Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-22 06:30:00

A világranglistás szárnyaláshoz semmi köze a magyar bajnokságnak

Elfedi a bajt a fociválogatott FIFA-rekordja

Soha ilyen magasan nem jegyezték a világranglistán a magyar válogatottat: a FIFA-rangsorban először áll a 27. helyen a csapat. Csakhogy ehhez nem sokat tett hozzá a magyar futball, aki most ünnepel, csak ámítja magát.

Bravúros, 18 helyes ugrással a 27. pozícióba küzdötte fel magát a magyar válogatott a FIFA világranglistáján. A rangsor 1993-as bevezetése óta sosem állt ilyen előkelő pozícióban a magyar nemzeti csapat, eddigi legjobbja az idén márciusban elért 36. hely volt, de augusztusra visszacsúszott a 45. helyre. Egervári Sándor csapata azonban innentől nyerőszériába kezdett, fogott három partit – barátságos meccsen verte Izlandot (4-0), illetve az Eb-selejtezőkön Svédországot (2-1) és Moldovát (2-0) –, és máris megvolt az történelmi ugráshoz elégséges muníció.


Egyszer volt, de megismételhető-e?

„Ez a helyezés elismerése annak a teljesítménynek, amit a megfiatalodott, szellemiségében megváltozott válogatott nyújtott az elmúlt bő egy évben” – osztotta meg felhőtlen örömét a szurkolókkal az MLSZ hivatalos oldalán Kenyeres Imre szövetségi edző. Egervári segítője úgy vélte, óriási dolog a legjobb harmincba kerülés, de ennek igazán csak akkor lesz értéke, ha tartósan sikerülne ott is maradnia a válogatottnak. Kenyeres képesnek tartotta Szabicsékat arra, hogy megtartsák helyezésüket, s az edző szerint ebben az esetben a mostani besorolás már a csapat igazi erejét is reálisan mutatná. Visszafogottsága dicséretes, ugyanis hiába a váratlanul jó helyezés, ehhez nem sokat tett hozzá a magyar labdarúgás.


Nincs több pia, és jön a józanodás

Az utolsó két tétmeccsről szólva: a svédek ellen csupán három itthon játszó kezdett a magyar válogatottban (közülük azóta már Lipták is külföldre igazolt), míg moldávok ellenin kettő. A többiek mindannyian külföldi csapatban és az ottani módszerekkel készültek, ergo nehezen lehetne a győztes meccseket a hazai edzőkar „nyakába varrni”. Az itthoni szakmai munka nívóját plasztikusan mutatja a magyar klubcsapatok kupaszereplése: egy sem jutott el a BL vagy az Európa-liga főtáblájára, sőt már az utolsó selejtezőkör is elérhetetlen volt a korábbi kiesés miatt, pedig odáig még a luxemburgi Differdange is eljutott… A számok nem hazudnak: Izrael és Ciprus Magyarországhoz képest jelentős tényező lett a futballtérképen. A ciprusiaknak újfent van csapata a BL-ben (Apoel Nicosia), míg az AEK Larnaca az Európa-ligában szerepelhet. Az izraeli csapatok pedig az El-t szállták meg, de még Fehéroroszország is BL-csapattal büszkélkedhet (BATE Boroszov). Aki tehát most a válogatott sikerének ürügyén felhőtlenül hirdeti a magyar futball feltámadását, az ne igyon többet és higgye el, lassan eljön majd a kijózanodás is.


Természetesen a spanyolok vezetnek

A FIFA hivatalos honlapján közzétett listából kiderül, a magyarok Európa-bajnoki selejtezős ellenfelei közül a vb-ezüstérmes Hollandok visszacsúsztak a második pozícióba, a svédek a 25., a finnek a 72., a moldovaiak a 122., a San Marinó-iak pedig a 203. helyen állnak. A rangsort persze a világ- és Európa-bajnok spanyolok vezetik, a vb-negyedik Uruguay negyedik, Brazília visszaesett a hetedik, Anglia a nyolcadik pozícióba.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Magyar válogatott
  • Egervárié az évezred legjobb válogatottja
  • Kulcsember lett Angliában a magyar focisztár
  • Bukarestben is elénekelték a Székely himnuszt a hokisok! – VIDEÓ
  • Görbicz bedobná az időn túli hetest?
  • Mit akar az év magyar focistája?
  • Tényleg Egervári a legjobb edző?
  • Távozott a röplabdások kapitánya
  • Miért nem értékeli Egervári a válogatottat?
  • „Már csak ketten vagyunk a tizenegyből”
  • Kassai miatt büntette Egerváriékat az észt bíró

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.