Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-30 07:00:00

Tényként beszélnek róla, pedig a bontáson kívül nincs konkrétum

Titkok a Puskás-stadion átépítése körül

Egyelőre csak annyi biztos, hogy az október 11-i, magyar–finn Eb-selejtező után elkezdik bontani a Puskás-stadiont. Az új aréna építéséről, a részletekről azonban szinte semmit sem tudni, nagy a titkolózás.

Nézzük tehát a tényeket, azaz jelen pillanatban mit lehet tudni az új nemzeti stadionról? Túl hosszú felsorolást ne várjanak, ugyanis gyakorlatilag nincs érdemi információ, nincsenek elérhető látványtervek, sőt azt sem lehet tudni, hogy miből lesz pénz a beruházásra.


„Megengedhetetlen, hogy elszálljanak a költségek”

„Olyan stadionról álmodunk, amelyik a következő ötven évre megoldhatja a gondokat. Ha pedig ez a cél, akkor a csúcsot kell megcélozni, az öt vagy az öt plusz egy csillagos minősítést. A legjobb megoldásokra van szükség, de persze a gazdaságossági szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen megengedhetetlen, hogy elszálljanak a költségek” – mondta a Digi TV vendégeként az MLSZ stadionfejlesztési bizottságának vezetője. Studniczky Ferenc hozzátette, hogy az új stadion minimum 65 ezer férőhelyes lesz, hiszen ennyi kell a BL-döntő rendezéséhez, de alapvetően olyan létesítményt szeretnének, amelyik egyszerűen „visszabontható” 30-40 ezer férőhelyesre, s szükség estén újra bővíthető.


Öt évvel ezelőtt készült látványterv az új Puskás-stadion főbejáratáról
Grafika: epiteszforum.hu

Arról még nem született döntés, hogy a jelenlegi helyén vagy egy kicsit távolabb, a Népstadion-kertben legyen az új aréna. A bizottsági vezető szerint az lenne a legjobb, ha a régibe épülne bele az új, a hagyományos elemeket megőrizve.


Az elnök csak állami pénzekre számít

„Nagy kérdés még, hogyan fog kinézni az új aréna. Van olyan álláspont, hogy bele lehetne építeni a jelenlegibe, hiszen a futópályát nem szeretnénk megtartani, de olyan is, hogy az túl sok komplikációt okozna, ráadásul drágább is lenne, és funkcionálisan is rosszabb eredményt szülne − latolgatta a szövetség elnöke, Csányi Sándor.


2006-ban még olimpiát álmodtak az intézménybe, a budapesti rendezés időközben okafogyott lett
Grafika: epiteszforum.hu

− Néhány héten belül szerintem eldől, hogy melyik lesz a végleges, aztán megkezdődik a tervezés. Az utolsó idei válogatott meccs másnapján el kell kezdődnie a bontásnak. Az biztos, hogy állami pénzből épül majd a stadion, és várhatóan állami tulajdonban is marad” – mondta az MLSZ első embere.


Minimum 70 milliárdba kerül az építkezés

Az MLSZ-elnök szerint tehát állami pénzből épülhet meg az új stadion, csakhogy annak költsége (nagyon takarékos beruházás esetén is) 70 milliárd forint lenne, amennyi a jelenlegi gazdasági helyzetben egyszerűen nem juthat erre a célra a büdzséből, az illetékes minisztérium viszont nem tartja reálisnak a magántőke bevonását. Ennél is érdekesebb, hogy bár az új nemzeti stadion megépítését mindenki kész tényként kezeli, egyetlen tervet sem láthatunk a létesítményről. Éppen ezért mutatjuk a fél évtizeddel ezelőtt, a budapesti olimpiarendezés lázálmában élő BOM 2006-ban készült grafikáit. Amelyek nagy valószínűséggel csak látványtervek maradnak.


Látványos tetőszerkezet – lett volna. Ennél konkrétabb terv azóta sem készült
Grafika: epiteszforum.hu

De hogyan is lehetne látványterv, ha még azt sem tudják, hogy a régi stadion falain belül vagy annak teljes lebontása után építkeznek majd? A probléma csak az, hogy a bontás bő egy hónap múlva kezdődik…

 

Zs. P.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.