Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-31 21:05:00

A közélet megrendülten reagált az egyetlen magyar aranylabdás halálára

Albertet gyászolja Rákosi, Lipcsei, Vitray és a politika

Mély és őszinte megdöbbenéssel reagált a közélet az infarktusban elhunyt Albert Flórián halálára: az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgót az előző héten koszorúérrel műtötték.

Rákosi Gyula, a barát és csapattárs: „Csaknem hat évtizedet húztunk le együtt a Fradiban Flórival, büszke vagyok a vele való barátságra, mintha testvérek lettünk volna, úgy éltünk. Majdnem együtt kerültünk fel a nagycsapathoz, öröm volt vele együtt futballozni. Szombaton még benn voltam nála a kórházban, jól elbeszélgettünk, jókedvű volt, ma készültem hozzá újra, nem tudom, mi történhetett, a fia reggel hívott a szörnyű hírrel. Mélyen elszomorított, kóválygok, nem vagyok magamnál, nem találom a helyemet.”

Lipcsei Péter, a Ferencváros örökranglistájának vezetője (648 meccset játszott zöld-fehérben): „Óriási fájdalmat érzek, 21 éve ismertem már Flóri bácsit, sajnos soha nem adatott meg nekem, hogy lássam őt játszani. Nap mint nap találkoztunk, bejártam az irodájába, nagyon közel állt hozzám.”


Szurkolók százai tisztelegtek emléke előtt az Üllői úton.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Vitray Tamás sportriporter, aki Albert Flórián több emlékezetes mérkőzését közvetítette: „Egy sportkönyvet lektorálok és valamit ellenőrizendő, éppen ma, kora reggel kihalásztam kazettáim közül az angliai világbajnokság magyar–braziljának felvételét. Csak egy-két adatra volt szükségem, de ott felejtkeztem a komputer előtt, és ki tudja, hányadszor, végignéztem. Farkasért, Benéért és mindenekfelett Albert Flóriért. Irányító középpályástól jobb játékot, mint amilyet ő azon a napon nyújtott, aligha láttam. Hozzá foghatót is keveset. Ritka gyönyörűség volt sokadszorra is. Amikor kivettem a lemezt, nyomában a képernyőn a sárga Hírkereső jelent meg. Meghalt Albert Flórián! Nem is értettem azonnal, hogy került ez a mondat ide. Borzasztó és felfoghatatlan. Amint ő maga pótolhatatlan. Egyedi és egyszeri csodája volt ennek a gyönyörűséges játéknak. Miért sietett?!”

Borbély Zoltán, az MLSZ kommunikációs vezetője felidézte az előző hónapi ünnepséget, amelyet az MLSZ Albert 70. születésnapja alkalmából rendezett: „Flóri nagyon jó hangulatban volt a találkozón, életvidáman és egészségesen, ásványvízzel koccintva vett részt az összejövetelen, ahol szinte minden mondatra poénnal reagált, s végigmosolyogta a köszöntést. A klubhűség mintaképének számított, s bár gazdag volt a választék, nem véletlen, hogy éppen róla nevezték el az Üllői úti stadiont. Tényleg igaz rá: első volt az egyenlők között. Halála rávilágít és figyelmeztet is egyben arra, hogy nemzeti értékeinket meg kell becsülni, ő ilyen volt, nemzeti érték, amely a GDP százalékában nem fejezhető ki. Albert Flóriánt az MLSZ saját halottjának tekinti.”


Kubatov Gábor, a Fradi elnöke gyartyát gyújt a legenda fényképe előtt.
Fotók: MTI/Illyés Tibor

A Fidesz-frakció közleményében reagált: „Mély megrendüléssel értesültünk róla, hogy életének 71. évében eltávozott közülünk Albert Flórián. A Fidesz-frakció osztozik a család fájdalmában és őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt sportikon hozzátartozóinak."

„Az egész nemzet Flóriját tisztelhettük személyében. Osztozunk a család, a Ferencvárosi Torna Club és a határon belül és túl élő sportszerető magyar közösség gyászában” – írta közleményében Mesterházy Attila, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és az MSZP elnöke.

A Magyar Olimpiai Bizottság mély megrendüléssel értesült Albert Flórián halálhíréről. A MOB szerda 10 órától a Halottak Napi ünnepségen a Farkasréti Temetőben emlékezik meg az olimpiai bronzérmes Aranylabdásról, a Nemzet Sportolójáról, akit saját halottjának tekint.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkársága is saját halottjának tekinti Albert Flóriánt.

 

– mti –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.