Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-11-04 20:00:00

Más szemmel a forradalomról

Trükkel jutottak Magyarországra a dán riporterek 1956-ban

A Dán Kulturális Intézet fotókiállítása az 1956-os magyar forradalom idején Magyarországról tudósító dán újságírók megrendítő munkáját mutatja be.

„Fantasztikus szerencsével sikerült átjutnunk a magyar határon, még akkor, amikor hermetikusan le volt zárva és mintegy 50 autó várakozott, bennük a világ minden tájáról odasereglett riporterekkel” – írta Paul Raae és Vagn Hansen tudósításukban, amely 1956. november 6-án jelent meg a Billed Bladet dán magazinban. 1956 őszén Magyarország az európai újságok címlapjaira került. Mert október huszonharmadikán olyasmi történt Budapesten, amire senki sem gondolt: egy apró, alig több mint tízmilliós nemzet fellázadt a szovjet önkényuralom ellen.

Mint ahogy az idézet utal rá, a dán Billed Bladet munkatársai is itt voltak, és trükkel sikerült átjutniuk a határon. Kis Volkswagenjükkel a vöröskeresztes konvojhoz csatlakoztak, így mindenféle papír és engedély nélkül a külföldi újságírók közül szinte elsőként tudtak eljutni a forrongó magyar fővárosba.


A meglepett Mindszenty a budavári prímási palota udvarán

Az újságírók döbbenten figyelték az eseményeket. Paul Raae megrendítő erővel számol be arról, amikor a tömeg puszta ököllel rontott neki az ávósoknak. Arról is, hogyan fogtak fegyvert fiatalok és öregek, hogyan vetették magukat fiatal lányok az orosz tankok elé, hogy megállítsák azokat, akár csak egy pillanatra is. Vagn Hansen végigfényképezte a forradalmat, döbbenetes fotóit a magazin sorban leközölte. A fényképeken a forradalmi Pest elevenedik meg: Vagn Hansen fotózott az Üllői úton a Kilián laktanya környékén, a Köztársaság téren a pártház ostroma után. Látjuk a tömeget, az áldozatokat, a harcra kész forradalmárokat. És készült néhány szuggesztív portré is. Elsőként a forradalom emblematikus figurájáról, Mindszenty József hercegprímásról, és egy fiatal lányról, aki géppisztollyal a vállán, elszánt tekintettel néz a kamerába.


Ifjúsági forradalom


A szerkesztők végül ezt a fotót tették ki a címlapra, hiszen a „pesti srácok” – egyetemisták, diákok – forradalma volt ez, ahogyan tudósításában Paul Raae is beszámol róla: „A magyar forradalom az ifjúság lázadása volt egy olyan kormány ellen, amelyet a fiataloknak lehetőségük sem volt összehasonlítani egy másikkal. Az ifjúság járt elől – és elesett.” A dán újságíró gondolata megdöbbentően igaz. Raae nem tudhatta, hogy amikor a Billed Bladet 1956. november 6-án a dán olvasók kezébe került, a címlapon szereplő magyar forradalmárlány már nem élt. Nyaklövés végzett vele november negyedikén.

A forradalmárlány halálnak híre ugyan nem jutott el Dániába, fotója mégis mély hatást gyakorolt sokakra. Többek között egy Henning Schultz nevű fiúra, aki sok évtizeddel később elhatározta, hogy megkeresi Magyarországon az egykori hős lányt, és átadja neki a dán magazin lapszámait. Mivel a lány már nem élt, Schultz úr az újságokat a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. Az ő közbenjárására kapta meg végül a múzeum Vagn Hansen tizenkét ötvenhatos fényképének szignált papírkópiáját is 2008-ban. A képeket a korabeli magazinokkal együtt még abban az évben ki is állították. Mint a mindennapi.hu megírta, ezt a tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők a kecskeméti Dán Kulturális Intézetben november 11-ig.


Azóta kiderült: Szeles Erika szerepelt a dán újság címlapján

A 2008-as kiállításkor a forradalmár-címlaplányról még senki nem tudott semmit: nem volt neve, személyazonossága, élettörténete. Azóta Tossenberger Adél újságíró kutatásai nyomán fény derült a géppuskás lány kilétére. A zsidó származású Szeles Erika csak 15 évet élt, élettörténetében mégis ott húzódik a 20. század első felének magyar sorstragédiája. Édesapja a fasizmus áldozata lett, kommunista édesanyja nagyon keményen nevelte a lányát. Talán éppen ez volt, ami Erikát a forradalmárok oldalára állította. Hogy úgy érezte, fel kell vennie a vöröskeresztes egyenruhát, segítenie kell a sebesülteken, s ha szükséges, akár fegyvert kell fogni a szabadság érdekében. Ennek a kislánynak nem lehetett konkrét tapasztalata arról, mit jelent szabadon, félelem nélkül élni. Mégis szembenézett érte a halállal is.

 

Miklya Luzsányi Mónika

Vagn Hansen képeit a Magyar Nemzeti Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek 56-os forradalom
  • Ma verték le az 1956-os forradalmat
  • Borbíró Piroska vagy Nagy Imre?
  • Magyar forradalmárok Nyugat és Kelet szorításában
  • Fotók, amik megrázták az egész világot
  • Őrizetlenül hagyott pénzek 1956-ban
  • Szétverték a magyar sportot is a megtorlással
  • Teológusok a vérzivatarban
  • 1956-os pápai enciklikák
  • A forradalom emlékét őrzik az olasz ultrák
  • 1956 – Református hitvallás a forradalom előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.