Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-19 21:00:00

Az újgenerációs fogadási formák perifériára szorították, de tartja magát

A botrányok után is él még a totó

Pontosan 64 évvel ezelőtt, 1947. október 19-én indult útjára Magyarországon az első labdarúgásra épülő sportfogadási játék, a totó. Sok botrányt és csalást túlélt, az online irodák a fogadók nagy részét elcsábították, de azért még él.

A hivatalos indoklás szerint a magyarországi totó bevezetésenek indoka – több európai országhoz hasonlóan – az 1948-as londoni olimpiára készülő nemzeti csapat támogatása volt. Alig néhány hét alatt állt fel a rendszer, s először angol mintára, 12 meccsre lehetett tippelni: 3 forint 30 fillér volt egy kéthasábos szelvény – ma ugyezért 100 forintot kell fizetni. A kísérlet bevált, az olimpia után is maradt a játék, s 1949-től már kollektív szelvényt is ki lehetett tölteni. Egész közösségek péntek esti, szombat délelőtti programja volt a tipposzlopok kitöltése, akadt titkos szisztéma (minden meccset egyesre vettek), amelyről mindenki azt hitte, hogy csak az övé, s amikor bejött, kiderült, hogy mégsem, s alig fizetett valamit a telitalálat.


Azóta is Totókirálynak hívják az első csalót

A nagy pénz lehetősége persze az illegális szerencsvadászokat is a futball, és a totó közelébe vonzotta. A legnagyobb hazai botrány a „Totókirálynak” becézett, azóta elhunyt Molnár Tibor nevéhez fűződik, aki az 1980-as évek elején bűntársaival 124 meccs eredményét manapulálta, amiért később hároméves börtönbüntetést kapott. Persze ehhez kellett a közeg is, amely vevő volt a csalásra, főként az érdektelen meccsek esetében. Molnárék többnyire a Nyári Totó Kupa meccseit manpipulálták, ezek a találkozók nyűgöt jelenettek a szabadságuk helyett meccsekre kényszerített alsóbb osztályú játékosoknak. A botrány után sokáig nem szepelt magyar meccs a totószelvényeken.


Előre ittak az Arany Bikában a telitalálatra

A 64 év alatt több legendás történet keringett az országban a totónyereményekkel kapcsolatban. Az egyik ilyen egy kis Hajdú-Bihar megyei csapathoz fűződik. A csapat a hetvenes évek végén a TSZ-buszon ülve saját meccséről hazafelé tartva a rádióra tapadt: kiderült, a közösen kitöltött szelvény telitalálatos, azaz 13+1-es lett. Nosza, a debreceni Arany Bikába vezényelték a buszt, a csapat pedig reggelig húzatta a nótát, ünnepelvén a milliókat. Másnap reggel azonban kiderült, annyi telitalálatos szelvény volt a héten, hogy a srácoknak saját zsebből még fejenként 500-500 forintot kellett összedobni a számla rendezésére…


Nem virágzik, de még él

A játék ma már nem annyira népszerű, a tippmix, majd az internetes fogadási formák megjelenése is sokat ártott neki, ezért próbálták feldobni a hétközi szelvény bevezetésével. A nagypapakorba lépett totó tehát nem virágzik úgy, mint fénykorában, de azért még él. Múltja azonban sokkal veretesebb, mint a jövője: ahogy a játékot kedvelő korosztály fiatalsága, úgy illan majd el a fogadási kínálatból.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.