Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-10-10 21:32:00

Krisztus teste és a szívizomsejtek

Csoda vagy bűntett okozta a véres ostyát?

Különleges misére gyűltek össze a minap a római katolikusok Lengyelországban, hogy egy 2008-as, általuk csodának vélt jelenséget ünnepeljenek. Ekkor emberi sejtekkel teli folt jelent meg az áldozati ostyán.

A kelet-lengyelországi Sokólka városában a plébános egy 2008-as mise során leejtette az ostyát a Szent Antal templomban. Ilyenkor szokásosan vízzel teli edénybe tette, hogy feloldja, amit aztán elzárt. Néhány nap múlva, amikor újból kinyitotta a szekrényt, a víz felszínén vérre hasonlító piros foltot észlelt. Az ügyben az egyház vizsgálóbizottságot hozott létre, és két független egyetemi patológus által végzett vizsgálat szerint az edénykében emberi szívizomsejtek, vagy azokhoz nagyon hasonló sejtek találhatók. A bizottság egyben kizárta annak lehetőségét is, hogy az edényhez más is hozzáférhetett. Így lehetségesnek tartják, hogy csoda történt.

Bialystok érseke, Edward Ozorowski a mostani misén arról beszélt, hogy a történelem során „Krisztus testének és vérének anyaga emberi érzékek által megtapasztalhatóvá lett, és ez történt Sokólkában is. Isten számára nincs lehetetlen” – mondta. Az ostyát magasra emelt ereklyetartóban hordozta körbe egy aranyba öltözött pap a jelenés tiszteletére rendezett körmeneten (nyitóképünkön), majd mintegy ezer hívő körében kiállították a városi Szent Antal templomban – számolt be a TVN lengyel tévécsatorna.


A gyilkosság gyanúja

A katolikus hit szerint a szentmisén, az áldozás szertartásához – azaz az eucharisztiához
használt bor és kenyér Jézus Krisztus testévé és vérévé válik. A három évvel ezelőtti felfedezés hatalmas érdeklődést keltett a mélyen katolikus Lengyelország hívői körében, és nagy csődületet vonzott a kelet-lengyel kisvárosba.

A Vatikán azonban még nem döntött. Az egyházmegye szóvivője, Andrzej Debski elmondta, hogy a Szentszék még mindig folytatja a vizsgálatot. Ugyanakkor egy csoport már 2008-ban panaszt tett az ügyben, arra szólítva a hatóságokat, vizsgálják ki, nem történt-e gyilkosság vagy egyéb bűncselekmény, ha valóban emberi szövetmaradványok találhatók az ostyán. A rendőrség azt állítja, nincs a birtokában semmilyen bűntettre utaló bizonyíték.


mi

A kép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.