Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-02 20:00:00

A minimálbéren tartott, szerényebb képességű focisták hajlandók kockáztatni

Hogy lett a magyar bajnokság bundásliga?

Előzetes letartóztatásba helyezték Aczél Zoltán futballedzőt: a vád vesztegetés, ami a valóságban bunda-meccseket takar. Mivé lett a magyar futball?

Aczéllal együtt lassan félcsapatnyi labdarúgó ül előzetesben, vagy védekezik szabadlábon a fogadási csalások miatt kirobbant botrányban. A Haladás edzőjét, Aczél Zoltánt szerdán a Videoton–Haladás meccs után állították elő, majd előzetesbe helyezték: fellebbezése elbírálását a Központi Nyomozó Főügyészség fogdájában várhatja, ez nagyjából két hétig tart.


Váratlan feltámadások, indokolatlan összeomlások

Iparági pletykák szerint az eddig megfogott, előzetesbe helyezett labdarúgók csak a jéghegy csúcsát jelentik. Nagyságrenddel több meccset befolyásoltak, mint amennyiről tudomása van a rendőrségnek. Az efféle állításokat ellenőrizni nyilván nem lehet, az viszont valóban igaz: a magyar bajnokságban feltűnően sok a váratlan győzelem, megmagyarázhatatlan vereség. Akik úgy hitték, a hisztérikus formaingadozás pusztán a hiányos felkészülésből, ügyetlenségből fakad, és egy edző emiatt nem tudja előre, hogy csapata most épp feltámad vagy éppenséggel összeomlik, azoknak csalódást okozhatnak a mostani fejlemények. Egyesek nagyon is tudták, hogy mi lesz a végeredmény. Ezzel együtt nem hinnénk, hogy a komplett NB I sáros lenne. Nyilván sokan benne vannak/voltak, de a többség ártatlan. A többség tényleg nem direkt rúg luftot az ötösön.


A bundázás melegágya a pénztelenség

Egyelőre komolyabb, netalán a válogatottban is megfordult aktív labdarúgó neve még szóbeszéd szintjén sem vetődött fel a bundabotrányban, ami jelzi: a minimálbéren tartott, szerényebb képességű és alacsonyabb jövedelmű focisták hajlandók néhány ezer euróért kockáztatni öt, nyolc évet. A közeg az, amelyik kifejezetten inspirálóan hat a fiúkra, a magyar futball csúcsán ugyanis valóban igen jól fizetett állások vannak: a jó autókat és modellcsajokat sűrűn cserélgető topspílerek pedig az öltözői hierarchiában irigyelt státust érnek el. Persze ez más sportágban, sőt a társadalomban is érzékelhető tendencia, ilyeténképp egyáltalán nem meglepetés, hogy a focipálya szereplői sem akarnak kimaradni a „jóból”.


Aczélt rabszíjon vezetik el a PKKB épületéből az előzetesbe
Fotó: MTI/Ilyés Tibor

Mivel az áhított életszínvonal másképp elérhetetlen számukra, ezért a keveset kereső, szerényebb képességűek azok, akik kisebb ellenállást tanúsítanak a megkeresések esetén. Mert az bizonyos, néhány százezer forintért, amit ők meg tudnak mozgatni, nem bundázik senki: a tízmilliókat nem ők teszik fel saját meccseikre, hanem rájuk teszik fel valakik. Hogy kik, ennek kiderítése most a feladat. A csúcsfizetésű topjátékosoknak (itthon ez nagyjából 2-3 milliós havi fixet és mondjuk egy Q7-es jelent) nem éri meg kockáztatni, ők egy külföldi szerződés kínálta felfutási lehetőség révén becsületesen is hozzájuthatnak meccsenként 4000 euróhoz (nagyjából 1,2 millió forinthoz). A vád szerint Aczél kapott ennyit azért, hogy olyan „tippmixelős” csapatot küldjön pályára, amelyik tudja, hogy milyen eredménynek kell születnie.


Mit lehetne tenni?

A kérdés az: ha megállítani eddig sem sikerült, akkor kiirtani miként lenne lehetséges a bundát? A legégetőbb a klubtulajdonosok egységes fellépése volna. Az MLSZ minden fronton – Csányi elnöktől a szóvivőig – elhatárolódott már, a tulajdonosok azonban úgy tesznek, mintha ez nem az ő problémájuk volna. Pedig bármelyiküket érintheti a kérdés. Mindennap, minden meccs előtt személyesen is nyomatékosítaniuk kellene: aki elfogadja a bundapénzt, az a többiek megélhetését teszi kockára. Az a néhány csaló az egész iparág létét veszélyezteti. De a sportágnak szüksége volna egy nagy, közös kibeszélőshowra is: egy öltöző, egy csapat ugyanis zárt közösség. Kizárt, hogy senkiben sem fogalmazódott meg a gyanú; kizárt, hogy két év alatt – merthogy Aczélt és társait 2009-es meccsek miatt vették most elő – senkinek sem tűntek fel az egymást követő paranormális jelenségek. Csak eddig mindenki hallgatott róluk.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.