Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-20 19:00:00

A baráti kör honlapján egyszer már bejelentették a világsztár érkezését

Matthäus ráér, leülhet a Videoton kispadjára

Lothar Matthäus – ahogy eddig összes állomáshelyén – újra megbukott edzőként, immár nem ő a bolgár válogatott kapitánya. Karrierje kísértetiesen hasonlít Paulo Sousa, a Videoton trénerének pályaívére.

Mindketten világklasszis labdarúgók voltak, s hasonló edzői karrierről álmodtak. Ám ők igazolják a régi mondást, miszerint a jó focistából nem feltétlenül válik jó edző. Matthäus az elmúlt évtizedben megfordult az osztrák Rapidnál, a szerb Partizan Beogradnál, volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, majd a brazil Atlético Paranaense szakvezetője, aztán visszatért Ausztriába, a Salzburghoz, próbálkozott Izraelben a Maccabi Netanya együttesénél, legutóbb pedig a bolgár nemzeti tizenegyet dirigálta. Minden állomáshelyén megbukott, s munkáltatói pezsgőt bontottak, amikor megszabadultak tőle. Ennyi kudarc után sajnos lassan megállapítható, a jó Lothar alkalmatlan erre a pályára.

Paulo Sousa még csak három éve próbálkozik, s eddig három brit klub, a Queens Park Rangers, a Swansea City és a Leicester City szurkolóit tette boldoggá – távozásának hírével. A fórumok bejegyzései alapján Székesfehérváron sem követnének el tömeges harakirit a Videoton drukkerei, ha a portugál (aki a gyenge eredmények mellett időközben emberként is megbukott) elhagyná a csapatot.

Matthäus és Sousa edzői pályáján nem csak a sorozatos kudarcok jelentik a közös pontot, hanem a Videoton. Talán kevesen emlékeznek már, de 2009 nyarán a székesfehérváriak nagyon közel álltak ahhoz, hogy a labdarúgóként világ- és Európa-bajnok Lothar legyen a csapat edzője, kinevezésének hírét már be is jelentették, a klub baráti körének honlapján.



Két évvel ezelőtt ez állt a baráti kör címlapján: Lothart szerződtette a Videoton…

Aztán a Matthäus-project kútba esett, a klubnál sportigazgatóként dolgozó Mezey György lett a vezetőedző, s vele szerezte meg a Vidi első bajnoki címét 2011-ben. Az aranyérem után nem hosszabbították meg Mezey szerződését, s ekkor jött Sousa, akivel vergődik a csapat, kilenc forduló után hatodik a gyenge NB I-ben, s 11 pontos hátránya van a listavezetővel szemben. A Sturm elleni BL-selejtezővel együtt eddig hat meccset játszott idegenben Sousa felforgatott Videotonja, de egyszer sem sikerült nyernie. Legkomolyabb eredménye, hogy a Siófok és a Vasas otthonában elővezetett 0-0-s meccseken nagynehezen összejött neki két bravúrdöntetlen… A másik öt találkozón viszont egyaránt kikapott csapata. A Videoton gólkülönbsége vendégként 1-7, azaz 540 perc alatt egy gólt sikerült lőni a Sousa-érában. Ezek után – pusztán szakmai alapon – egyáltalán nem lenne meglepő a váltás, és akkor még nem is említettük a portugál felhőfejesét. Ráadásul a két éve annyira vágyott Lothar most éppen szabad. A baráti kör honlapját pedig ezentúl gyakrabban fogjuk nézegetni.

 

Zs. P.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.