Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-18 06:30:00

Aki kvalifikálta magát Londonra, rögtön doppingellenőrzésre számíthat

Havi négyszázezer nettó az olimpikonoknak

Évtizedek óta nem látott költségvetéssel készül a magyar olimpiai csapat Londonra, és a versenyzők „nem tudnak olyat kérni, amit ne biztosítanánk” – mondta Molnár Zoltán MOB-főtitkár. De aki doppingol, annak annyi!

„Érezzük, hogy végre megint fontos a sport ügye, a költségvetés jelentősen megnőtt, így van mit szétosztani a versenyzők és edzők között” – mondta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, aki a büszkén említette: a Gerevich Ösztöndíj tavalyi 560 milliós tétele idén 900 millióra nőtt.


Az edzők is ugyanannyit kapnak, mint sportolóik

A már bizonyított olimpiai bajnokok, illetve éremesélyesek tekintélyes támogatást kapnak, az ösztöndíj-rendszer jóvoltából havi nettó 400 ezer forinthoz jutnak. De nem csak ők, hanem a felkészítésükben részt vevő edzők is, vagyis a topsportolóknak ezek után nem kell egzisztenciális problémákkal küzdeniük. A londoni kvótát szerzett sportolók minimum 100 ezret vehetnek fel, míg a B-szintet teljesítő, de olimpiai indulási jogot szerzettek legalább 70 ezerrel gazdagodnak havonta. Az olimpiai bajnok vízilabda-válogatott tagjainak javadalmazása Kemény Dénes privilégiuma, a szövetségi kapitány maga osztja el a csapattagok között a kiutalt állami juttatást.


Kisebb csapat Londonban

Jelenleg 69 magyar versenyző kvalifikálta magát a londoni játékokra, ami jelentősen elmarad a négy vagy a nyolc évvel ezelőtti létszámtól. Meglehet, ennek és a megnövelt költségvetésnek is köszönhető, hogy a magyar válogatottak régen látott körülmények között készülhetnek. A helyzetet plasztikusan írta le Molnár Zoltán, aki azt mondta, „a versenyzők nem tudnak olyat kérni, amit ne biztosítanánk az edzőtáboroktól a versenyeztetéséig.” Ezzel együtt nem számíthatunk kiugró londoni eredményekre, ugyanis hiába a mostani viszonylagos jólét, az ötkarikás szereplést nem az utolsó év lehetőségei, hanem az ezt megelőző tizenöt esztendő határozza meg. A mostani befektetés Molnár szerint leghamarabb a 2016-os olimpián fog jelentkezni.


Felvilágosítás és folyamatos ellenőrzés

Az athéni doppingbotrány megismétlődése szerinte kizárt, ugyanis a MOB kiemelt figyelmet fordít az ellenőrzésre. A szervezet az összes magyar olimpikonnal közölte, hogy a sikeres kvalifikációt követő 24–48 órán belül mindegyiküknél megjelenik majd egy doppingellenőr. Sőt: a versenyekre való indulás estéjén is sokukat ellenőrizték már. „Fontosnak tartjuk a megelőzést, ezért mindenki számára kötelezővé tettük a MOB felvilágosító programján való megjelenést” – mondta Molnár, aki még ennél is komolyabb ellenőrzésekről számolt be. Eszerint a londoni utazásig legalább három kontrollon kell átesniük a magyar olimpikonoknak. „A szigornak üzenete van, de ezt mindenkinek el kell fogadnia. Naivak lennénk, ha azt hinnénk, hogy mindenki a tiszta úton jár. De azt nem engedhetjük, hogy valaki besározza a többiek évtizedekig tartó munkáját.”


Fazekas is ott lehet, pedig…

A magyar amúgy a világ legszigorúbb doppingszabályzata, akit elkapnak az olimpián, az örökre kizárja magát a magyar ötkarikás keretből. Ilyen sehol a világon nincs, a büntetés letelte után mindenhol visszatérhet a válogatottba a vétkes. Paradox, de az Athénban doppingvétséget elkövetett Fazekas Róbert mégis ott lehet (s nagy valószínűséggel ott is lesz) Londonban. Tudniillik a szigorú szabályt visszamenőleg nem érvényesíthetik.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.