításai szerint ez azt jelenti, hogy a valutaalap és az EU - valamint egyéb, esetleg bekacsolódó nemzetközi intézmények - által nyújtandó hitelkeret értékének hozzávetőleg 20 milliárd eurót kellene elérnie, annyit, amennyit Magyarország az előző készenléti egyezmény alapján kapott.

A GS szerint az új program megszületése piaci katalizáló hatással járna, vagyis magántőke-beáramlást is vonzana, mivel csökkentené a fizetésimérleg-válság kialakulásának kockázatát.
A Goldman Sachs elemzői közölték: változatlanul azt várják, hogy a magyar kormány végül egyezségre jut egy IMF/EU-programról. A cég azonban azzal is számol, hogy a vitatott - főleg az MNB-vel kapcsolatos - ügyek miatt lassú haladás várható a tárgyalásokon, és a kormány valószínűleg csak további piaci nyomás hatására tesz majd konkrét kötelezettségvállalásokat ezekben a kérdésekben.

A Goldman Sachs elemzői ennek alapján közölték: az euró forintárfolyamára szóló 3 és 6 havi távlati előrejelzésüket az eddigi - a "vártnál gyorsabban máris elért" - 315, illetve 320 forintról 340, illetve 350 forintra módosítják, ugyanakkor 320 forintra visszaerősödő és e szint környékén stabilizálódó árfolyamot várnak arra az esetre, ha megszületik a megállapodás a valutaalappal és az EU-val.

A GS londoni közgazdászai azonban a következő három hónapban még 2,50 százalékpontnyi MNB-kamatemelést és így 9,50 százalékra emelkedő jegybanki alapkamatot várnak, és ezután is csak fokozatos monetáris enyhítést valószínűsítenek; új, felülvizsgálat előrejelzésük alapján az idei év végéig 8,00 százalékra süllyedhet vissza az MNB-kamatszint.

Ez messze a legborúlátóbb kamatprognózis a Cityben. Egy másik globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni elemzői Magyarországról összeállított, ugyancsak a hétvégén ismertetett értékelésükben közölték: továbbra is 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy Magyarország és a valutaalap között létrejön a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti csomagról; igaz, a ház ezt most már csak az idei második negyedévre várja.

A JP Morgan londoni közgazdászainak véleménye szerint is a piaci nyomás a kulcstényező abban, hogy a magyar kormány kompromisszumokat vállaljon a megállapodás érdekében. A ház ugyanakkor rövid távon 1,00 százalékpontnyi további MNB-kamatemeléssel és 8,00 százalékon tetőző kamatszinttel számol. A cég jelenleg érvényes előrejelzése szerint az MNB alapkamata idén márciusban eléri a 8,00 százalékot, de az év végéig visszacsökken a szigorítási ciklus kezdete előtti 6,00 százalékos kiindulópontra.

A JP Morgan londoni elemzői már több közelmúltbeli előrejelzésükben is közölték: azzal számolnak, hogy amint megszületik a finanszírozási megállapodás az IMF-fel, mód nyílik az MNB-kamatemelések visszafordítására; igaz, hogy a ház szerint is felfelé mutató kockázatok hatnak erre a prognózisra.

MTI



 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.