Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-13 06:00:00

Az MLSZ a pályázatok nagy részét már elbírálta, egyúttal figyelmeztet:

Közvetítők nyúlnák le a focimilliárdokat!

Lendületet kaphat a magyar sport az adójóváírásból remélt milliárdokból, csakhogy gyorsan megjelennek az ügyeskedők is: az MLSZ már figyelmeztette pályázóit, és elhatárolódik a jutalékért előnyöket ígérő cégektől.

A törvényerőre emelkedett jogszabályváltozás szerint július 1-jétől a cégek és vállalkozók társasági adójuk akár 70 százalékát leírhatják, ha a költségvetés helyett az úgynevezett „látvány-csapatsportokat” támogatják. Az adójóváírás révén befolyó összeg nagyságát óvatos becslések is legalább 20 milliárd forintra teszik, vagyis a magyar sport igen jelentős fejlesztési forrásokhoz juthat. A klubok azonban szigorúan ellenőrzött módon használhatják fel a váratlanul az ölükbe esett pénzt, például profi sportra egyetlen fillért sem költhetnek. Elsősorban az utánpótlásképzésben, illetve az infrastrukturális beruházások terén indulhatnak el jelentős fejlesztések.


A piaci ár többszöröséért szolgáltatnak

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége már összegezte az adótámogatási rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat, illetve a kockázatokat és mellékhatásokat. „Az MLSZ számára kiemelt jelentősége van, hogy a támogatások – a kormányzati, jogalkotói akarattal összhangban – teljes mértékben az eredeti célra, azaz a magyar labdarúgás fejlesztésére kerüljenek felhasználásra” – fogalmaztak az ülésről készült jegyzőkönyvben. Ennek nyomatékosítására azért volt szükség, mert az MLSZ tudomására jutott: egyes cégek „közreműködői költségek” címén aránytalanul drága szolgáltatást nyújtanak a gazdasági ügyekben járatlan kis kluboknak. A pályázathoz előírt adatszolgáltatási kötelezettség – a könyvvizsgálói, jelentésszolgálati, elszámolási jelentések elkészítésének – költségeit átvállalják a sportszervezetektől, aztán a pályázat sikere után a piaci ár többszörösét kérik vissza.


„Ilyen szerződéseket ne kössenek”

„Az MLSZ kifejezetten felelőtlennek tartja, és ezért nem támogatja azokat a megbízásokat, amelyek keretében a vállalkozó csupán a sportfejlesztési program összeállítását vállalja, és ezért esetenként a teljes elszámolható közreműködői költségre igényt tart. Az ilyen jellegű szerződéseket és kiadásokat az MLSZ nem tekinti arányos és rendeltetésszerű felhasználásnak, ezért felhívja a sportszervezetek figyelmét, hogy ilyen szerződéseket ne kössenek” – adta ki az ukázt a szövetség.


Kerülgetik a papírmunkában járatlan kis klubokat

Az MLSZ információi szerint egyre több cég, magánszemély ajánlgatja közvetítői szolgáltatásait. A konstrukció szerint a közvetítő vállalja, hogy a klubnak/egyesületnek támogatót szerez, ezért cserébe (jutalékos rendszerben) jelentős összegű díjazásra tart igényt a befolyó összegből. „Az MLSZ egyetlen céget vagy magánszemélyt sem kért fel ilyen jellegű tevékenység végzésére. A szövetség határozottan elítéli, ha a közvetítő bármilyen díjért, ellenszolgáltatásért, egyéb előnyért látja el a sportszervezet képviseletét. A támogatási rendszer alapkoncepciója, hogy a fejlesztésre szánt források a sportban maradjanak, a jogosulatlan ügynöki tevékenység pedig felveti a tényleges jogsértés lehetőségét is” – figyelmeztette szervezeteit az MLSZ. A szövetség egyúttal arra kérte a fociklubokat, ha jutalékért pályázat írását vállaló cégekkel, személyekkel találkoznak, jelentsék. Az MLSZ a beérkezett több mint ezer pályázat 80 százalékát már feldogozta. A kérdés ezek után az: a közvetítők a titokban kötött előszerződésekkel vajon mekkora közpénzre tették már rá a kezüket?

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.