Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-17 06:00:00

Áttörést hozhat a sportfinanszírozásban az intézkedéscsomag

Húszmilliárd forint közpénzt kap a nézhetetlen magyar futball

Befejeződött a társaságiadó-jóváírásra igényt tartó fociklubok pályázatainak elbírálása: 30 milliárdot kértek, 20 milliárdot kaptak. Soha ennyi pénz még nem ömlött a magyar futballba!

Az Országgyűlés elfogadta, az EU illetékes bizottsága engedélyezte, így a társaságiadó-jóváírásról szóló törvényjavaslat törvényerőre emelkedett az ősszel: ennek szellemében a cégek leírhatják adójuk egy részéből a látványsportra fordított összegeket (magyarul a büdzsébe nem folyik be ez a közpénz).


Mi vár a csalókra?

A sportfinanszírozásban áttörést hozó intézkedéscsomagból a legnépszerűbb sportág, a futball hasította ki magának a legnagyobb szeletet. Amíg a kézilabda nagyjából 6 milliárd, a kosárlabda 4 milliárd forintnyi támogatást szedett össze, addig a foci 20 milliárdot realizált. A klubok 1078 pályázatot adtak be, és 30,6 milliárd forintra tartottak igényt. Az MLSZ ennek harmadát nem tartotta indokoltnak, de 20 milliárd igénylését elfogadta.

Az 500 millió forint feletti támogatási kérelmek elbírálásakor az MLSZ – a jogszabály előírásait betartva – a nemzeti erőforrás miniszter és az adópolitikáért felelős miniszter véleményét is figyelembe vette. Az elnökség saját értékelése szerint szigorú és következetes sportszakmai és gazdasági szempontokat érvényesített, mivel csak így látta biztosítottnak, hogy a sportágba áramló pénz hatékonyan hasznosuljon. A legkisebb, a három millió forintot el nem érő pályázatokat egyszerűsített eljárás keretében ítélte oda a szövetség, ez több mint hatszáz kisegyesületet érintett.

A klubok semmilyen formában nem költhetik a profi sportra a befolyó összeget. Az utánpótlásnevelés költségeinek azonban akár kilencven százalékát is fedezhetik ebből a támogatásból! A rendszer hosszú távon kíván eredményt elérni, ráadásul az infrastruktúra fejlesztésére is hasonló nagyságrendben lehet majd igénybe venni. A pénz felhasználását negyedévente ellenőrzik, amelyik klub csal, az nemcsak a rendszerből zárja ki magát, de a megítélt összeg visszafizetése mellett még büntetésre is számíthat.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.