Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-30 20:08:00

Sátánista zseni vagy súlyos elmebeteg?

Marilyn Manson először Jézus volt

Nevét a legszexibb amerikai színésznőtől és egy sátánista tömeggyilkostól kölcsönözte. Eljátszotta Jézust és elpusztítaná az egyházat. Kicsoda Marilyn Manson?

Marilyn Manson,  eredeti nevén Brian Hugh Warner, 1969. január 5-én látta meg a napvilágot az ohio-i Canton kisvárosban. Vallásos szülők egyedüli gyermekeként az iskolai évek során katolikus nevelést kapott, viszont a beilleszkedése a társasági életbe kifejezetten nehézkesnek bizonyult. Ezt mutatja a meglehetősen beteges családjával ápolt kapcsolata is.

– Apám szórakoztató típus volt, állandóan mocskos vicceket mesélt tinédzser lányoknak, kicsit talán perverznek is mondanám, de hát ez családi hagyomány nálunk. – mesélte egy interjúban az énekes. Lelkileg labilis édesanyján kívül volt egy negyedik tagja is a famíliának, a nagypapa aki a pincében lakott, ő túltett még a szülőkön is: valódi perverznek lehetett elkönyvelni, imádott női fehérneműket viselni, rendszeresen tisztogatta műpénisz kollekcióját, továbbá előkelő állatias pornógyűjteményt is birtokolt. A heavy metálhoz fűződő különleges kapcsolata ekkor kezdett el kibontakozni, mely eleinte az iskolatársaival történő tiltott rock-albumokkal és otthoni készítésű felvételekkel való kereskedést jelentette.

Marilyn Manson: Tainted Love

Az egyetemet elvégezve családjával Dél-Floridába költözött, ahol saját novellái és versei mellett zenei cikkeket publikált a helyi magazinokban. Lemezboltos eladóként a helyi művész klubokban önálló előadói esteket tartott, melyeken akkor még csak verseivel lépett fel. Többek közt az ilyen színi és költői körökben ismerkedett meg későbbi zenekarának tagjaival is. Művésznevét Marilyn Monroe színésznő keresztnevéből és a 60-as években kettős emberölésért, valamint Sharon Tate színésznő - Roman Polanski felesége - meggyilkolásáért elítélt Charles Manson vezetéknevéből formálta. Vagyis a nevében a szépséget, a tisztát méri össze a szörnyeteggel, a mocsokkal. Az énekes külsejét jellemzi az erős smink, ami általában fehér alapozón megjelenő sötét színeket jelent, valamint az eltérő színű kontaktlencsét, ami mára alapdarabbá vált. Első házassága egy sztriptíztáncosnővel másfél évig tartott, majd 2007-ben jegyezte el Rose McGowan színésznőt, gyermeke nincs.
 

A zenész

– A zene az egyedüli menekvést jelentette számomra. Amikor minden borzasztó volt, változtatott az érzéseimen, elfeledtette velem a problémákat - mesélte egy interjúban. Meglepő, de az első koncert élményét már 10 évesen átélte, a Kiss 1979-es turnéjának egyik állomására cipelték el szülei és a látványos, véres show annyira elkápráztatta és ámulatba ejtette, hogy elsőszámú isteneivé tette a Kiss-t. Jó pár évvel később, a fiatal riporter zenész körökbe kerülve új ismerősökre tett szert, majd megalapította velük az akkor még Marilyn Manson ånd The Spooky Kids nevű zenekarát.

Marilyn Manson: Personal Jesus (Depeche Mode feldolgozás)

A banda létrejöttének inspirálója az amerikai hazug idill, az ideálisnak beállított, azonban felszínes élet megdöntése volt - az ellen lázadtak, amiben éltek. Első koncertjükre Miamiban került sor 1989 második felében. Manson Marilyn Monroe pólót viselt a színpadon, homlokára pedig horogkeresztet rajzolt. A közönséget sokkolta a zenekar sajátos fekete humora, valamint a már-már veszélyesnek is mondható színpadi show, melynek keretében a hangulatot láncfűrészekkel és lángoló tárgyak dobálásával fokozták. Ezzel járt együtt Manson megrázó és egyben ijesztő ideája a Földre szállt pokollal kapcsolatban. 1993-ban Trent Reznor, a Nine Inch Nails énekese vállalta a zenekar produceri munkáit a készülő nagylemezen, mely Portrait of an American Family címmel jelent meg. Ezt Trent Los Angeles-i házában készítették, amely 1969-ben adott helyszínt a bizonyos Charles Manson leghíresebb gyilkosságának.

