Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-21 07:00:00

Az új belga tulajdonos több, mint unatkozó aranyifjú

Ki áldozott milliárdokat az Újpestre?

Korábban senki nem ismerte Magyarországon Roderick Duchatelet nevét, szerdán azonban az Újpest FC tulajdonosa lett, azóta folyamatos szereplője a híreknek. De honnan is jött az új befektető?

Sportos, intelligens s mérhetetlenül gazdag. A jelzők mindegyike tökéletesen illik a Duchatelet-családra, ahol az új újpesti többségi tulajdonos felnőtt. Édesapja, Roland Duchatelet saját politikai pártot alapított Belgiumban, imádja a futballt, s többek között a Standard Liege tulajdonosa, cégeiben pedig összesen 7000 ember dolgozik a világ 12 országában, ezeknek árbevétele 750 millió euró évente. A holland származású anyuka is abszolút sportos teremtés, Marieke Duchatelet-Höfte a Sint-Truden-i stadion tulajdonosa.


Apja nyomdokain

Roderick Duchatelet megpróbál mindenben apja nyomdokain járni, jóval több, mint a papa milliárdjait elszóró aranyifjú, hiszen szeretné a saját útját kitaposni. Volt már öt évig a Germinal Beerschot igazgatója, de azért tulajdonosként más az élet. Persze, ha a dúsgazdag belga üzletember hazája viszonyaiból indul ki, akkor Magyarországon könnyen zátonyra futhatnak az elképzelései…


Hogy lesz ebből európai kupaszereplés?

A Megyeri úti három-négyezer nézőből a stadion fenntartási költségeit is nehéz fedezni (nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek is tartozik az Újpest FC), egyéb bevételekre pedig felénk nehéz szert tenni. Duchatelet úgy véli, hogy az európai kupaszereplés teheti nyereségessé a csapatot, ám arról valószínűleg – még – nem tud, hogy egy magyar csapatnak legfeljebb bajnokként van esélye az Európa-liga főtábláravaló kerülésre. Az Újpest pedig jelenleg közelebb van az NB II-es aranyéremhez, mint az első osztályúhoz.


Hallotta a McCabe-sztorit?

A kísérlet ezzel együtt akár sikeres is lehet, a magyar labdarúgásnak például hatalmas szüksége lenne egy erős Újpestre, ahol nem az lenne a téma, hogy hány havi fizetéssel tartoznak a játékosoknak, hanem az, hogy kikkel erősítsék meg a keretet a BL-selejtezőkre. Mindez Roderick Duchatelet állhatatosságán múlik. Ha keresztül tudja vinni saját elképzeléseit, ha úrrá tud lenni a magyar közeg típushibáin, ha olyan embert talál „budapesti helytartónak”, aki átlátja a szövevényes honi viszonyokat, akkor akár sikeres is lehet. Ha nem, legfeljebb elköltött néhány millió eurót cégei nyereségéből. Mindenesetre apjához képest olcsón vásárolt, hiszen Roland Duchatelet a nyáron 42 millió eurót áldozott a Standard Liege-ért. Ehhez képest valóban olcsó mulatság az Újpestre költött pénz. Nem publikus, hogy a belga üzletember mennyiért vette meg a klubot Tolnai Sándor cégcsoportjától, információink szerint hatmillió euró körül lehetett a vételár. Néhány évig még szezononként két-három millió eurót még rá kell költeni a lila-fehérekre, aztán várni, hogy a befektetés megtérüljön. De azt nem tudni, hogy Roderick Duchatelet hallott-e Kevin McCabe történetéről?

 

M. B.
Nyitókép: ujpestfc.hu
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.