Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-12-16 20:00:00

Kardinálisok kardinális bűnei

Botrányos szobor: a kereszténység hazugság?

Banksy, a provokatív akcióiról híres brit graffitiművész furcsa karácsonyi ajándékot készített: egy bíborost ábrázoló szobrot használt fel, hogy tiltakozzon a kereszténység ellen.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a street art-művészet fenegyereke, az inkognitóját őrző brit Banksy új művével újra felkavarta a művészet állóvizét. Előre megjósolható azonban, hogy a liverpooli Walker Art Gallery-ben a minap elhelyezett alkotás hatalmas hullámokat vet majd, és a keresztény egyházak tiltakozását is magával hozza.

A mű egy 18. századi bíborost megörökítő szobor másolata, melynek arcélét Banksy lefűrészelte és apró csempékkel takarta ki. Ebben az átalakított formában az egyházi méltóság tehát úgy néz ki, mint a kitakart arcú bűnözők. A műalkotás címe szintén sokatmondó: Cardinal sin (értelmezhető Kardinális bűn-nek, ami szójáték a bíboros szinonimájaként használatos kardinálissal, de lehet Bűn bíboros is).


Hazug, korrupt, bántalmazó

A feltehetőleg Robert Banks néven Bristolban született, harmincas évei végén járó művész Peter Paul Rubens A Szűz és a gyermek című festménye, illetve egy Bartolomeo Murillo nevéhez fűződő oltárkép – tehát kifejezetten vallásos alkotások – szomszédságába helyeztette a szobrot.


Az örök provokatőr egy másik műve. Kép innen.

A társadalmi és gondolati elnyomás ellen minden eszközzel harcoló Banksy mindezzel nem elégedett meg, kommentárjában így fogalmazott: „Nevezzük talán karácsonyi ajándéknak. Karácsony táján könnyű megfeledkezni a kereszténység valódi mibenlétéről – a hazugságokról, a korrupcióról és a bántalmazási ügyekről.”

Banksy más műveivel is ostorozta már mind a karácsony, mind a keresztények képmutatását, egyik képén például a megfeszített Krisztus látható bevásárlószatyrokkal. Mindeddig azonban még sosem rukkolt elő ilyen egyértelműen keresztényellenes megszólalással. Mindazonáltal Reyahn King, a galéria igazgatója nem habozott kiállítani a szobrot. „A szobor hatására a látogatók talán elkezdik keresni a kevésbé egyértelmű üzeneteket a többi műben” – fogalmazott az igazgató a brit sajtóban több helyütt.

 

– mi –

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.