Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2012-01-17 06:00:00

Az MLSZ felfüggesztette, a Haladás egy nappal később kirúgta a futballedzőt

Mi lesz a vége Aczél tízmilliós bundaperének?

A bundaügy kapcsán megvádolt, és az MLSZ által felfüggesztett Aczél Zoltán tízmilliókra perelte a munkaviszonyát megszüntető Haladást. Mekkora az esélye a győzelemre?

Aczél Zoltán Haladás-trénert november 30-án, egy meccs lefújása után, meglehetősen színpadias jelenetek közepette, megbilincselve vitték el a stadionból. A hatóság szerint még a Siófok edzőjeként négyezer eurót (1,2 millió forintot) fogadott el két játékosától, cserébe a kívánt összeállításban küldte pályára együttesét, amely kikapott. A korábban Erwin Koeman kapitány mellett a magyar válogatottnál edzősködő Aczélt az MLSZ fegyelmi bizottsága felfüggesztette, majd ezután egy nappal klubja is szerződést bontott vele.


Csapás, ellencsapás: per és fellebbezés egyszerre

Aczél ügyvédje, Czeglédy Csaba révén cáfolta a vádakat, miután kiengedték az előzetesből. „Aczél Zoltán sem a gyanúsított mérkőzéseket, sem más mérkőzéseket nem befolyásolt, olyan tényről tudomása nem volt, amit munkáltatójának vagy a hatóságnak jelentenie kellett volna” – közölte az ügyvéd az MLSZ-ben. Aczélt annak ellenére küldték el a Haladástól, hogy munkaviszonyát épp a letartóztatás előtti napokban (a taggyűlés novemberi döntése után) kívánták három évvel meghosszabbítani. A Blikk szerint a havi bruttó egymillió forintot kereső Aczél a jelenlegi szerződéséből fennmaradó hat hónapnyi bérét, illetve a leendő kontraktus 36 hónapos fizetségét követeli, ami a lap szerint 42 millió forint. Ezért már be is perelte a Szombathelyi Haladást.


Aczélt rabszíjon vezetik: ma már szabadlábon küzd igazáért
Fotó és a nyitókép: MTI

Tóth Miklós ügyvezető a csapat honlapján megerősítette a per verziót: „Aczél Zoltán a munkaügyi bíróságon valóban beperelte a Haladást. A levél tartalmáról természetesen azonnal tájékoztattam a tulajdonosokat, és az ügyvédünket is, hogy felkészülhessünk a munkaügyi perre. Azt, hogy milyen indokkal perelt Aczél, és mik a szándékai, nem szeretném elárulni, az ügyről ennél többet nem is kívánok mondani.” Aczél egyébként az MLSZ-szel szemben is élt jogi lehetőségével, fellebbezett a felfüggesztés elleni elsőfokú határozat ellen.


Heteken belül jön az MLSZ másodfokú határozata

Kolláth György alkotmányjogász, a Testnevelési Egyetem sportjogoktatója szerint nagyon kétséges a per kimenetele: „Két különálló jogviszonyról van szó, az MLSZ-szel szemben fegyelmi, a Szombathellyel szemben munkaügyi: a kettő persze összefügg egymással, de ettől még más és más ügyről van szó” – mondta. A szövetség Aczélt nem kirúgta állásából, csak felfüggesztette, viszont a Szombathely épp emiatt a függő helyzet miatt nem tudta őt alkalmazni. Első lépésként meg kell várni az MLSZ fegyelmi bizottságának másodfokú határozatát (ez heteken belül várható). Ha ezzel nem ért egyet Aczél Zoltán, akkor bíróság előtt megtámadhatja a döntést. Ott majd eldől, hogy az MLSZ-nek volt-e joga felfüggeszteni őt állásából, vagy sem. Ha jogszerű volt, akkor az MLSZ és a Haladás is jogszerűen járt el, ha viszont nem, akkor az nyilván további pereket indukál. Egyrészt perelheti munkaviszonya megszűnéséért a Szombathelyi Haladást, másrészt a sportfegyelmi döntéséért a szövetséget.


Korai még a végkifejletről beszélni

Kolláth szerint azonban még nagyon korai véleményt alkotni: „Azt, hogy az ügy egyáltalán eljut-e majd ebbe a fázisba, megjósolhatatlan. Ahogy azt is nagyon korai még véleményezni, hogy Aczél vajon megkapja-e a millióit vagy sem. Előbb a fegyelmi ügy végére kell járni, s annak tükrében lehet eldönteni, hogy indít-e kártérítési pert a futballedző.”

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.