Az albummal elsöprő sikert könyvelhettek el, egy hónap után mindenki tudta az Egyesült Államokban, hogy mi és ki az a Marilyn Manson. Ők készítették el a világ egyik leghíresebb feldolgozását is, a Eurytmics Sweet Dreams (Are Made of These) / Így készült édes álmok c. számát, ami világszintű áttörést jelentett a zenekarnak. A további évek során a banda négy platinalemezt készített, a turnékat pedig töretlen siker koronázta. Olyan slágerek születtek, mint a The Beautiful People / A szép emberek, Rock is dead / A rock halott vagy a This is the New Shit / Ez az új sz*r.

Marilyn Manson: Rock is dead

Eddigi utolsó lemeze a 2009-ben jelent meg The High End of Low, melynek magyarországi bemutatójára Sopronban került sor, a Volt Fesztiválon. Érdekességnek számít, hogy az énekes szerződése előírja, hogy csak úgy hajlandó koncertet adni, ha az öltözőjében maximális erővel megy a légkondicionálás, és kifogyhatatlan Coca Cola és jéggépeket kap, továbbá gumimacinak, csokinak, szójatejnek és mikrohullámos pattogatott kukoricának korlátlan mennyiségben kell rendelkezésre állnia.

 

Az antikrisztus

A fiatal Manson első színpadi élménye meglehetősen érdekes: Jézus szerepében lépett fel egy iskolai színdarabban hatéves korában. Az előadás közben egyszer csak meztelenül találta magát a teljes iskolai nézőközönség előtt, amikor a törölköző, amelyet jelmezként viselt, lecsúszott a derekáról. Saját bevallása szerint sok évbe telt, mire feldolgozta ennek az esetnek a traumáját. Keresztényellenessége ekkor kezdett kialakulni, saját szavai szerint a kereszténység elpusztítójaként akart emlékezetessé válni.

Az 1996-os, Antichrist Superstar címmel ellátott albumán Manson magát Antikrisztusnak aposztrofálva tündökölt, és énekelte: "Felmentem istenhez, csak hogy lássam / És saját magamra néztem / Láttam, hogy menny és pokol hazugság volt / Amikor isten vagyok, mindenki meghal."  Lemezein rendszeresen kritizálja a kereszténységet az olyan dalokban, mint a The Reflecting God / A tükröződő Isten Angel with the scabbed wings / Sérült szárnyú angyal vagy a Dogma.

Relient K: Marilyn Manson ate my girlfriend (Marilyn Manson megette a barátnőmet!)

Anton LaVey, a Sátán Első Egyházának alapítója 1994 októberében Marilynt jelképes és névleges papjává avatta. A későbbi években a kereszténység legfőbb ellenfele, a gnoszticizmus jellemzői bontakoztak ki zenéjükben. Marilyn Manson akárhol lép fel, koncertjei ellen vallási csoportok tiltakoznak. Négy éve kísértette először a budapesti közéletet fellépésével az amerikai rocker, akkor a Keresztény Közéleti Akadémia és Szikora Róbert imádságot és szentmisét szervezett a fellépés napján.

– Manson az istenhívők ellen van, morálisan szétzülleszt mindent és mindenkit - nyilatkozta annak idején Szikora. A soproni Volt Fesztiválon való fellépésekor a Győri Egyházmegye közleményt adott ki, melyben mélységesen elítélték a sátánista előadót, a koncert bojkottálására bíztatták a fesztiválozókat, valamint böjttel várták az esemény napját. 2005-ben Marilyn Manson a horvátországi Pulán akart fellépni, viszont a helyi egyházi szervezetek olyan erővel háborodtak fel, hogy a belügyminisztériumnak nem volt más választása, mint betiltani a rendezvényt. Marilyn egy önéletrajzi könyvében így fogalmazott a kereszténységgel való kapcsolatáról: – Úgy érzem, hogy jó dolgok csak gyerekek és elmebetegek agyában fogannak, én egyben mindkettő vagyok. A mennyország olyan lehet, mint egy börtön, a pokolban pedig valószínűleg jobb italok vannak, és a vevőköre is nagyobb, mint az előzőé. Ott biztosan valami jól menő állásom lenne.


Esz. Horváth Balázs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Sátánizmus
  • Sátánista gyilkosság áldozata lett az apáca?
  • Valóban sátánista a Rolling Stones?
  • Növekszik a sátánista bűncselekmények száma
  • A Sátán és a metálzene
  • Mi a probléma a sátánista Bibliával?
  • Nyílt levélben tiltakoznak a sátánisták
  • „Szoktunk átkot küldeni” – interjú sátánista vezetőkkel
  • A keresztényellenesség ugyanolyan, mint az antiszemitizmus

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.