Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-09-04 19:30:00

Kalapáccsal és kövekkel rongáltak a kultúra-ellenesek

Vandálok Rómában: macskakővel „dolgoznak”

Megrongálták szombat reggel Róma egyik legszebb és legkedveltebb szökőkútját, a Navona-téren található Fontana del Moro-t, de a műemlékvédelmi hatóság szerint az okozott kár helyrehozható.

Nem sokkal később követ hajítottak a Trevi-kútba is, de az szerencsére nem sérült meg. A hatóságok azt gyanítják, hogy mindkét műemlékellenes merényletet ugyanaz az ember követte el, egy erős testalkatú, 45 év körüli férfi, akinek tettét a Navona-téri szökőkútnál megfigyelőkamera rögzítette.


Fantom a kútban

A felvételen jól látható, hogy a férfi reggel fél 9-kor bemászik a Navona-tér déli részén fekvő Fontana del Moro-ba (a Mór kútja), majd egy kalapácsnak látszó tárggyal tízszer lesújt az egyik márványfigurának a fejére. A vandál letört több darabot a mitológiai alak fejéből, például a füleket, de a töredékeket megtalálták a vízben, és a műemlékfelügyelet szerint visszaerősíthetők lesznek.

Nem sokkal később macskakövet hajított valaki az örök város első számú szökőkútjába, a Trevi-kútba is, de a kő szerencsére nem ért műalkotást, hanem a vízbe esett. A delfint és mitológiai alakokat ábrázoló Fontana del Moro az egyik legszebb szökőkút Rómában: jelenlegi formáját 1654-ben alakította ki Gian Lorenzo Bernini barokk mester, aki a második legjelentősebb európai szobrásznak és építésznek számít Michelangelo után.

Gianni Alemanno főpolgármester Róma város megsértésének nevezte az „őrült” cselekményt. Az olasz sajtó „kultúra elleni sorozatelkövetőről” beszél. A rendőrség nagy erőkkel keresi a vandált, akiről elég jó fantomkép készült a videofelvétel alapján.

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.