Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-06 18:30:00

Erkölcsi dilemma: irányíthatja-e új csapatát a pálya mellől az Üllői úton?

Megtagadta Prukner a Fradi kispadját

Prukner László, az FTC-vel augusztus 16-án szerződést bontott szakember immáron új csapata élén, a ZTE vezetőedzőjeként tér vissza az Üllői útra: Prukner azonban a IX. kerületben nem akar leülni a vendégek kispadjára.

Prukner László nem tartozik a vándor edzők táborába, eddig mindössze két elsőosztályú csapatnál dolgozott, Kaposváron magyar viszonylatban csodának számító hat szezont töltött el megszakítás nélkül, s ha 2010-ben nem fogadja el a Fradi ajánlatát, még ma is a Rákóczi szakvezetője lehetne.


Habitusa nem a Fradihoz való

A csendes tanárember-imidzs nem holmi allűr Prukner László életében, valóban ilyen a személyisége. Sikeres NB I-es vezetőedzőként sem adta fel eredeti hivatását, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium testnevelőtanáraként is dolgozott. Szakmailag mindenképpen alkalmas volt az FTC irányítására, ám habitusa miatt nem biztos, hogy a zöld-fehérek kispadjára szánta őt a sors. Gyakran megviselte a szurkolók minősíthetetlen kritikája, ő azonban sohasem akart elbújni, a Pécs elleni hazai vereség után például kiment a székház előtt várakozó hőbörgő drukkerek közé, s személyesen akarta jobb belátásra bírni az alkoholtól (meg a rossz szerepléstől) felajzott tömeget. Kapott hideget–meleget, ráadásul nem is érezhette magát biztonságban. Egy héttel később aztán elbúcsúzott a Fraditól, a Honvédtól elszenvedett vereség után felajánlotta lemondását, amelyet a klub vezetése el is fogadott.


A Fradit és egerszegi elődjét is dicsérte Egerszegen dicsérte

Szomorú, de valószínűsíthető, hogy Prukner László Üllői úti munkásságáról nem a 2010/11-es szezonban megszerzett, bravúrosnak mondható bronzérem marad meg az emberekben, hanem az idén július–augusztusi vesszőfutás, amelynek lemondás lett a vége. A távozó edző a szekrénybe tette a meccseken mindig a nyakában levő Fradi-sálat és úgy döntött, hogy pihen egy darabig. Üllői úti korrekt búcsújáról még a klubelnök, Kubatov Gábor is megemlékezett Facebook-oldalán, amikor méltatta a lemondott trénert, aki így köszönt el a zöldektől: „Nagy élmény volt a Fradi edzőjének lenni, több lettem ezáltal.”


A székház előtt magyarázkodott a szurkolóknak, a meccseken egyre idegesebb lett
Fotó: ftc.hu

A mesternek azonban nem sok ideje jutott a feltöltődésre, hiszen Zalaegerszegen két fordulóval később látták elérkezettnek az időt a váltásra, Csank János helyére pedig a szabadúszó Pruknert szemelték ki a helyi vezetők. Az új edző (mint pályafutása során mindig) korrekt székfoglalót tartott.

– Nagyon örülök, hogy egy ilyen nagy múltú klubhoz kerültem, ahol érdemesnek tartottak arra, hogy felkérjenek erre a feladatra Az utóbbi egy évtized a ZTE FC legeredményesebb időszakát takarja, ez biztosítékot jelentett, hogy elvállaljam a feladatot. A csapat tagjaival már a múlt héten egyeztettem elgondolásaimról, aminek csak akkor van értelme, ha játékosok is elfogadják és a magukénak érzik. Én ugyanis nem hadrendekben gondolkodom, hanem a játékhelyzetek megoldásában. A játékosokat partnerként kezelem, mindent megbeszélek velük, de a pályán kívül a döntés az enyém, azon belül viszont az övék. S még valami: amit elődöm, Csank János előzőleg kiépített, erre támaszkodom, a magunk elképzeléseivel ötvözve – mondta kinevezése hivatalossá válás után a Zalai Hírlapnak.


Dilemma a bemutatkozás körül

Az élet tehát megy tovább, s nem is lenne semmi probléma, ha a ZTE nem a Fradi otthonában játszaná első bajnoki meccsét a Prukner-érában. Nem tudni, mire számíthat a csapat ex-mestere az Üllői úton, de az biztos, hogy Prukner nem szeretne leülni az Albert-stadionban a Zalaegerszeg kispadjára. Erkölcsi aggályai is vannak, s bár tudjuk, hogy az edősors ilyen, belátható: hogy valóban nem lenne szerencsés, ha a két nyeretlen csapat kiesési rangadóján a vendégek kispadján foglalna helyet. (Például: volna-e lelkiereje nyíltan örülni a ZTE esetleges sikerének?) Külön pikantériát adhat a találkozónak, hogy a Fradi szakmai stábjában ott lesz az a Nagy Tamás, akire joggal neheztelt Prukner. Nagyot ő vitte az Üllői útra (ráadásul az edzőképzésbe is ő vonta be), éppen ezért nem tartotta korrekt megoldásnak, hogy korábbi segítője pillanatnyi habozás nélkül lecsapott a lehetőségre, s elvállalta az ideiglenes vezetőedzői megoldást, sőt az első bajnokijára készülődve bírálta is korábbi mentorát.

Prukner László tehát ezen a meccsen még nem ülne le a kispadra, ehhez azonban a zalaegerszegi klubvezetés hozzájárulása is szükséges. Nagy Ferenc elnök csütörtökre ígért hivatalos közleményt az ügyben. Ön mit tenne? Leülne? Nem? Szavazzon, és megtudhatja, mit gondolnak a fradisták a kérdésről!

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.