Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szubjektív
2011-10-13 21:00:00

A melegek alkalmasak gerendának

Az utóbbi időben divatos lett a homoszexuálisokról beszélni. Keresztény körökben pedig még annál is divatosabb fölöttük ítélkezni.

(A témával e rovatban már korábban foglalkoztunk, az alábbitól eltérő szempontot képviselő írás itt olvasható.)

Ott a Korintusiakhoz írt első levél hatodik részének kilencedik és tizedik verse, kívülről fújjuk: „… se paráznák, se bálványimádók, se férfiszeplősítők… nem örökölhetik az Isten országát.” Márpedig a férfiszeplősítő az homoszexuális, ott a Bibliában feketén-fehéren, hogy ezek a melegek meg transzmicsodák el fognak kárhozni. Ezt csak azért mondjuk, mert szeretjük őket, keresztényi szeretettel, csak a bűnüket gyűlöljük keresztényi gyűlölettel. Mi csak az Igéhez tartjuk magunkat, valójában Isten róluk alkotott véleményét nyilvánítjuk ki.


A Lélek megelevenít


Csak éppen elfelejtjük, hogy ezek a kívülről tudott, és másokra alkalmazott bibliai versek szültek már inkvizíciót, rabszolgaságot, igazoltak háborúkat és üldözéseket, és hogy a Kísértő is bibliai verseket idézett Jézusnak. Érdemes megtanulni tőle a választ: „viszont meg van írva…” Igen könnyen találunk fogódzót a leírt szavakban, pedig „a betű megöl, a lélek pedig megelevenít.” És igen könnyen siklunk át nekünk kellemetlen mondatok felett.

Bizonyos állításokat kultúrtörténeti okokkal magyarázunk (azt hiszem, sokszor joggal), másokról pedig azt gondoljuk, hogy nem ránk vonatkoznak. Például ez: „hogyan mondhatod felebarátodnak: Hadd vegyem ki a szemedből a szálkát! Holott a tulajdon szemedben gerenda van.” Ilyenkor rögtön elkezdünk méricskélni, vajon a másik szemében eléggé gerendaméretű-e az a szálka. Mert akkor azért már csak szóvá tehetjük!


Árnyjáték


A homoszexualitás kifejezetten alkalmas gerendának. Látványos, megbotránkoztató, a világi társadalom sem áll hozzá egyértelműen, nem kerülünk veszélybe, amikor harcolni kezdünk ellene (mennénk csak neki, mondjuk, a fegyverkereskedőknek, végezhetnénk betonba öntött lábbal a tenger fenekén!) A melegek bűnének hatalmas árnyékában ráadásul kellemesen megbújnak a mi kis vétkecskéink. Lehet, hogy titokban zabálok, hogy goromba vagyok a házastársammal, türelmetlen a gyerekemmel; lehet, hogy hazudozok, hogy nyalok a főnökömnek, hogy pletykázom, hogy iszom, hogy keresztbe teszek a másiknak, de biztos, hogy jobb vagyok, mint „az a buzi”.

Pedig aki már játszott árnyjátékot, jól tudja: minden csak távolság és megvilágítás kérdése. Minél messzebb helyezek valamit a fénytől, annál nagyobbnak tűnik. Őket szeretjük messze helyezni a fénytől. Pedig a melegek nem választhatnak. Mindenki, aki valaha követett el bűnt, tudja, hogy van egy pillanat, amikor dönthet: megteszem vagy nem? Aki meleg, nem hozott erről döntést, hanem ilyenné lett. Ha választhatna, majd bolond lenne kitenni magát gúny tárgyának, kárhoztatásnak, családtalanságnak, kirekesztésnek. Mégis, milyen előnnyel jár társadalmunkban homoszexuálisnak lenni?


Isten nem alkot selejtet


De sokat tudjuk védeni magunkat, ha a mohóság meglátszik a testünkön: „ilyen az alkatom!” Ha felfortyanunk: „ilyen a természetem!” Aki a vele egyneműekhez vonzódik, nem megtanulta, nem így nevelték, nem kitalálta magának egy szép napon. Kialakult benne, ahogy a magasság vagy a hajszín. Ezeket pedig akarattal nem tudjuk megváltoztatni. Az átnevelési kísérletek eredménye eddig legtöbbször depresszió vagy öngyilkosság lett. Bárkivel előfordulhat, hogy a gyermeke homoszexuális lesz. Mit kíván neki? Megvetést és kirekesztést? Átnevelést, ami öngyűlöletet hoz, vagy egy boldog, kiegyensúlyozott – csak éppen azonos neművel való – párkapcsolatot?

A tanítványok azt kérdik Jézustól a vakon született embert látva: ez vétkezett vagy ennek a szülei? Remek teológiai vitára alkalmas kérdés, csak épp egyvalamit hagy figyelmen kívül: magát az embert. Jézus pedig, az Emberfia az emberre néz, és így válaszol: „sem ez nem vétkezett, sem ennek a szülei, hanem hogy nyilvánvalóvá legyenek benne az Isten dolgai.” Az Isten nem alkot selejtet. A szemében teljes értékű az értelmi fogyatékos, a vakon született és a meleg. És mi. Amíg nem kezdjük verni a mellünket, hogy különbek vagyunk bárkinél. Valami ilyesmiről Jézus is beszélt a farizeus és a vámszedő kapcsán. Ha a mi igazságunk nem több a farizeusok és írástudók igazságánál, mi sem mehetünk be a mennyek országába.

 

Kiss Judit Ágnes

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Homoszexualitás
  • Jézus szereti a homoszexuálisokat
  • Szexuális válság dúl az egyházban?
  • Az államfő és a melegházasság
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • A fiú, akinek két édesanyja van
  • Az elnökjelölt esete a meleg dalszerzővel
  • Homoszexuálisokkal vívódnak az anglikánok
  • AIDS-krónika, avagy a halál küldöttjének ámokfutása
  • A csók miatt háborognak a keresztények

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.