Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-19 12:00:00

Az állam és a városvezetés nem tud megegyezni

El sem indult, máris megakadt a debreceni stadionépítés

Ünnepélyes keretek közt bejelentették, az állam hivatalosan is garanciát vállalt, mégsem történt még semmi az új debreceni futballstadion építésével kapcsolatban. Utánajártunk, hogy miért.

Nagy volt az öröm Debrecenben tavaly szeptember 22-én, amikor Szijjártó Péter bejelentette: a kormány támogatja a város új stadionjának felépítését. Az eredetileg tízmilliárdosra tervezett, később 12,5 milliárd forintosra módosított állami szerepvállalás garancia lehet arra, hogy az európai kupameccseit évek óta budapesti „albérletben” játszó, ötszörös magyar bajnok DVSC a klub 110 éves jubileumára, azaz 2012-re megkapja új stadionját.


Még a bontást sem kezdték el

Aki elsétál a tervezett helyszín, a régi Nagyerdei Stadion mellett, az láthatja, hogy semmi nem történt, még a bontást sem kezdték el. Mint kiderült, egy darabig biztosan nem is fogják…

Az építkezés ugyanis több debreceni nagyrendezvényt is érint(ene): a szervezők új helyszínt kerestek mind a júliusi Campus Fesztiválnak, mind az augusztus 20-i Debreceni Virágkarneválnak, hiszen a feldíszített kocsik hosszú évek óta a Nagyerdei Stadionba érkeztek meg. A Campus Fesztivál főszervezője, Miklósvölgyi Péter az idén januárban is az átmeneti helyszíneket taglalta nyilatkozatában, a cívisváros első embere, Kósa Lajos pedig még a tavalyi virágkarneválon a következőket mondta: „A stadionban, ebben a formában utoljára volt virágkarnevál, hiszen jövőre reményeink szerint már az építkezés fog folyni.”

Jelen állás szerint az idei Campus Fesztiválnak és a virágkarneválnak is a régi stadion ad majd otthont, az építkezés ugyanis csúszik. A késlekedésnek több oka van, ezek közül az egyik, hogy a beruházást tető alá hozó projektcég még meg sem alakult. A céget a magyar állam és a debreceni önkormányzat közösen alapítja majd meg, ám információink szerint még nem sikerült megegyezni, hogy a csúcsvezetőt melyik fél delegálja. Papp László, a város alpolgármestere a helyi televízióban februárban azt nyilatkozta: bízik abban, hogy a város márciusi közgyűlése jóváhagyja a projektcég alapító okiratát, ám a március 17-én megtartott közgyűlésen napirendre sem került a téma.


Tiltakoztak az építészek

Ráadásul a tervekkel kapcsolatban is gond van. A beruházás állami finanszírozásának bejelentésekor sokan kész tényként kezelték, hogy a létesítmény Kováts Ákos debreceni főépítész tervei alapján valósul majd meg − a kiváló szakember több hasonló volumenű stadiont is tanulmányozott, ennek alapján álmodta meg az új debreceni arénát −, csakhogy a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) nyílt levélben szólította fel a leendő építtetőt egy nyílt pályázat kiírására.

A délibábos debreceni stadion maketten: az egyik verzió szerint ilyen lesz, de erről még nincs döntés

„A MÉSZ örömmel értesült a kormány azon szándékáról, hogy új stadiont épít Debrecenben az elmúlt néhány évben kiemelkedő nemzetközi sikereket elérő csapatnak. Szomorúan tapasztaljuk azonban, hogy mind az előkészítés, mind a tervezés, terveztetés megkerüli azokat az utakat, módszereket, melyek egyértelműen vezetnének el egy ilyen nagyságrendű beruházás körültekintő és sikeres megvalósításához, annak átlátható legitim lebonyolításához. A döntések meghozatalakor a szélesebb építészeti konszenzuson alapuló előkészítés helyett egy szűk kollektíva által készített anyag szolgált alapul” − áll a szövetség nyílt levelében. A MÉSZ szerint azon túl, hogy egy ilyen koncepcióterv szakmai megalapozottsága megkérdőjelezhető, etikailag és erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy egy főépítész saját városába tervezzen bármilyen objektumot. A Magyar Építőművészek Szövetsége az egyetlen ellenőrizhető, lehetséges és elfogadható megoldásként a probléma rendezésére az építészeti tervpályázat kiírását tartja elfogadhatónak – szögezte le a közlemény.


Pályázattal vagy anélkül?

Kósa Lajos a MÉSZ tiltakozására megjegyezte, hogy természetesen mindent a jogszabályok adta kereteken belül fognak megvalósítani, ám az utóbbi években több pozitív példa is akadt a tervpályázat nélküli beruházásra, például ilyen volt a szintén debreceni Főnix Csarnok építése is.
Papp László alpolgármester ezzel szemben – a már idézett tévéinterjúban – nem zárta ki a pályázat lehetőségét, sőt: „Még annyira az elején vagyunk a folyamatnak, hogy aki azt állítja, hogy Kováts Ákos tervezi a debreceni stadiont, az nem mond igazat. Természetesen a Nagyerdei Stadion fejlesztéséhez egy tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást kell majd lefolytatni, s egy pályázati eljárás keretében választják ki a tervezőt” – fogalmazott a politikus a helyi DTV Köz-ügy című műsorában.

A helyzet tehát jelen pillanatban közel sem egyértelmű. Abban továbbra is biztosak vagyunk, hogy a debreceni stadion megépül, a 2012-es határidőt azonban nem lesz egyszerű tartani. Még néhány hónap csúszás, és azt írhatjuk: lehetetlen.

M. B.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.