Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-15 06:00:00

Ukrajna, Lengyelország és Oroszország gigantikus fociberuházásba fogott

Őrület vagy realitás a magyar stadionépítési láz?

Válság ide, válság oda, brutális stadionfejlesztési projektbe kezdett a gazdagnak nehezen nevezhető Kelet-Európa, Magyarország pedig igyekszik követni a tempót. Őrület vagy realitás?

Jövőre Ukrajna és Lengyelország rendezi a labdarúgó Európa-bajnokságot, 2018-ban pedig Oroszország ad otthont a világbajnokságnak: Kelet-Európa kétségkívül felkerült a focitérképre, ám ennek komoly ára van. A régió annak ellenére kezd soha nem látott infrastruktúra-fejlesztésbe, hogy a térség államainak gazdasági ereje mindezt nem indokolja.


Egyelőre ők sem tudják, mennyi lesz a végösszeg

Lengyelország és Ukrajna hatalmas rizikót vállalt az Eb-rendezéssel, de a foci állami szintre emelésével eldőlt, a kontinensviadalra szánt stadionok építése nemzeti ügy lett mindkét országban. Egyaránt hatalmas összegeket áldoztak a programra, és gyökeresen megújították a labdarúgást kiszolgáló infrastruktúrát. Hogy mennyiből, és mindez valaha visszajön-e, arra ne most keressük a választ, mert maguk az építők/rendezők sem tudják… Lengyelországban az EURO 2012 stadionjai, valamint a szintén megújult krakkói és chorzow-i aréna csak egy részét fedik le az országban beindult sportlétesítmény-építési láznak.


A varsói aréna látképe: van mit nézni
Fotó: mlsz.hu

Az mlsz.hu beszámolója szerint atlétikai stadionok, motorsportpályák és egyéb, sporthoz kapcsolódó épületek emelkedtek, összesen 65 új arénát adtak át (vagy adnak át a közeljövőben). A legjelentősebb fejlesztések listáját a 31 ezres Legia-stadion, a 22 500 fő befogadására alkalmas Jagiellonia Bialystok-pálya, valamint a lubini (16 300), a kielcei (15 500) és a krakkói (15 015) aréna vezeti. A kisebb, 15 ezres létesítmények közül is jó néhány említést érdemel, mint a sosnowieczi, a gliwicei vagy a bielsko-bialai. Lengyelországban további tervekből sincs hiány, a Góznik Zabrze, a Widzew Lodz és a KSP Polonia Warszawa új stadionja is hamarosan megépül.


Oroszország: a pénz nem számít

Ukrajnában is kézzelfogható az előrelépés, az Eb-stadionjain kívül Dnyepropetrovszk, Odessza, Sumy, Ternopil és Zaporizsja is új létesítményt kapott. Az erős gazdasággal és gazdag klubokkal rendelkező Oroszországnak rengeteg ideje van, hogy megépítse a 2018-as vébére beígért kiváló stadionokat.


Ez a Sahtar Donyeck-aréna: fény az éjszakában
Fotó: mlsz.hu

Az országban már most is több nagyszerű létesítmény található, mint például a Lokomotiv Moszkva 31 ezres arénája, a Terek Gorznij 30 ezres stadionja vagy a Khimki (18 000) és a Szaturn (16 700) pályája. Moszkvába olyan álomstadiont terveznek, hogy Katar is szégyenkezzen…


Romániában három stadiont építettek

Az Európa-bajnoki rendezésére áhítozó országok közül Romániában az utóbbi hónapokban három vadonatúj stadiont adtak át. A szeptember 6-i Románia–Franciaország meccsen felavatott bukaresti nemzeti stadion 55 600 férőhelyével Európa-bajnoki döntőnek is otthont adhat, jövőre itt rendezik az Európa Liga fináléját. A futurisztikus design mentén felépült 30 ezres Cluj-aréna is alkalmas nagyobb nemzetközi mérkőzések rendezésére, míg a Ploestiben található 15 ezer férőhelyes Ilie Oana Stadiont rekordidő alatt húzták fel, mindössze 17 millió euróból.


Románia: a Cluj-aréna futurisztikus megoldásai
Fotó: mlsz.hu

A két másik felújított aréna a cluji Constantin Radulescu Stadion (23 500 fő befogadására alkalmas, ebből 14 ezer fedett lelátórész) és a 17 500 férőhelyes Pietra Neamt-i létesítmény. Hamarosan elkezdődhet egy újabb építkezés is, az Astra Ploiesti nemsokára szintén vadonatúj stadionba költözhet.


Itthon csak tervek vannak

Magyarországon nincsenek magasabb kategóriás stadionok. A sajtóban rendre megszellőztetett „programok” sokkal inkább tűnnek egy szűk réteg ötletelésének, mintsem megalapozott gazdasági projektnek. A stadionokról szóló holnapi cikkünkben bemutatjuk, mennyibe kerültek a kelet-európai arénák, és mennyiért fognak megépülni magyar testvéreik.

 

– mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.