Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-12-15 19:30:00

Valódi anya, valódi gyermek, valódi karácsony

Szűz Mária terhességi tesztje

Alig állították ki, máris felzúdulást keltett egy óriásplakát Új-Zélandon, mely Szűz Máriát ábrázolja terhességi teszttel a kezében. Meglepő, de a posztert egy plébánia készíttette.

A reneszánsz hatású festmény a rémült Szűz Máriát ábrázolja, amint leolvassa a terhességi teszt eredményét. A provokatív reklámgegeken edződött néző igencsak meglepődhet: az aucklandi templom előtt felállított óriásplakátot maga a plébánia rendelte meg. A St Matthew's tekintélyes anglikán közösség azzal magyarázza az ötletet, hogy elegük van a karácsonyi giccsparádéból, a télapóból és a nyálas dalocskákból, számukra a Megváltó születése realitás, és teljesen másról szól.

„A plakát a valódi terhességre utal, a valódi anyára és a valódi gyermekre" – fejtette ki Glynn Cardy, a gyülekezet lelkésze, hozzátéve, hogy a történet ezen része „valódi félelemről, valódi bátorságról és valódi reményről szól, hiszen Szűz Mária hajadon volt, fiatal és szegény". A gyülekezet tagjai azzal is érvelnek, hogy így szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy sokan szegényen és félelmek közepette töltik az ünnepeket.


Istent nehéz überelni

A St Matthew's nem áll meg a plakátolással, a plébánia weboldalán tippeket lehet adni a kép címére. „Bárcsak kislány lenne!", illetve „Ha azt mondom, szűz vagyok, apu nem öl meg" – így a játékba belemenők címei, de sokan felháborodtak. „Ennél sértőbb már nem is lehet!" – kommentelt az egyik látogató.


Felrázni a híveket a tunyaságból? Kép innen.

Lyndsay Freer, az aucklandi katolikusok szóvivője sincs elragadtatva az ötlettől. „Való igaz, hogy a karácsony realitás, és valódi terhességről szól. Az is igaz, hogy egy egyedülálló anya félelmeiről manapság együttérzéssel kell beszélni. De a St Matthew's nem veszi figyelembe az evangéliumot, mely szerint Szűz Mária nem ijedt egyedülálló anyuka, hanem fiatal nő, aki teljes szívével bízik az Úrban" – nyilatkozta Freer.

Az aucklandi plébánia egyébként híres provokatív megmozdulásairól, weboldalukon vallják: missziónak tekintik a hívek felrázását a tunyaságból, és a modern kor eszközeivel akarnak téríteni. Két évvel ezelőtt karácsonyra már sokkoltak hasonló óriásplakáttal: ezen József és Mária feküdtek egymás mellett, láthatóan intim együttlét után. A felirat így hangzott: „Szegény József. Istent nehéz volt überelni". A poszter akkora botrányt keltett, hogy pár nap után le kellett szedni.


– mi –

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.