Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2010-12-01 06:22:00

Martin Luther King kedvence

Gospel: „az ördög zenéje”

Ma lép fel Budapesten a Harlem Gospel Choir, a világ egyik leghíresebb gospel együttese. Bármily népszerű is ez a műfaj ma, egykor egyáltalán nem tartották keresztényinek.

„Semmi okod nincs rá, hogy ilyen rosszul nézz ki, és hogy ilyen rosszul érezd magad. Az Úrnak sokkal több munkája van számodra annál, hogy csak úgy hagyjon meghalni” – mondta az amerikai H. H. Haley püspök egy fiatal jazz-zongoristának valamikor az 1920-as években. A Georgia Tom művésznéven játszó fiú nem volt más, mint Thomas Andrew Dorsey, „a gospel atyja”, akit a püspök lelkesítése vezetett a gospel műfaj felfedezése felé.


A chicagói Dorsey azért kereste fel H. H. Haley-t, mert egy ideje nem tudott dolgozni. Nem ment a koncentrálás, a komponálás, bizonytalan lett a játéka. Ez ment két éven keresztül, és a baptista fiatalember orvosi kezeléseknek vetette alá magát, mindhiába. Már az öngyilkosságot fontolgatta, amikor utolsó reményként felkereste a püspököt.

A bátorító szavak után Dorsey újra elkezdett zenélni. Blues alapú keresztény dalokat alkotott: ezek „szinkópált” dallamú művek voltak nyolc ütemes blues struktúrával. Az addigi szomorú szövegek helyett reményteli, bátorító történeteket választott.
 

A fiatal Dorsey


Postán érkezett a dicsőítés

Az egyház azonban nem volt lelkes az új zenét illetően. Sok lelkipásztor egyenesen az „ördög zenéjének” tartotta az újszerű, furcsa, „könnyűzenét”. A művek áhítatossága sem mentette meg az új stílust: Dorsey nem talált zenéjéhez kiadót. Ezért 1932-ben maga alapította meg az első független fekete gospel zenei kiadót Dorsey House of Music néven. A kezdetekben maga postázta dalainak 500-500 példányát a különböző gyülekezetekbe, hogy az újfajta keresztény zene meghonosodjon.

Leghíresebb dalát, a Take my hand, precious Lordot – mely Martin Luther King kedvence volt, és híres beszéde előtt is ezt énekelte, hogy bátorságot gyűjtsön – gyászában szerezte. 1932-ben, első fia születése közben halt meg felesége. Ezt a művet olyan zenészek énekelték, mint Elvis Presley, Mahalia Jackson, vagy Aretha Franklin.
 


Az 1993-ban elhunyt Dorsey – akinek zenéje mára az afro-amerikai gyülekezetek dicsőítő muzsikájává vált - élete során több mint 800 dalt szerzett. 
 

Fekete templomok Harlemből

A Magyarországon már járt világhírű Harlem Gospel Choir-t Allen Baily alapította 1986-ban. A ma a Budapesti Kongresszusi Központban éneklő kórustagok harlemi "fekete templomok" énekesei és zenészei. Az eufórikus és vidám hangulatú dalokkal a muzsikusok bevallottan téríteni is akarnak. A Harlem Gospel Choir körbeutazta a világot, hogy zenéjükön keresztül megosszák a hit örömét, és adományokat gyűjtsenek rászoruló gyerekek javára. Előadásaik témája még az emberek és nemzetek összetartozása.

S.D.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.