Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-16 16:51:00

Nemcsak tisztességes játékot, életfilozófiát is jelent

Kiemelt szerep jutott Magyarországnak a fair play mozgalomban

Az újkori olimpiák története összefonódik a fair play jelenkori históriájával, s ebben fontos szerepet játszanak a magyarok. De mit vett át báró Coubertin egy érsektől és egy pátertől?

Ha kvízjátékban tennék fel a kérdést, hogy ki volt Magyarországon az első, aki felvetette az olimpiai játékok gondolatát, kevesen tudnák a választ. Az eszme első honi írásos nyoma Szalkai László nevéhez fűződik. A váci és egri püspök, esztergomi és kalocsai érsek Sárospatakon, az 1489–90-es tanévben írt latin nyelvű feljegyzéseiben olvasható, hogy „az Olymposz hegyének oldalában egykor rendezett versenyjátékok mély benyomást tettek a fiatal diákra”

A részvétel a fontos

Az újkori olimpiai játékok megálmodóját és életre keltőjét jóval többen ismerik; Pierre de Coubertin a versenyt és annak sportszerűségét kívánta előtérbe helyezni. Érdekesség, hogy a francia sportvezetőnek tulajdonított leghíresebb idézetek nem is tőle származnak. A „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!” klasszikussá vált jelmondatot Ethelbert Talbot, Közép-Pennsylvania anglikán érseke hirdette az 1908-as londoni olimpia előtt a sportolóknak rendezett misén, a Szent Pál-katedrálisban.

A „Citius, Altius, Fortius”, azaz „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” hármas jelszavát szintén Coubertinnek tulajdonítják, ám az egyik barátjától, Henri Didon domonkosrendi pátertől származik. Az iskolaigazgatóként is ténykedő egyházi személyiség a nevelésben nagy jelentőséget tulajdonított a sportnak, lelkes szervezője volt a katolikus intézmények közti versenyeknek. Pierre de Coubertin komoly szerepet szánt Didonnak az első újkori játékokon; a szerzetes vezette az 1896-os olimpia alkalmából rendezett szentmisét. Az egyház kezdeti szerepvállalása az ötkarikás játékok szervezésében hozzájárult ahhoz, hogy a versenyek alapvető eszmei értékét minél tovább megőrizzék.


Bizottság a becsületes játékért

Az egyre eredmény- és pénzcentrikusabb világban sokkal nehezebb megőrizni a sportszerűség, a fair play eszmeiségét, de hogy ez sikerüljön, abban elévülhetetlen szerepe van a Nemzetközi Fair Play Bizottságnak. A szervezet elnöke büszkeségünkre dr. Kamuti Jenő, és a bizottság a sportdiplomata ténykedésének köszönhetően több ülését Magyarországon tartja, így például a jövő évi tisztújító közgyűlésnek is Budapest ad majd otthont.

Kamuti doktor szerint a fair play egyfajta életfilozófiát is jelent

„A fair play nemcsak tisztességes játékot jelent, hanem egyfajta életfilozófiát is. Ha általánosan eluralkodna ez az életfelfogás, akkor kevesebb hír szólna brutalitásról, doppingról, de rasszizmusról, sovinizmusról is” – mondta Kamuti Jenő a fair play mindennapi életre gyakorolt hatásáról.


Mondj nemet a rasszizmusra!

A Nemzetközi Fair Play Bizottság felvállaltan a huliganizmus és a rasszizmus ellen tenni akaró testületként jött létre, s azóta az alapelvek beépültek a legnagyobb sportági szövetségek kampányaiba is. Ilyen a „Say no to racism!” azaz „Mondj nemet a rasszizmusra!” mozgalom, ami a világ legfontosabb futballmeccsein olvasható, vagyis a leghatékonyabb reklámfelületen jelenik meg meccsről meccsre.

A világ leghatékonyabb felülete

De az sem véletlen, hogy a földkerekség talán legnépszerűbb labdarúgóklubja, az FC Barcelona az UNESCO egyik legnagyobb támogatója − és akkor még nem szóltunk arról, hogy a földkerekség jelenleg legjobb csapata is. Talán azért is, mert az egyik értékből fakad a másik.


M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Fair play
  • Sportszerűtlenségben világszinten vagyunk
  • Összefogás után lehet újra nagy a Fradi
  • Társadalmi fair play romákkal (videóval)
  • 2010 legbecsületesebb sportolói

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.