Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-01 20:00:00

A stadionban megbilincselt edző legalább annyit árt, mint a bundaügy

Miért kell rendőrségi erődemonstráció a focipályán?

A magyar futball újabb szereplőjét vitték el megbilincselve. A rendőrség ezzel vélhetően erődemonstrációt tart a bundaügy kapcsán, ám ez az egész közegre, köztük az ártatlan sportemberekre nézve is roppant káros.

Néhány hete Kozármisleny játékosát, Andruskó Attilát vitték el bilincsben a Gyirmót–Kozármisleny NB II-es mérkőzés után, szerdán pedig a Videoton–Haladás Magyar Kupa nyolcaddöntő lefújásakor, a székesfehérvári stadionban vették őrizetbe Aczél Zoltánt, a vendégek szakvezetőjét.


Az öltözőbe sem engedték be

A bundaügy szálai messzire érnek, ezt már júliusban is megírtuk, sajnos nem tévedtünk. Természetesen a mindennapi.hu is azt szeretné, hogy a fogadási csalások szövevényes rendszerét teljesen felszámolják a nyomozó hatóságok, ám ami mostanság történik a futballpályákon, arról egyértelműen kijelenthető: nem oda való. Már Andruskó Attila őrizetbe vételekor is berzenkedtünk, nem értettük, miért kell erőt demonstrálni és a stadionból elvinni egy játékost, s ez az érzésünk szerdán csak megerősödött. A Haladás edzőjét, Aczél Zoltán a már említett MK-találkozó után az öltözőbe sem engedték be csapatához, a játékoskijáróban közrefogta, s elvitte őt két civil ruhás nyomozó.


Törvényes, de nem elegáns bilincsbe verni

Fontos leszögezni, hogy a szakember meggyanúsításához semmi köze nincs jelenlegi csapatának, még korábbi, siófoki ténykedése kapcsán vették őt őrizetbe. Csakhogy az eset legfőbb – és vétlen – kárvallottja az edző jelenlegi csapata, a Haladás. Képzeljék el a hirtelen egy krimi közepébe csöppent szombathelyi futballisták lelki állapotát. Az ügyben ártatlan vasi focistákat bezárták az öltözőbe, ahonnan egy órán át nem jöhettek ki. De ezzel még nem volt vége a tortúrának, hiszen amikor végre visszakapták szabadságukat, a buszon kellett újabb egy órát ücsörögniük, hogy aztán a jármű ablakán kinézve azt kelljen látniuk, amint edzőjüket bilincsben ültetik be egy szirénázó rendőrautóba. Félre ne értsék, nem Aczél Zoltánt akarjuk védeni, ha bűnös, derítsék fel, hogy mit tett, s ítéljék el. Ám ebbe teljesen fölösleges vétlen embereket bevonni.

Miért nem lehetett Aczélt este (reggel, délelőtt) a lakásán őrizetbe venni? Úgy sem lett volna ünnepi a hangulat a csapat körül, de legalább nem lett volna ilyen sokkoló a történet. A Haladás szombaton játssza az MK-párharc visszavágóját, ezek után nehéz elképzelni, hogy a csapat bármelyik játékosát igazán érdekelné az eredmény. Márpedig ha a nyomozó hatóságok ezzel megzavarták a csapatot, akkor ugyanúgy befolyásolták a szombati meccs eredményét, mint a tippmix-csalók. Olyan embereket megbilincselni, vezetőláncon tartani, akik lehet, hogy megsértették a törvényt, de nem erőszakos bűnözők, ugyan törvényes, de nem elegáns eljárás.


Bűn és bűnhődés

S az ügyben nem ez az utolsó aggasztó jel. Internetes források szerint Aczél Zoltánt azért vették őrizetbe, mert az egyik, korábban lefogott ex-siófoki játékos szabadlábra helyezésének az volt az egyik feltétele, hogy tegyen vallomást egykori edzőjére. Ha ennek a hírnek van igazságalapja (a játékos az nso-n cáfolta az állítást), az rossz fényt vet a nyomozásra. Ha Aczél Zoltánra „célzottan” csikartak ki terhelő vallomást, akkor megfordult a szokásos eljárás: nem az történt, hogy megkeresték a bűncselekmény elkövetőjét, hanem találtak egy személyt, aztán kerestek hozzá egy bűncselekményt. Szeretnénk, ha nem így lenne. Egyetlen esetben indokolt egy békés tréner ellen ekkora rendőrségi erőt felmutatni: ha a nyomozók ezzel is üzenni akarnak a bundába keveredett focistákat mozgató maffiaszerű alvilágnak. De ehhez már akkora képzelőerő kell, amellyel egyelőre nem rendelkezünk.

 

– mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.