Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-09 06:00:00

Önmagában egy Svédország elleni bravúrgyőzelem sem elég az Eb-hez

Egerváriéknak matematikai esélyük maradt

A San Marino elleni kötelező győzelem után életben maradt a remény: Egervári válogatottja kijuthat a 2012-es Eb-re. Igaz, ez csak akkor marad így, ha a hátralévő meccsek mindegyikén győz, és még óriási szerencséje is van.

A június 7-i, kedd esti 3-0-s sikerrel a magyar válogatott tartja a lépést a második helyen álló svédekkel: a hátrány pillanatnyilag három pont, de az északiak egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. Az esély inkább csak matematikai, hiszen akkor sem biztos a második hely, ha Egervári Sándor (képünkön) együttese hibátlanul hozza le hátralévő három mérkőzését. A csoportmásodik hely Eb-pótselejtezőt ér, vagyis a magyar válogatott csak annak sikeres megvívása után szerepelhetne a 2012-es ukrán–lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon.

A feladat adott: kilenc pont szükséges, azaz előbb hazai pályán a svédeket (hm...), majd idegenben Moldovát, végül pedig Budapesten Finnországot kell legyőzni. Nehezíti a feladatot, hogy a legnagyobb rivális, a svédek ellen nem elég a szimpla siker: a valós esély megteremtéséhez legalább háromgólos diadal lenne szükséges, hiszen tavaly szeptemberben 2-0-ra kaptunk ki idegenben. Hogy erre mekkora a sansz, arra ebben a cikkben elegánsan nem térünk ki, csupán a lehetőségeket vázoljuk.

A magyar válogatott hátralévő mérkőzései
Szeptember 2., Svédország (otthon)
Szeptember 6., Moldova (idegenben)
Október 11., Moldova (otthon)

 

 

 

 

Sajnos azonban akkor sem érezhetné magát nyeregben a magyar válogatott, ha összejönne a világszám, a háromgólos győzelem a svédek ellen, hiszen a skandináv csapatnak még egyszer vesztesen kellene elhagynia a pályát ahhoz, hogy a magyar gárda megelőzhesse. Erre elvileg akár Finnországban is lehetne esély, ám elnézve a két csapat kedd esti találkozóját, mindez inkább az álom kategóriába sorolható: Svédország 5-0-lal küldte haza a harmatgyenge finneket, úgyhogy nem valószínű, hogy a rokonok a visszavágón megverjék a sárga-kékeket. Riválisunk azután San Marinóba látogat, ahol nyilván különösebb megerőltetés nélkül szerzi meg a három pontot, így marad az utolsó kör, a svéd–holland mérkőzés. A találkozóval mindössze egyetlen probléma akad: szinte biztos, hogy addigra a vb-ezüstérmes Hollandia már csoportelső lesz, s kétséges, milyen motivációval lép majd pályára Stockholmban.

A svéd válogatott hátralévő mérkőzései
Szeptember 2., Magyarország (idegenben)
Szeptember 6., San Marino (idegenben)
Október 7., Finnország (idegenben)
Október 11., Hollandia (otthon)

 

 

 

 

 

A másik lehetőség, hogy a svédek (természetesen a budapesti vereség mellett) két döntetlent játszanak, mondjuk Finnországban − és otthon a hollandok ellen. Ebben az esetben a „háromgólos magyar győzelmi kényszer” sem érvényes, hiszen ha mi eközben minden meccsünket hozzuk, akkor több pontunk lehet, mint az északiaknak. Azaz matematikai esély még van; a realitás persze nem ez… Bizakodni azért szabad. Csak feladni tilos!

Az E csoport állása
1. Hollandia 18 pont/6 mérk. 2. Svédország 15/6. 3. MAGYARORSZÁG 12/7. 4. Finnország 6/6. 5. Moldova 6/6. 6. San Marino 0/7.

 

 

 

 

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.