Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-09-29 20:30:00

Talán a Mester és Margarita című könyv ihlette Mick Jaggert

Valóban sátánista a Rolling Stones?

Egy korábbi cikkünk után (A Sátán és a metálzene) sokan vádolták a mindennapi.hu-t szerecsen-, sőt ördögmosdatással.

Jelen írásunkban annak jártunk utána, ki és hogyan alapozta meg a rockzene és a sötét erők összejátszásának máig élő mítoszát.„Engedd meg, hogy bemutatkozzam / Gazdag és jó ízlésű ember vagyok / Régóta itt járok köztetek / Miközben sokak lelkét és hitét ellopom” – énekelte egyes szám első személyben az 1968-as Beggars’ Banquet című albuma nyitó számában Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere. Az időközben magas birodalmi érdemrenddel is kitüntetett brit énekes a Sympathy for the Devil (Szimpátia az Ördöggel) című dalban megénekelte, hogy a Sátán jelen volt Krisztus megfeszítésénél, a kommunizmus győzelménél és a nácik előretörésénél, ám álmában sem gondolt arra, hogy tettével sokak szemében megágyaz a sötét erők és a rockzene szentségtelen frigyének. (Az inkriminált cikk elolvasható itt: http://www.mindennapi.hu/cikk/kultura/a-satan-es-a-metalzene/2011-09-03/6890)


Kigyulladt a stúdió

Nyilvánvalóan nem ezért, de a Rolling Stone zenei magazin (amelynek semmi köze az együtteshez) minden idők legjobb 500 felvétele közé, ráadásul a 32. helyre sorolta az „ördögi” nótát, amelyet eredetileg lassú ritmusban, Bob Dylan-es stílusban kívántak rögzíteni, ám Keith Richards gitáros az utolsó fázisban dögös szambává gyorsította a számot. A koncerteken aztán sokszor tűzijáték és más, esetlegesen a pokolra utaló színpadi elemek színesítették az előadást.

A dal születésének körülményeit ma már sűrű homály fedi, csak annyi tűnik bizonyosnak, hogy a felvételek közben tűz ütött ki a stúdióban, ám ennek akkoriban senki nem tulajdonított különösebb jelentőséget. Az egyik népszerű eredetmonda szerint a Jagger és Richards fejét elcsavaró Marianne Faithfull vagy Anita Pallenberg adta Jagger kezébe Bulgakov Mester és Margarita című könyvét, s onnan jött az ihlet ahhoz, hogy megszülessen az emberi történelmet végigdúló gonoszról szóló dal. 1995-ben Jagger úgy emlékezett vissza egy interjúban, hogy a francia költő, Charles Baudelaire egy verse adta az „isteni” szikrát, ám nem tudta felidézni, melyik, s elismerte, talán egy másik francia szerző műve lehetett az ihletadó.


Ördögi marketing

Így vagy úgy, a Sátán büszke önfényezéséről szóló sorokat sokan úgy értelmezték, a Rolling Stones nyíltan kiállt az ördög mellett, holott a dal címe is inkább afféle együttérzést, nem pedig a sötétség fejedelme melletti harcos lándzsatörést sejtet. Mindenesete a (szex)botrányairól is híres, az ellenkultúra igéit hirdető zenekart könnyű volt a Gonosz szekértolójaként megbélyegezni, és keresztény csoportok egymást túllicitálva adtak ki aggódó felhívásokat az „ördögimádó” Stones bojkottjára. A bélyeg aztán rajta ragadt az egész rockzene-iparon, és az 1970-es évektől kezdve már tudatosan, nem ritkán marketingszempontokat is figyelembe véve hirdették a kemény rockot játszó bandák sátáni zeneként a muzsikájukat.



Érdekes módon kevesen hallgatták figyelmesen végig a Sympathy for the Devil szövegét. Az ugyanis valójában arról szól, hogy a Sátán a felelős a történelem során újra és újra elszabaduló gonoszságért – ő okozza Krisztus halálát például, de ő áll az elvakult vallásháborúk mögött is. E tekintetben a Stones – már-már dicséretes hitvallással – felhívta az emberek figyelmét a világban jelenlévő rossz gyökerére. Pechjére ezt azzal a költői eszközzel tette, hogy egyes első személyben beszélt az ördög tetteiről.


Sátáni szimfóniák

Az érdekes fordulatról Keith Richards 1971-ben azt mondta, korábban csak ártatlan fiatalokként próbáltak nekik tetsző zenét játszani, ám már akkor is sokan gonosztevőknek tartották őket. Ettől aztán komolyan elkezdte a bandát foglalkoztatni a gonosz kérdése. A hamar hírhedtté vált számot aztán rengetegen feldolgozták, címét 1970-ben a Blood, Sweat & Tears Symphony for the Devilre módosította, míg a Laibach nevű szlovén együttes két évtizede nem kevesebb, mint hét formában adta elő, wagneri szimfóniától kezdve egészen a könnyed technóig. De Bon Jovi vagy a U2-s Bono is el szokta énekelni a nótát.

Keith Richards a túlvilágról

„Tudni kell, hogy vallásos családba házasodtam be: templomba járnak, és közösen imádkoznak. Ebben a kérdésben eléggé eltér a véleményem az övéktől. Én például sosem tartottam érdekes úti célnak a mennyországot, sőt úgy gondolom, hogy Isten az ő végtelen bölcsességében nem is szórakozott két külön lebujjal, mennyel és pokollal. A kettő valójában egy hely, és a »mennyország« az, amikor odakerülve mindent megkap az ember, amit akar: találkozik mamival és papival, az összes barátjával, ölelkeznek és csókolgatják egymást, meg együtt hárfáznak. A »pokol« pedig ugyanott van, szóval nincs tűz meg kénkő, csak épp mindenki elmegy az ember mellett anélkül, hogy észrevennék. Nincs semmi kapcsolata velük, nem ismerik fel. Integet, hogy »Én vagyok az, apa«, de láthatatlan. Egy felhőn ül, ott a hárfája, de senkivel nem tud zenélni, mert nem látják. Ez a pokol.” (Keith Richards-James Fox: Élet. Cartaphilus, Budapest, 2011. 459-460. o.)
 

M. O.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Rock
  • Búcsúzik az élettől a Grammy-díjas sztárénekes (videóval)
  • Mi az a környezetvédő zene?
  • A legátszellemültebb szilveszteri dalok
  • Hitetlen bandák, de Jézus a nevük (videóval)
  • Az 50 platinalemezes banda Magyarországon
  • Nincs menekvés, itt a teológiai hip-hop!
  • A Rage Against the Machine gitárosa a kapitalizmus ellen
  • A Gibson-gitárok miatt irtják az esőerdőket?
  • Nem Patti Smith bűneiért halt meg Jézus?
  • Holnap lesz a legnagyobb keresztény fesztivál!
  • További cikkek Sátánizmus
  • Sátánista gyilkosság áldozata lett az apáca?
  • Növekszik a sátánista bűncselekmények száma
  • A Sátán és a metálzene
  • Mi a probléma a sátánista Bibliával?
  • Marilyn Manson először Jézus volt
  • Nyílt levélben tiltakoznak a sátánisták
  • „Szoktunk átkot küldeni” – interjú sátánista vezetőkkel
  • A keresztényellenesség ugyanolyan, mint az antiszemitizmus

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.