Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-09-20 20:00:00

Javadalmak jogokért

Mától többen lettek a digitális halhatatlanok

Ma három szavazási fordulóval, két új tagot választott a Digitális Irodalmi Akadémia, a kortárs magyar irodalom „felsőháza", mely különleges biznisz a művészeti életben.

Az előzetesen meghirdetett programnak megfelelően ma délelőtt, három szavazási fordulóval, két új tagot választott a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA). A kortárs magyar irodalom „felsőházát” reprezentáló (mostantól 74 élő és posztumusz tagot számláló) társaság mától a 48 éves Darvasi Lászlót és az 1995-ben, hatvankét évesen elhunyt Páskándi Géza életművét is soraiban tudhatja. Több mint tizenhárom éve, hogy 1998. június 2-án 39 Kossuth-díjas író és költő közreműködésével megalakult a - különös nevű - Digitális Halhatatlanok Társasága. Az alapítók – Juhász Ferenc költő javaslatára – első döntésükkel azon melegében átkeresztelték a jeles társaságot, hogy immár szimbolikusan is „megszülethessen” a Digitális Irodalmi Akadémia.

A magyar „író céh” színe-javát képviselő akadémia létrehozásának szándéka és célja (az alapító okirat tanúsága szerint) az volt, hogy a tágan értelmezett kortárs magyar irodalom végre méltó állami elismerést kapjon - vagyis az írók, költők és irodalmárok rendszeres anyagi támogatásban, műveik pedig hosszú távú gondoskodásban részesüljenek. A DIA tagjai ennek megfelelően a mindenkori minimálbér négyszeresét jelentő s élethosszig tartó havi javadalmazásért részben lemondanak digitális közzétételi jogaikról.


Ingyen irodalom

Cserébe az olvasók profitálhatják a legtöbbet: az akadémia tagjainak teljes életművéhez férhetnek hozzá ingyenesen a világhálón. A DIA szövegtára ugyan akkor több mint egy digitalizált könyvtár: olyan virtuális gyűjtemény, amelyben filológiailag korrekt, vagyis a könyvkiadásokhoz képest javított-pontosított szövegű szépirodalmi műveket talál az olvasó.

A Francia Akadémiára emlékeztetően zárt, és évente egyszer ülésező írótestület minden új tag személyéről és felvételéről maga dönt. A szabályok egyébként meglehetősen szigorúak: az élő tagok legalább felének szavazata szükséges az érvényességhez, új taggá pedig csak a leadott voksok több mint felével válhat egy-egy jelölt. Gyakori tehát a második-harmadik forduló, de volt már megismételt választás is.

A most taggá választott – mellesleg Szív Ernő név alatt is publikáló és legutóbb Virágzabálók című 2009-es regényét megjelentető – Darvasi személyével az Akadémia „középgenerációja” erősödik. Páskándi Géza életművével pedig a határon túli irodalom egyik méltatlanul elhanyagolt-elfeledett szellemi hagyatéka kerül helyzetbe. A közel harminc kötetet számláló erdélyi író életművét – vers, dráma, esszé, regény, krimi és mesekönyvek mellett – filmforgatókönyvek is fémjelzik. A nézők számára leginkább a Holnap lesz fácán, a Hány az óra, Vekker úr? és A szalmabábuk lázadása című filmek címei csenghetnek ismerősen.


mi

A kép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.