Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szubjektív
2011-10-04 20:00:00

A püspöki kar közleményben méltatlankodik

Katolikusellenes a népszámlálás?

Kaptam egy elkeseredett levelet egy katolikus pap ismerősömtől, hogy interneten igyekezett kitölteni a kérdőívet, de nem sikerült beírnia a 38-as rovatba, hogy ő katolikus.

Jóllehet, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia minden korábbinál láthatóbb kampányával azt kommunikálta, hogy el ne felejtsük a vonatkozó rubrikába beírni, kik vagyunk. Nem tehetjük.

Az on-line kitöltő szegény, egyszerű ember, mikor odaér az ominózus ponthoz, már a kérdésnél meghökken. Így hangzik: „Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát?” Mi az, hogy érzi magát? Az ember érezheti magát jól, rosszul, de az, hogy fiú vagyok, vagy lány vagyok, hogy magyar vagyok vagy kínai vagyok, hogy kicsi vagyok, vagy nagy vagyok, az nem érzés kérdése. Ugyanígy az sem érzés, hogy katolikus vagyok. Az tény.


Szezont a fazonnal?

De nem ez a legnagyobb baj a kérdőív ezen pontjával. Mikor a püspökei által (is) hitének megvallására bátorított személy elkezdi a betűket beírni a rovatba, hogy „ka…”, akkor a rubrika hirtelen listává alakul át, és a fogyasztói társadalom széles választékával találja magát szemben. Dönthet, hogy ő bolgár katolikus, vagy Emmaus Katolikus Karizmatikus Közösség (!), vagy Fülöp-szigeteki katolikus, vagy görög katolikus, vagy Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye (!), vagy helvét (svájci) katolikus, vagy huszita katolikus, vagy Magyar Görög Katolikus Egyház (!), vagy Magyar Katolikus Egyház (!), vagy Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulási Közösség (!), vagy Miskolci Görög Katolikus Megújulási Mozgalom (!), vagy Németajkú Katolikus Gyülekezet (!), vagy ókatolikus, vagy örmény katolikus, vagy (na végre) római katolikus, vagy román katolikus, esetleg rutén katolikus.

Ez hajmeresztő. A kérdőívben szereplő listát tudnám még folytatni: ferences katolikus, katolikus cserkész, katolikus bélyeggyűjtő, katolikus újságíró szövetség, Cselédlányok Szent Zita Egylete, rózsafüzér társulat, katolikus legényegylet, felsorolhatták volna a világ összes nemzetét, mert minden népből vannak katolikusok, összesen úgy másfélmilliárdnyian a világ minden pontján. Itt összekeveredve szerepeltetnek legkülönbözőbb dolgokat. Egyházakat, felekezeteket, egyházmegyéket, egyesületeket, etnikumokat és hagyományőrző csoportokat.


Szimplán katolikus

A lényeg az, hogy katolikus nem lehetek, a miközben a program engedi, hogy a református egyszerűen református, az evangélikus egyszerűen evangélikus legyen, baptista és a zsidó is lehet az, ami(nek érzi magát).

Katolikus gyűjtőfogalom alatt fűt-fát összehordtak a kérdőív szerkesztői, el nem tudom képzelni, milyen lista alapján. Mert katolikus az, és ők valamennyein egyazon egyház tagjai, akik a pápa főségét elismerik. Lehetnek ők filippínók, hottentották, magyarok. Rítus szerint lehet ugyan különbséget tenni, de valamennyien katolikusok. S hogy mit keresnek katolikus címszó alatt olyan szervezetek, nem vallások, mint például a németajkú katolikusok közössége, vagy a karizmatikusok, akik még csak rítus szerint sem különböznek, el nem tudom képzelni. Csak azt tudom (némi rosszindulattal) feltételezni, hogy a legutóbbi népszámlálás katolikus szempontból tűrhető eredményét, az 5,5 milliós létszámot szeretnék egyesek megismételhetetlenné tenni. Legyen sok kis egyház e nagy helyett. Kétezer év óta kísérleteznek ezzel sokan és különböző eredménnyel.

A püspöki kar is közleményben – nem is egy, hanem néhány óra különbséggel két közleményben is – méltatlankodik, hogy nem erről volt szó. Ők az illetékesektől, gondolom, hogy a KSH-tól korábban azt a felvilágosítást kapták, hogy a „csak” katolikus választ a rubrika megtűri. Erre építették kampányukat, de hiába. Kis túlzással minden lehetsz, szép is, okos is, de katolikus nem. Helvét, huszita, filippínó, esetleg római vagy görög igen. Jobb híján e két utóbbi közti választást javasoltam pap barátomnak és még néhány millió hittestvéremnek.

Minek is érzem magam? Kicsit becsapott katolikusnak. Kár, hogy ilyen válaszlehetőség nincs.


Szerdahelyi Csongor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.