Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2010-12-27 13:13:00

Variációk kórusra és stílusra

Ahány ház, annyi gospel

Karácsony táján Magyarországot is ellepi a gospel-bandák koncertözöne. Ami első blikkre nem látszik: az együttesek arculata és zenei stílusa között óriási különbségek vannak.

Harlem Gospel Choir

A formailag és repertorját tekintve egyaránt tradicionális harlemi gospelcsoportot 1986-ban Allen Bailey hozta létre. Ő nemcsak a feketék templomi zenéjének népszerűsítésében jeleskedik, alelnöke a leukémiás betegeket segítő egyik nagy amerikai alapítványnak, és társigazgatója a világ legnagyobb dzsesszfesztiváljának, a Harlem Jazz Festnek. A Harlem Gospel Choir előadásai külsőségeikben leginkább a Blues Brothers című kultikus filmben látható nagy össznépi bulivá alakuló templomi jelenetet idézik. A kritikusok a „felszabadultság, örömszerzés, inspiráció” hármas jelszót zászlajára tűző kórus legfőbb erényének azt tartják, hogy könnyedén vezeti át a hívőket a komolyabb, üdvözülő témákból a vidámabb, üdvözítő állapotba.


Kingsmen Quartet
 

Az amerikai gospel másik fontos és befolyásos bázisa a déli államokban található. Az ott tevékenykedő több ezer csoport büszke arra, hogy – saját tanításaik szerint – ők vannak a legközelebb a feketék kultúrájának gyökereihez. Az 1920–1930-as évek őskvartettjei olyan művészeket inspiráltak, mint Ray Charles vagy Johnny Cash. A hagyományok ápolását filozófiai szintre emelő Kingsmen Quartet több – párhuzamosan alkotó és turnézó – gospelcsoport neve. Az ötvenes évektől több száz tagjuk ajánlotta énekével Isten gondoskodó figyelmébe fekete testvéreiket, és közel hetven albumuk sikeressége révén váltak szupersztárokká.


The Harlem Gospel Singers

A gospel U2-ja. A legismertebbek, a New York-i Gospel Church Tour megállói közül talán templomuk a leghíresebb helyszín, és ez a csoport tette a legtöbbet azért, hogy a műfaj az Egyesült Államokon kívül is keresett legyen a karácsonyi ünnepek közeledtével. Benedek pápa beiktatásakor 300 ezer néző előtt léptek fel. Az együttes leghíresebb alakja a magát a stílus istennője, Mahalia Jackson szellemi örökösének tartó, szintén királynői „rangban” lévő Queen Esther Marrow, akinek énektehetségét Duke Ellington ismerte fel, és aki olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Ella Fitzgerald, Chick Corea és B. B. King.


Angels in Harlem

Az egyik legfiatalabb, de máris nagyon népszerű együttes a szenvedélyes gospelcsoport-alapító Allen Bailey munkálkodása eredményeként jött létre. A Harlem Gospel Choir-t is gründoló Bailey negyven évet töltött el a show-bizniszben, karrierje első szakaszában hollywoodi sztárok promócióit intézte, és ő volt a felelős a szórakoztatásért a legendás zairei Muhammad Ali–George Foreman profibokszdöntő előtt. Az Angels in Harlem Bailey nagy utazó társulatainak egyike, repertoárjukban az Istent és Martin Luther King tanításait éltető dalok mellett az amerikai feketék zenéjének spirituális ihletettségű darabjai éppúgy szerepelnek, mint rapperek vallomásszerű, érzelmes kinyilatkoztatásai. Előadásaikkal szívesen jótékonykodnak, ha kell, az aluljárók népének nyújtanak vigaszt, és ezt olyan világsztárok igazolják vissza, mint André Rieu hegedűművész vagy Sinead O'Connor.


Golgota Gospel Kórus

Bár csak 2002 óta létezik, a húsvéti és a karácsonyi ünnepek idején a Golgota Keresztény Gyülekezet hívein kívül a közös öröm megélését keresők körében is egyre szebben rezonál a Budapest Kongresszusi Központot zsúfolásig megtöltő, az ír Mark Zeeman vezette Golgota Gospel Kórus. Az evangélium üzeneteit dalokba foglaló, 150 tagú csoportot hattagú zenekar kíséri koncertjein, ahol az örömteli hírek olyan dalokban idéződnek meg, mint a Kegyelme vár vagy a Beethoven/Emerson „közös” szerzemény, a Joyful, Joyful. Rendszeres hazai fellépései mellett a magyar gospelkórus Szerbiában, Olaszországban és Lengyelországban is bemutatta programját.


Forrás: HVG hetilap 2010. december 4.

Kapcsolódó anyag:

mindennapi.hu/cikk/kultura/gospel-az-ordog-zeneje-/2010-12-01/577

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.