Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-04 07:00:00

Képzetlen, de ösztönösen jól nyúlt a kiesés szélén álló csapathoz

Détári vagánysága repítette a Fradit

Sokan féltették a feladattól, Détári Lajos azonban rácáfolt a kétkedőkre, s remek szériát produkált a ferencvárosi labdarúgókkal. Az alábbiakból kiderül, mindezt bátorságának köszönheti az egykori világklasszis.

Ritka folyamatnak lehettek tanúi azok, akik figyelemmel követték Détári Lajos Üllői úti ténykedését. A játékosként világválogatottságig jutott Döme edzőként eddig nem találta meg a testhezálló feladatot, a zöld-fehéreknél azonban, úgy tűnik, otthonra lelt.


Egyelőre nincs is megfelelő képesítése

Hét forduló után, vészhelyzetben vette át a Fradit Détári, aki megfelelő képesítés híján szakmai igazgatóként ténykedik a IX. kerületi klubnál. Érkezésekor egy aprócska gólon múlt, hogy a nyeretlen FTC nem a kiesést jelentő 15. helyen állt, ennyivel volt jobb a Fradi gólkülönbsége az Újpestnél. Dömével azonban sokat javult a mérleg, hiszen ötször nyertek a zöld-fehérek, s két döntetlen mellett mindössze háromszor kaptak ki. Emellett az utolsó hat körben veretlenek maradtak, és ennek az etapnak vezetik is a tabelláját. De mi változott? Először is a legfontosabb poszton talált ideális megoldást a szakmai igazgató, hiszen elfelejtette a nyitányon sok gubancot okozó Marko Ranilovicsot. A Vecsésről magával hozott Gyenes Dávidot állította a kapuba (hiába na, ez bizalmi szerepkör), majd Gyenes sérülése után a mindössze 19 éves, ám roppant tehetséges Jova Leventének szavazott bizalmat.


Feljavította a támadójátékot

De alaposan átalakította a csapat játékát is. Egykoron a pályán zseniálisan szervezett, így nem nézhette tétlenül a kapura minimális veszélyt jelentő csapatot. A Détári-érában sokkal gólratörőbben játszottak a zöld-fehérek, mint korábban, s ennek meg is lett az eredménye, a zárófordulóban: Diósgyőrben eggyel rúgtak kevesebb gólt (hármat), mint az első hét meccsen összesen. A játékosok is megérezték néhány hét után, hogy milyen egyéniség dirigálja őket, s vevők voltak a Détári által megálmodott játékstílusra, és emberileg is abszolút elfogadták.


Zsigerből tudja, mit kell csinálni

Bátor volt Détári Lajos, kockázatot is vállalt, hiszen nem volt veszélytelen az ifjú Jova szerepeltetése, csakúgy, mint a nyíltabb futball, amit a csapattól kért. Váratlan húzásai azonban rendre bejöttek, a Fradi pedig szép lassan a középmezőnyig lépdelt. Ha meglesz majd pro licences papírja, tán nemcsak zsigerből tudja majd, miként kell egy kieső csapatot felhozni. Ezek után akkor is jogos a kérdés, ha szombat este az MK-ban drámai meccsen kiejtette a zöldeket a Békéscsaba a kupából: tudnak-e majd újat mondani neki a kötelező képzésen, amikor ő papír nélkül is képes volt tüzet oltani az Üllői úton?

 

M. B.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.