Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-12-26 10:00:00

Vajon minek örül a másik?

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, A szeretet nem féltékeny, Nem kérkedik, nem gőgösködik, Nem tapintatlan, nem keresi a magáét, Haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója (Pál Korintusiaknak írt 1. levele 13. részlet)

A szociális szeretet társsá, baráttá tesz, amely sorsközösséggé teheti kapcsolatunkat. Fotó: innen

Két ember kapcsolatának négy szólama van. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, a házasság megbetegszik. Szexus nélkül nincs házasság, ahogy test nélkül sincs ember. A szexualitás testi kapcsolata több mint a gyermeknemzés szüksége. Két ember testi öröme ez: a másik odaadásának és a magam odaadásának a boldogsága. Aki csak a gyermeknemzés szükségét látja két ember szexuális kapcsolatában, az a szájat se tekintse másnak, mint rágógépnek, élelmiszerkapunak, ahol belökjük az anyagot. Pedig szánkkal beszélni is tudunk, sőt dalolni, fütyörészni is.

Az erosz más. A testi szerelem lelkibb, esztétikaibb oldala. A másiknak nem egyszerűen átengedem magam, hanem tetszeni vágyom neki. Kívánom őt, és igyekszem ezért én is kívánatos lenni. Az erosz tapintja meg a kedves hangja selymét, látja meg szeme színét, haja göndörségét. Ha szeretetünkből ez a szólam hiányzik, akkor jól olajozott gép lehet még kapcsolatunk, de izgalmas, sokszólamú, emberi közösség már nem. Fel kell fedezni a másikat!

Ez a szerelem megismerésének az útja.

A filia baráti, szociális szeretet, ami két embert társsá, baráttá tesz. A szeretetnek ez a fajtája sorsközösséggé teszi kapcsolatunkat. Általa azt mondom el, hogy azért szeretem a másikat, mert segítőtársam, akivel mindent megosztok. Ide tartoznak közös élményeink, emlékeink, közös kalandjaink, amelyek stabillá teszik kapcsolatunkat, és (különösen életünk alkonyán) széttéphetetlen kötelékként fűznek össze. Sokszor a gyerekekre, a körülményekre hivatkozva hanyagoljuk el a szeretetnek ezt a szólamát. Pedig ez tanít meg észrevenni azt, aminek a másik örül, és behunyni a szemünket ott és akkor, amikor viszont így kell szeretni. Belőle fakad a türelem, az, ha tudunk közösen imádkozni, és egymásért áldozatot hozni.

Az agapé a házasság lelki oldala. Az Istentől kapott szeretet továbbadott formája. Nem érdemekre, szépségre vagy a testi kapcsolat örömére épít, bár ezeket sem tagadja, hanem a hálára. Hálás azért, hogy az Istentől érdemtelenül kapott szeretetet van kinek továbbadni, és van kitől újra meg újra, naponta megkapni. Ez teszi teherbíróvá szeretetünket.

Add, Uram, hogy figyelni tudjak a társamra, add, hogy észrevegyem, mire van szüksége, mi okoz neki örömet. Add, Uram, hogy úgy szeressem, hogy abban Te is kedvedet leljed.

 

Gyökössy Endre: Életápolás című könyve alapján

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.