Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2010-12-02 06:55:00

Társadalomkritikus művészet

Rakéta az egyházaknak

Borsos Lőrinc fiatal képzőművész alkotásaival a protestánsok és katolikusok közötti ellenségeskedést szeretné enyhíteni. A Viltin Galériában a hét végéig nyitva tartó tárlaton látható a többi között a Protestánsok gerendája című pirotechnikai rakéta.

“Ha én felemeltetem, mindeneket magamhoz vonzok.” − ezt a János Evangéliumában (12,32) olvasható idézetet választotta Borsos Lőrinc (e név Borsos János és Lőrinc Lilla művészházaspár közös munkáit rejti) a Viltin Galériában kiállított egyik művéhez. A budapesti galériában a hét végéig nyitva tartó tárlaton látható a Protestánsok gerendája című pirotechnikai rakéta. A műtárgyon négy égtáj felé mutató “Krisztusnak az országot!” felirat, mellette Szent Koronás öngyújtó. Borsos Lőrinc azért választotta ezt a Jézus Krisztustól jövő igét, mert úgy véli, Magyarországot neki kell felajánlani. 

Megszelídített rakéta

„Protestánsként évek óta értetlenül álltam az augusztus 20-ai események előtt, amikor is a katolikus egyház az országot Szűz Máriának ajánlja fel. Nem értettem, miért nem vallásának alapítóját, Jézust Krisztust népszerűsíti a legnagyobb keresztény vallási közösség, hiszen Máriának is szüksége volt arra, hogy a Megváltó az életét adja érte.” − mondta Borsos János a Mindennapi.hu-nak.

Az 1979-ben Székesfehérvárott született művész első hevületében kitervelte, hogy az első történelmi felajánlás helyszínén − a székesfehérvári Romkert területén − az egyik augusztus 20-ai ünnepségen felrepít egy rakétát “Krisztusnak az országot!” felirattal. „Egy rakétatámadás lett volna csupán, újabb adag sár az egyházak közötti végenincs dobálózásban” − értékeli ma a performansz tervét a művész.

Végül a galériában látható kisméretű rakétává hatástalanította a fegyvert, amely azt az illúziót kelti, hogy a látogató beindíthatja az öngyújtóval. „Az önkritikát a címben szereplő gerenda szó hivatott megjeleníteni. Jézus példázatából kiindulva: igyekszem a saját szememből eltávolítani azt, ami szúrja, mielőtt nekiállnék bombázni másokat az igazammal.” − mondja Borsos János, akinek feleségével közös, Mozdíthatatlan ország című kiállításán a műtárgyak, e művéhez hasonlatosan, szelíden provokatívak. A festmények, installációk és videómunkák az identitáskeresést, az aktuális magyar társadalmi közérzetet vizsgálják.

Biblia a tárlaton

A Könyv című, konzollal a falhoz rögzített fekete fatáblán arany betűkkel a Szent Biblia felirat olvasható. Átmenet a festmény, a tárgy és a könyv között: "felidézheti bennünk a Biblia megingathatatlanságát, vagy súlyos téglaszerűségével az írás ama tulajdonságát, hogy akár ölni lehet vele." - mondják a művészek.

 

S.D.

A művészek blogja:

http://borsoslorinc.blogspot.com/


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.