Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-10-08 20:30:00

Keserédes párkapcsolati életképek öt különböző élethelyzetben

Miért éppen egymást választjuk?

A Tivoli színpadán most bemutatott párkapcsolati komédiában Verebes Lindának és Pindroch Csabának – legyenek 30 vagy 50 évesek – legtöbbször fogalmuk sincs, miért is vannak együtt.

Mr. és Ms.: a cím senkit se tévesszen meg, nem a Brangelina páros által elkövetett Mr. és Mrs Smith színpadi adaptációjával állunk szemben. Bár a cím hasonló, a tartalom semmiképp sem: az angol Peter Quilter öt tételből álló kortárs komédiájában nem egy bérgyilkos pár fáradozik a másik trükkösebbnél trükkösebb likvidálásán.


Váratlan házassági ajánlat a homoszexuális aranyifjúnak

A Budapesti Kamaraszínház Tivolijában a napokban bemutatott darabban keserédes párkapcsolati életképeket láthatunk öt különböző élethelyzetben lévő, más-más korú és társadalmi státuszú pár mindennapjaiból. Csupán két színész: Verebes Linda és Pindroch Csaba viszi végig a nézőt a Pár-Bajok alcímű eseménysoron. Johnt és Wendyt – a harmincas évek elején járnak – például egy párkereső újsághirdetés sodorja egymás útjába; egy tipikus első villámrandi összes szorongásának és helyzetkomikumának lehetünk szemtanúi. A kőgazdag Barrie vígan éli a londoni homoszexuális művészvilág mindennapjait, mígnem születésnapján Janet, a titkárnők gyöngye váratlan házassági ajánlattal lepi meg.

Toby az örök agglegénysége berendezkedett báty, húgát, Angelát készül immár harmadszor férjhez adni, de ahogy az a komédiákban lenni szokott, az utolsó pillanatban minden összejön: a menyasszony elbizonytalanodik, kávéfolt kerül a törtfehér esküvői ruhára és még az ég is leszakad a szabadban tervezett menyegző kezdetén. Hogyan birkózik meg egy idősödő színészházaspár – William és Diana – a hírnévvel, mikor az már csak egyikükre ragyog? És mi van, ha az történik velünk, ami Shelley-vel és Bobby-val, hogy a közös nyaralás során derül ki: együtt nem megy tovább?

A darab nem ad szájbarágós válaszokat és nem szolgál gyógyírként a párkapcsolati nyűgökre-nyavalyákra. Ne várjunk Smith-ékhez hasonló akciójeleneteket és akrobatikus mutatványokat, de bergmani mélységeket és szópárbajokat sem. Az öt rendező (Nagy Viktor, Herendi Gábor, Fonyó Gergely, Dolmány Attila és Megyeri Zoltán) rendezte és öt divattervező (Artista, Katti Zoób, Manier-Németh Anikó, Náray Tamás és Herczeg Zoltán) jelmeztervezte komédia könnyedebb műfajú életmese rólunk, mindannyiunkról.

Szerelmeinkről, gátlásainkról, hiúságainkról, árulásainkról és arról, hogy a csuda sem tudja, miért egymást választjuk. Éppen ezért úgy tűnik, hogy sokszor a válaszok nem is fontosak, és az élet sava-borsa inkább a kérdésekben rejlik. Verebes Lindáról és Pindroch Csabáról pedig süt – legyenek harmincas csetlő-botló randizók vagy öregedő színészek – hogy összetartoznak. És nemcsak a színpadon.


Szabó Ágnes

Kép: Mohos Angéla

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Színház
  • Színpadra viszik a magyar filmsikert
  • Egyházi tiltakozás: fekáliával dobálják Jézust?
  • A Biblia tizenkét felfogásban
  • Bereményi Géza és az MTVA mostantól kéz a kézben
  • Itt van Dörner műsorterve
  • Elhunyt Garas Dezső, a Nemzet Színésze
  • Nem mindennapi: hajléktalanok a nézőtéren
  • Ki kér kávét a ledózerolt színházban?
  • Tarlós csak trükközött Dörnerrel?
  • Kicsoda valójában az Operaház Fantomja?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.