Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-11-19 19:30:00

Veszélyes az üzenete, ha a vezetőkre hatást gyakorolnak a játékosok

Nyílt titok: légiósai buktatták meg Konkolyt

Szerda óta sok találgatás látott napvilágot, miért is kellett távoznia Konkoly Csabának a Győri Audi ETO KC kispadjáról. Azóta kiderült: a csapat légiósai fúrták meg edzőjüket.

Régi igazság, hogy egy játékosnak nem kell szeretnie edzőjét, mint ahogy egy átlagos munkahelyen sem feltétel, hogy a beosztottak kedveljék főnöküket. A sport világa azonban jóval bonyolultabb a mindennapi életnél, sok klubvezető beszélt már arról, hogy egy egész csapatot nem lehet kirúgni, egyszerűbb megválni a szakvezetőtől.


Nem szerették a külföldiek

„A döntés hátterében az áll, hogy az elnökségnek minden körülmények között meg kell teremtenie a csapat győzelmének a feltételeit mind a hazai bajnokságban, mind a Magyar Kupában és a Bajnokok Ligájában. Az eddigi mérkőzések tapasztalatai alapján pedig úgy látja, hogy e cél elérésére a csapatnak nagyobb esélye van egy más típusú szakmai irányítással” – szólt a klub hivatalos közleménye a válás napján. Közben kiderült, hogy a nemzetközi alakulat (a magyar mag mellett norvég, szlovén, brazil, szerb és montenegrói játékosok alkotják a zöld-fehérek keretét) határainkon túlról érkezett része volt elégedetlen a négyszeres magyar bajnok és MK-győztes szakvezető módszereivel.


„Vagy én, vagy az edző!”

Arról már a témáról szóló előző cikkünkben is szóltunk, hogy az ETO világklasszis norvég kapusa, Katrine Lunde-Haraldsen a Hypo NÖ elleni múlt szerdai BL-csoportmeccs után erősen zokon vette edzője kemény kritikáját, ennek tulajdonítható, hogy a 29-27-re elveszített südstadti mérkőzés után többen is sírni látták a hálóőrt. Ez azonban csak az utolsó csepp volt a pohárban. Lunde-Haraldsen mellett a másik Norvégiából érkezett légiós, a szintén világklasszis beállós, Heidi Löke sem volt kibékülve Konkoly Csaba valóban nem mindig irodalmi stílusával. S a két északi légiósnak akadtak partnerei a keretben. Volt olyan külföldi, aki rendszeresen kiborult az erős kritikáktól, míg a csapat egyik légiósa egyenesen kijelentette: vagy ő, vagy az edző, azaz nyáron távozik, ha Konkoly Csaba marad. Nagy volt tehát a nyomás a győri vezérkaron, hiszen hosszú és fáradtságos munkával toborozták össze a sztárokat. Így aztán a könnyebb utat választották, és menesztették az edzőt. Ha pedig valóban a norvég Karl Erik Böhn (Löke élettársa) lesz az utód, a hangnemmel biztosan nem lesz probléma.


Elhihetik a játékosok, hogy ők irányítanak

A játékosok óhajára történő edzőcseréknek azonban – a győri esettől függetlenül – mindig van negatív üzenete. Egy csapat ugyanis egy ilyen sikeres akció után hajlamos elhinni, hogy kézbe vette a dolgok irányítását. Jön az új seprű, amely egy darabig jól seper, aztán az első konfliktusnál újra próbálkoznak a játékosok, hiszen egyszer már sikerült. Böhn esetében ez a verzió kizárható, hiszen egy ilyen összezördülés után Heidi Lökét minden bizonnyal elveszítené az ETO, márpedig igazi klasszis beállóst a legnehezebb szerezni a piacon. A légiósok uralmának akad egy másik hátulütője is: ők már messze járnak, amikor Konkoly Csaba még mindig győri lesz.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.