Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-30 06:00:00

Újabb gazdasági nonszensz a magyar futballban: így nyereséges a bajnok

Ki engedett el több mint kétmilliárd forint tartozást a Videotonnak?

Nagy örömmel olvastuk a Menedzsment Fórum című, internetes újságban, hogy a Videoton labdarúgócsapatát üzemeltető gazdasági társaság 1,3 milliárd forintos nyereséggel zárta a szezont. Miként jött ki ez az impozáns szám?

Ha az alábbi sorok elolvasása után sem értenek mindent a magyar futballvalóságból, ne aggódjanak, a hiba nem az önök „készülékében” van. Az on-line menedzsmentújság (mfor.hu) ezt írta: „Kiugró éve volt tavaly a Fehérvár FC Kft.-nek, amit megkoronáztak azzal, hogy a Videoton idén tavasszal története első bajnoki címét ünnepelhette. A fehérvári klub mérleg szerinti eredménye a 2009-es 846,3 milliós mínusz után tavaly 1,3 milliárd forintos nyereséget mutatott. Az értékesítés árbevétele például egy év alatt 293,6 millió forintról 641,1 millióra emelkedett, ami nagyrészt a szponzori bevételeknek volt köszönhető, melyek 226,2 millióról 414 millióra emelkedtek” – áll a gazdasági portálon megjelent írásban, ami nyilván a klubtól kapott adatokra hivatkozik.


Kidobott százmillió: alig játszottak a légiósok

Eddig rendben, bár nehéz elképzelni, hogy 641 milliós bevételből miként is jön ki 1,3 milliárdos nyereség, ez még a magyar gazdaságban is nehezen képzelhető el. Ráadásul a Videotonnál költöttek is – méghozzá nem keveset –, elég csak a tavaly nyáron Svédországból érkező két légióst, Martin Kaynogo-Mutumbát és Bojan Djordjicsot említeni: együtt majdnem százmillióba kerültek a klubnak, noha alig léptek pályára.


Félmilliárddal kevesebb a bevétel, mint a nyereség…

A következő passzusban akad még egy említésre méltó tétel: „Emellett a közvetítési jogokért cserébe tavaly 125,9 milliót kapott a klub, míg az előző évben ezen a soron nulla forint szerepelt” – írja az mfor.hu. Így összesen még mindig csak 767 milliós bevételnél tartunk, ami jó félmilliárddal kisebb összeg a tetemes nyereségnél, méghozzá úgy, hogy eközben a klub egyetlen fillért sem költött bérekre, fenntartásra. A cikk végül azért választ ad arra, honnan a többi bevétel: „Persze mindez még kevés lett volna a rekordnyereség eléréséhez, ha nem lett volna 2,2 milliárd forint rendkívüli eredmény, amiből 2,17 milliárdot a társaság kölcsön tőke- és kamatkötelezettségének más vállalkozás általi elengedéséből származó bevétele tett ki.”


Valaki nagyot bukott a Vidi nyereségén

Megvan tehát a nyereség kulcsa: a Videotonnak (pontosabban a Fehérvár FC Kft.-nek) nem kellett kifizetnie a majdnem 2,2 milliárd forintos tartozását. Pontosabban ebből az összegből csak 30 milliót egyenlített ki, a többit elengedte a nagylelkű hitelező. Erre persze mondhatjuk: nem életszerű, hogy valaki a kintlévőségének a 98,6 százalékát elengedni, s beéri 1,4 százalékkal. Hétköznapi összegekre átültetve olyan ez, mintha a szomszéd kölcsönkérne 10 ezer forintot, de csak 140-et adna meg belőle… Legfeljebb tippelni lehet, hogy ki/mi rejtőzik a nagyvonalú hitelező mögött, de mi sajnos nem vagyunk jók a tippelésben. A tény: lehet, a Videoton profittal zárt, de ezen valaki bukott több mint kétmilliárd forintot!

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.