Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szubjektív
2011-09-01 22:30:00

Bulvár, emberi méltóság, megváltás

A drogos, a rendőr és a TV2 találkozása Hajdú Péter háza előtt

Véletlenül jelen lévő stáb, árucikként használt celebek, megalázott tolvaj. Bármilyen mércével mérve vállalhatatlan.

– A TV2 stábja éppen Sarka Katával és Noncsival, kislányával forgatott, amikor jött a hír, betörtek hozzájuk. Kata azonnal hazarohant, ahol szemtanúja volt annak, ahogy a rendőrök elkapják a betörőt, aki folyamatosan azt kiabálta: nem csinált semmit… – írja a tv2 honlapja. ( A későbbi híradásokból kiderült, az elkövetők ketten voltak) A kereskedelmi csatorna videóján az események közepébe csöppenünk rögtön, a háborús tudósítások zaklatott, felkavart stílusában. Helyzet van, bréking, feszültség. Egy arra autózó hölgy úszik a képbe, aki jól hallhatóan elmondja a menekülő robogó rendszámát, majd mindenki kocsiba pattan és uzsgyi.

Két nagydarab rendőr fog egy vékony lányt, majd odamegy egy harmadik. Azt gondosan kitakarják, hogy mit csinálnak vele, de a lány elkezd sikoltozni, berakják az autóba. Itt se látjuk mit csinálnak vele, csak a rendőrök hátát látjuk és a sikolyokat halljuk. A cipője kiesik az autóból, próbál védekezni, a fiatal lánynak kilóg a lába, az ajtó odaszorítja. "Nembaj, csukjuk rá" - hallatszik a celebnő. Snitt, ennyi.

Akár le is lőhették volna...

Imázsépítéshez felhasználni a megalázottnak és megszomorítottnak látszó embert (legyen akár tolvaj), szerintem vállalhatatlan.


Mi van veled, média?!

A rehabon, ha valaki valami oltári nagy suttyóságot művelt, ez volt a nekiszegezett kérdés: "Mi van veled?". Egy drogrehabon lévő dzsankit persze igazságtalan a médiagépezettel összehasonlítani: a felépülőben lévő drogos már látja, mit csinált. Vagy legalábbis sejti. A bulvármédiának azonban még lövése sincs róla mit művel az emberekkel, az emberi méltósággal, és a saját nézőivel. Vagy, ami még rosszabb, nem vesz róla tudomást.


A sztár és a rendőrség közös erővel kezdte üldözni a robogón menekülő párt, s amikor elkapták őket, az önkívületi állapotban elfogott elkövetők még a rendőröket is megsebesítették, amikor megpróbáltak kiszabadulni a bilincsből. Az elfogott nő még egy rendőrjárőrt megharapott és meg is ütött. A Budaörsi Rendőrkapitányság kábítószerrel való visszaélés, és egyedi azonosító jel meghamisítása miatt indított eljárást a két személy ellen – nyilatkozta Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, és hozzátette: a gyanúsítottakon elvégzett droggyorsteszt mindkét esetben pozitív eredményt mutatott. A Blikk információi szerint az elsődleges szakértői vélemény szerint kemény drogot fogyasztott a mindenre elszánt rablópáros, mielőtt akcióba kezdett, így kész szerencse, hogy nem történt valami baja senkinek, írja a Blikk.

Kész szerencse, hogy a butaság direktben nem pusztít, mert valószínűleg kirobbant volna a laptop képernyője, amint megjelenik rajta a cikk. Szegény Hajdú Péterről miért nem írják, hogy a „túlsúlyos műsorvezető, akinek kommunikációs problémái vannak”? Esetleg Sarka Katáról azt, hogy az „alacsony intelligenciahányadosa miatt szorongó fiatalasszony”? Miért kell stigmatizálni bárkit is? Miért fontos, hogy az elkapott lány, aki lopni próbált, (kemény)drogos? Azt most hagyjuk, hogy egy igazán beheroinozott ember inkább sztondul a mákmoziban, minthogy bárkire is kezet emeljen, lévén mozdulni is nehezen tud.


Színház az egész világ

A nemrég kirobbant TV2-es riporthamisítási botrány óta persze nehezen komolyan vehető bármi is, amit riport, tényfeltárás és egyebek révén a nézők arcába tol a csatorna (a Blikkről ne is beszéljünk) - tehát nem kizárható az a lehetőség sem, hogy az egész sztori csak egy Sarka Katával, egyenruhásokkal és mű-dzsankikkal megrendezett promó-videó. Azonban még ha megrendezett is, a riport lényegi állítása akkor sem változik: „Én különb vagyok” - üzeni a film a celebekről, a rendőrökről, a bámészkodó polgárokról. Még a sárhányó is különb, mint a beteg kislány. Pedig az igazság nem ez.

Hajdú Péter, a rendőrök, az operatőr és a vágóképen álldogáló tűsarkú szoláriumcicák talán éppúgy távol vannak az Istentől, mint a szegény negyvenkilós nyalcsis kiscsaj, aki lopni próbált, és akit úgy odavágnak a rendőrkocsi tetejére, hogy idáig hallani a csattanást.

De van remény mindenkinek, a manipuláló újságírónak, a durva rendőrnek, sőt még a  médiacelebnek is.


Kubiszyn Viktor
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Függőség
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Újabb súlyos baleset a drog miatt
  • Dizájner-drog: egy debreceni fiatal életveszélyben
  • Egyre többen füveznek a katolikus országban
  • Sherlock Holmes: drogfüggőből vallásos
  • „Lesben állnak, és készek rá, hogy újra a mélybe rántsanak”
  • A keresztény nem azt jelenti, hogy madár
  • Januártól sokkal több lesz az ideges ember
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • A drog helyére beül a Szentlélek?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.