Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szubjektív
2011-09-11 19:35:00

Biztonsági túlköltekezés

Szeptember 12. szelleme

Az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harcban saját magát elhanyagolta, és az amerikai fejlesztésekre nem költ, veszélybe sodorva ezzel az ország jövőjét. Miként törhet ki a 22-es csapdájából?

Miközben az Egyesült Államok a terrorizmus elleni globális harca részeként az afganisztáni és iraki nemzet talpra állításán fáradozik, saját magát elhanyagolta, és az amerikai fejlesztésekre nem költ, veszélybe sodorva ezzel az egész ország jövőjét és eredeti tervét, a biztonság megteremtését is. Az Egyesült Államok elleni, tíz évvel ezelőtti terrorista támadások erőteljes reakciókat váltottak ki Washingtonban: amerikai csapatokat küldtek Afganisztánba és Irakba, majd létrehoztak egy szerteágazó új, szövetségi szervezetet, a Belbiztonsági Ügynökséget, amelyet azzal bíztak meg, hogy koordinálja és felügyelje az Államok további védelmét célzó intézkedéseket és programokat – mondta Michael Mandelbaum washingtoni professzor a Project Syndicate nemzetközi véleményportálon. Amint az amerikai külpolitikai szakértő, a John Hopkins Nemzetközi Tudományok Iskolájának előadója kifejtette, „ezt a drága és intenzív erőfeszítést – az úgynevezett 'terrorizmus elleni globális háborút' – háromféleképpen lehet értékelni: sikerként, diverzióként, valamint példaként.


Al-Kaida = Szovjetunió?

Mandelbaum szerint 9 /11 óta a legfontosabb tény, hogy senkinek nem sikerült újabb, külföldi terrorista támadást végrehajtani az Egyesült Államokban. „Az amerikai kormányzati erőfeszítések ezért hitelt érdemlőek. Kétségtelen, hogy az Egyesült Államok által a saját biztonságára költött pénz java részét hiába dobták ki az ablakon. Ugyanakkor az al-Kaida, amely elindította az első támadást, soha nem jelentett akkora veszélyt, mint egykor Amerika nagy hidegháborús ellenfele, a Szovjetunió” – folytatta gondolatait a professzor, majd oda lyukadt ki: az mégis világos volt, hogy szeptember 11. nyomán néhány, a radikális iszlám által motivált személy elhatározta, annyi kárt okoz Amerikának és az amerikaiaknak, amennyit csak tud. Ha sikerült volna még néhány – a New Yorkban és Washingtonban végrehajtottakhoz hasonló – támadást megszervezniük, súlyos károkat okozhattak volna. A legrosszabb esetben az USA bezáruló, paranoiás, mindenkiben az ellenséget látó országgá vált volna, egyszersmind leszámolva a védjegyévé vált nyitottsággal is” – összegezte a szakértő.


A 22-es csapdája

A cikk kitér arra is, hogy a terror elleni háború legnagyobb kiadásai azonban nem az Egyesült Államok elmúlt évtizedes tevékenységéből erednek, hanem abból, amit az ország elmulasztott megtenni. „Amerika jövője a globalizációtól, az információtechnológiai forradalomtól, a gyorsan növekvő államadósságtól, és energiafelhasználási szokásaitól függ. Az e kihívásokkal való számolás elmulasztása csökkentené az ország gazdasági növekedési ütemét, ami viszont gátolná a felfelé irányuló generációs mobilitást, és visszaszorítaná az Egyesült Államok globális befolyásosságát” – figyelmeztetett Mandelbaum.

A professzor úgy vélte, az elmúlt tíz évben Washington nem kezelte sikeresen az általa felsorolt kihívásokat. „Számos okkal is magyarázhatja mindezt, de ezek közül kiemelkedik évtizedes, a terrorizmus veszélyeire való összpontosítása. Miközben valamilyen formában szükséges megvédeni az országot, az amerikaiak terror elleni háborúja arra szolgált, hogy elterelje Amerika figyelmét és erőforrásait olyan problémákról, amiket meg kell oldania a jövőbeni jóléte és hatalma megőrzése érdekében.”


Fel kell rúgni az eddigi rendszert

A legsürgetőbb e problémák közül Michael Mandelbaum szerint az oktatási rendszer helyzete, amely jelenleg nem nyújt megfelelő felkészülést azoknak a fiataloknak, akik a globalizáció és az információs technológia által átalakított gazdasági életben kell helyt álljanak. Miközben az Egyesült Államok túlköltekezik a reptéri biztonsági fejlesztések, valamint az afganisztáni és iraki nemzet újjáépítése területén, alig költ az amerikai utakra, hidakra, tudományos laboratóriumokra és kutatókra, amelyek viszont elengedhetetlenek a gazdasági növekedéshez.

A professzor ezért azt javasolja, hogy a jelenlegi kihívások legyőzéséhez Amerikában olyan jelentős kormányzati programokat kell felrúgni, amikre rengeteg ember támaszkodik: a társadalombiztosítást és az egészségügyi rendszert gyökeresen át kell alakítani, bizonyos adókat meg kell növelni. Ugyanakkor, Washingtonnak végre saját infrastruktúrájába, kutatásaiba és fejlesztéseibe kell befektetnie, mert ez kulcsfontosságú eleme az innovációnak és a gazdasági növekedésnek.


A végső megoldás

Mandelbaum azonban azzal is tisztában van, hogy e megszorítások nem igazán népszerűek a jelenlegi politikai légkörben, és csak akkor végrehajthatóak, ha az amerikaiak széles körben elfogadják a közös áldozatvállalás szükségességét. „A tíz évvel ezelőtti terrortámadások éppen ezt a politikai légkört teremtették meg. De létrehozták a megoldásokat is, amelyekre az Egyesült Államoknak szüksége lesz az elkövetkező években, hogy azokkal a fontos feladatokkal foglalkozzon, amelyekkel most szembe kell néznie. Az elkövetkező évtizedben az Egyesült Államoknak ébernek kell maradnia, hogy megakadályozhassa a 9/11-hez hasonló támadásokat. De ugyanakkor Amerikának és az amerikaiaknak vissza kell szerezniük szeptember 12. szellemét is, amit arra használhatnak majd, hogy megfeleljenek jelenlegi, rendkívülien nagy kihívásaiknak” – összegezte Michael Mandelbaum.


Hargitai Mátyás

A kép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból
  • További cikkek 9/11
  • Tíz éves az afganisztáni háború
  • A vallás tehet a fanatizmusról?
  • Új felmérés: csökkent a terrorfenyegetettség
  • Mintha meteor csapódott volna be – interjú egy tűzoltóval 9/11-ről
  • Hét dolog, amit eddig nem tudtunk a terror elleni háborúról
  • Így emlékeznek a tálibok a terrortámadásra
  • Teóriák: ki áll valójában az ikertornyok lerombolása mögött?
  • Terroristák a Bibliában
  • Szeptember 11 utóhatásai máig mérgeznek
  • Obama szerint Amerika erősebb, mint tíz éve

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.